Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDH vlada koalicija

Četrtek, 26. 2. 2015, 11.40

8 let

Trdna koalicija išče kompromis o nadzornikih državnih milijard

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koalicija je trdna, opravlja tekoče operativne posle, o nadzornikih Slovenskega državnega holdinga, ki upravlja skoraj 14 milijard evrov premoženja, pa se koalicijski partnerji še usklajujejo.

To je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer dejala po sestanku vrha koalicije pred sejo vlade v odgovoru na vprašanje, kako trdna je koalicija, ki naj bi se po poročanju nekaterih medijev zamajala po objavi imen petih kandidatov za nadzornike SDH.

Vodja poslancev največje vladne stranke je sicer dejala, da se danes niso pogovarjali o problematiki Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in da "ni nič konkretno novega" niti o SDH, ker zaradi bolezni na sestanku ni bilo dveh ključnih akterjev, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter predsednika DeSUS in zunanjega ministra Karla Erjavca.

Kdo so tisti, ki naj bi zamajali vladno barko? Finančni minister Dušan Mramor je včeraj koalicijskim strankam predstavil predlog strokovne komisije za nadzornike SDH in dejal, da bo v nekaj dneh podal še svoj predlog, ki bo le deloma sledil komisiji, imen pa ni razkrival. Delo je poročalo, da so kandidati dolgoletni direktor in lastnik Iskratela Andrej Polenec, ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche, Alenka Podbevšek, član uprave Interenerga in nadzornik Pivovarne Laško Jože Bajuk, predsednik uprave Gorenjske banke Andrej Andoljšek in Anglež Simon Walker.

Kdo bo deloval v dobrobit države? Kustec Lipicerjeva je na vprašanje, kdaj bo znan nov seznam kandidatov, odgovorila: "Ne gre za nov seznam nadzornikov, ampak za predlog ministra na podlagi prijav, ki smo jih dobili. Na sestanku smo le potrdili naše stališče, da bo vseh pet kandidatov izbranih po enakih merilih in da bomo vsi trije koalicijski partnerji stali za njimi ter nosili odgovornost za kredibilnost nadzornikov, ki morajo delovati v dobrobit naše države."

Na koncu bo vse povsem politično Na koncu bo sicer odločitev politična. "Pristojnost strokovne komisije je, da po strokovnih in vnaprej znanih zakonskih merilih poda predlog, vendar pa je potem izbor povsem političen in tudi odločitev bo politična, najprej vlade, potem pa državnega zbora," pravi vodja poslancev SMC. Dodaja, da je pomembno, da dosežejo kompromisni predlog oziroma predlog, s katerim se bodo strinjali vsi koalicijski partnerji.

Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da minister Mramor v vladno proceduro še ni poslal predloga za pet nadzornikov SDH. "Dokler minister Mramor vladi ne predlaga kandidatov, usklajevanja ne more biti. Na vladi bomo obravnavali predlagane kandidate, preučili pa bomo, ali so dovolj strokovno kompetentni, ali imajo dovolj izkušene in ali so zaupanje vredne osebe oziroma osebe s potrebno integriteto za takšno funkcijo." Omenjenih pet imen, ki krožijo v javnosti, so bila v ožjem izboru okoli 20 kandidatov, vendar do končnega izbora še ni prišlo, je poudaril premier.

Ne spreglejte