SiolNET. Novice Slovenija
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trem turškim družinam zavrnili prošnje za azil #video

0,71

termometer

Azilni dom Ljubljana
Foto: STA

Prvim trem družinam pripadnikov gibanja Fethullaha Gülena, ki so po spodletelem državnem udaru v Turčiji pribežale v Slovenijo, so po poročanju Dnevnika zavrnili prošnje za azil. Slovenija prostovoljcem omenjenega gibanja ne verjame, da so v Turčiji ogroženi.

Kot je za Dnevnik povedal 34-letni turški državljan, ki je z družino jeseni 2016 pribežal v Slovenijo, so na notranjem ministrstvu zavrnitev azila njemu in ženi pojasnili z ugotovitvijo, da jih z neprepričljivimi izjavami in dokazi nista prepričala, da bosta imela zaradi pripadnosti Gülenovemu gibanju v prihodnosti težave. Prav tako na podlagi znanih informacij niso mogli sklepati, da vsem pripadnikom Gülenovega gibanja grozi, da bodo utrpeli nepopravljivo škodo.

Video: Planet TV

Prepričan je, da ga bodo ubili

Omenjeni turški državljan, ki je kot prostovoljec gibanja Fethullaha Gülena služboval na eni izmed istanbulskih univerz in ni bil visoko v hierarhiji organizacije, ki jo turška vlada obtožuje organiziranja državnega udara, ne ve, kako naj slovenskim oblastem še dokaže, da je v resnici ogrožen. Prepričan je, da ga bodo prijeli in ubili.

Ob tem ocenjuje, da jim ministrstvo ne želi dati azila zato, ker "nočejo trka z Erdoganovim režimom", "čeprav vedo, kaj se je dogajalo v Turčiji po puču". Po 17-mesečnem postopku naj bi se sedaj pritožil na sodišče, kjer ga spet čaka dolgotrajni postopek.

Po neuspešnem protidržavnem udaru v Turčiji naj bi predsednik Recep Tayyip Erdogan v zapor spravil okrog 55 tisoč podpornikov gibanja Gülena. Po neuspešnem protidržavnem udaru v Turčiji naj bi predsednik Recep Tayyip Erdogan v zapor spravil okrog 55 tisoč podpornikov gibanja Gülena. Foto: Reuters

Prva v vrsti odločitev?

Slovenija je s prvimi zavrnilnimi odločbami pripadnikom gibanja Fethullaha Gülena po pisanju Dnevnika zaorala ledino v odločanje o usodi več ducat turških državljanov, ki so po državnem udaru v svoji domovini pribežali v Slovenijo.

Z negativnimi odločbami jih hoče poslati nazaj v državo, ki jo slovensko notranje ministrstvo pojmuje kot varno izvorno državo, Slovenija pa ima s Turčijo sklenjeno strateško partnerstvo, izpostavlja časnik.

V priporu naj bi bilo okrog 55 tisoč pripadnikov Gülenovega gibanja

Po navedbah raziskovalca Amnesty International v Turčiji Andrewa Gardnerja je bilo v Turčiji po poskusu udara julija 2016 pridržanih veliko ljudi zaradi suma, da so pripadniki gibanja Fethullaha Gülena, ki ga Turčija opredeljuje kot teroristično organizacijo.

"Po vladnih statistikah jih je v predsodnem priporu okoli 55.000. Nekaj jih je bilo izpuščenih, vendar se sodni postopki proti njim nadaljujejo. V mnogih primerih ljudje niso obtoženi zgolj povezav z Gülenovim gibanjem, temveč tudi s PKK ali levičarsko oboroženo skupino DHKPC. Dokazi proti njim so zelo trhli, v mnogih primerih pa ni nikakršnih dokazov o kriminalnem početju, kaj šele o vpletenosti v terorizem," je povedal za Dnevnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin