SiolNET. Novice Slovenija
5,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trgovci vam prodajajo kakav, v resnici pa ...

5,18

termometer

Foto: Reuters

Na zvezi potrošnikov so pregledali 14 vzorcev instant napitkov s kakavom znanih blagovnih in trgovskih znamk. Preverili so vsebnost sladkorja in kakava, saj je od tega odvisna kakovost napitka.

Šest od 14 izdelkov je vsebovalo vsaj 25 odstotkov kakava, kolikor je meja za oslajeni kakav ali čokoladni napitek glede na pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov.

Če izdelek vsebuje manj kot 25 odstotkov kakavovega prahu, mora biti poimenovan drugače. Tako kot so velike razlike v vsebnosti kakava so tudi velike razlike v ceni. Za porcijo instant sladkane mešanice s kakavom z manj kot 25 odstotki kakava mora potrošnik odšteti od 0,03 do 0,09 evra.

V osmih vzorcih manj kot 25 odstotkov kakava

V okviru tržnega pregleda so ugotovili, da je bilo v osmih vzorcih manj kot 25 odstotkov kakava.

"Ti izdelki torej v skladu s pravilnikom niso ne čokoladni napitek, ne oslajeni kakav, ne oslajeni kakavov prah, ampak so instant sladkane mešanice z dodatkom kakava. Proizvajalci bi jih torej morali poimenovati drugače, in sicer razumljivo in jasno, da bi lahko potrošnik razlikoval med tem izdelkom in pravim instant napitkom s kakavom," pravi Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja.

Nekateri s skoraj 84 odstotki sladkorja

Vzorci instant oslajenih kakavov so vsebovali od 63 do 74,4 odstotka sladkorja, vzorci sladkanih mešanic od 73,4 do 83,6 odstotka sladkorja. "Z enim kozarcem instant napitka s kakavom, v katerem zmešamo 13 gramov napitka in dva decilitra mleka, oziroma kateregakoli od pregledanih vzorcev bi zaužili približno štiri kocke sladkorja," opozarjajo na zvezi potrošnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin