Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
11.41

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Natisni članek

Turčija azil Slovenija Recep Tayyip Erdogan

Četrtek, 1. 3. 2018, 11.41

6 let, 1 mesec

Trem turškim družinam zavrnili prošnje za azil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Azilni dom Ljubljana | Foto STA

Foto: STA

Prvim trem družinam pripadnikov gibanja Fethullaha Gülena, ki so po spodletelem državnem udaru v Turčiji pribežale v Slovenijo, so po poročanju Dnevnika zavrnili prošnje za azil. Slovenija prostovoljcem omenjenega gibanja ne verjame, da so v Turčiji ogroženi.

Kot je za Dnevnik povedal 34-letni turški državljan, ki je z družino jeseni 2016 pribežal v Slovenijo, so na notranjem ministrstvu zavrnitev azila njemu in ženi pojasnili z ugotovitvijo, da jih z neprepričljivimi izjavami in dokazi nista prepričala, da bosta imela zaradi pripadnosti Gülenovemu gibanju v prihodnosti težave. Prav tako na podlagi znanih informacij niso mogli sklepati, da vsem pripadnikom Gülenovega gibanja grozi, da bodo utrpeli nepopravljivo škodo.

Video: Planet TV

Prepričan je, da ga bodo ubili

Omenjeni turški državljan, ki je kot prostovoljec gibanja Fethullaha Gülena služboval na eni izmed istanbulskih univerz in ni bil visoko v hierarhiji organizacije, ki jo turška vlada obtožuje organiziranja državnega udara, ne ve, kako naj slovenskim oblastem še dokaže, da je v resnici ogrožen. Prepričan je, da ga bodo prijeli in ubili.

Ob tem ocenjuje, da jim ministrstvo ne želi dati azila zato, ker "nočejo trka z Erdoganovim režimom", "čeprav vedo, kaj se je dogajalo v Turčiji po puču". Po 17-mesečnem postopku naj bi se sedaj pritožil na sodišče, kjer ga spet čaka dolgotrajni postopek.

Po neuspešnem protidržavnem udaru v Turčiji naj bi predsednik Recep Tayyip Erdogan v zapor spravil okrog 55 tisoč podpornikov gibanja Gülena. | Foto: Reuters Po neuspešnem protidržavnem udaru v Turčiji naj bi predsednik Recep Tayyip Erdogan v zapor spravil okrog 55 tisoč podpornikov gibanja Gülena. Foto: Reuters

Prva v vrsti odločitev?

Slovenija je s prvimi zavrnilnimi odločbami pripadnikom gibanja Fethullaha Gülena po pisanju Dnevnika zaorala ledino v odločanje o usodi več ducat turških državljanov, ki so po državnem udaru v svoji domovini pribežali v Slovenijo.

Z negativnimi odločbami jih hoče poslati nazaj v državo, ki jo slovensko notranje ministrstvo pojmuje kot varno izvorno državo, Slovenija pa ima s Turčijo sklenjeno strateško partnerstvo, izpostavlja časnik.

V priporu naj bi bilo okrog 55 tisoč pripadnikov Gülenovega gibanja

Po navedbah raziskovalca Amnesty International v Turčiji Andrewa Gardnerja je bilo v Turčiji po poskusu udara julija 2016 pridržanih veliko ljudi zaradi suma, da so pripadniki gibanja Fethullaha Gülena, ki ga Turčija opredeljuje kot teroristično organizacijo.

"Po vladnih statistikah jih je v predsodnem priporu okoli 55.000. Nekaj jih je bilo izpuščenih, vendar se sodni postopki proti njim nadaljujejo. V mnogih primerih ljudje niso obtoženi zgolj povezav z Gülenovim gibanjem, temveč tudi s PKK ali levičarsko oboroženo skupino DHKPC. Dokazi proti njim so zelo trhli, v mnogih primerih pa ni nikakršnih dokazov o kriminalnem početju, kaj šele o vpletenosti v terorizem," je povedal za Dnevnik.

Ne spreglejte