Tožilstvo v primeru Radan sodišču predložilo novo izvedeniško mnenje

Sodni senat na sojenju zdravniku Ivanu Radanu, ki je obtožen šestih umorov iz morilske sle, danes še ni odločil o predlogu tožilstva za imenovanje izvedenske komisije strokovnjakov psihologov. Je pa tožilstvo danes sodišču predložilo tudi izvedeniško mnenje strokovnjakinje za paliativo, ki se je opredelila do mnenja avstrijskega strokovnjaka Krölla.

Radan je skušal svoje takratne odločitve utemeljiti z drugimi zdravstvenimi stanji posameznih bolnikov. Za enega od bolnikov je navajal, da je imel akutno vnetje potrebušnice. Nevrolog in nevropatofiziolog Fajko Bajrović je utemeljitev Radana ocenil kot "zelo pogumno", če je bolniku, ki je že prejel dozo morfija, kot je bila zabeležena v temperaturnem listu, dal naenkrat še tako veliko dozo propofola, ob tem da je imel bolnik že zelo nizek krvni tlak, propofol pa ga še zniža.

Radan je skušal svoje takratne odločitve utemeljiti z drugimi zdravstvenimi stanji posameznih bolnikov. Za enega od bolnikov je navajal, da je imel akutno vnetje potrebušnice. Nevrolog in nevropatofiziolog Fajko Bajrović je utemeljitev Radana ocenil kot "zelo pogumno", če je bolniku, ki je že prejel dozo morfija, kot je bila zabeležena v temperaturnem listu, dal naenkrat še tako veliko dozo propofola, ob tem da je imel bolnik že zelo nizek krvni tlak, propofol pa ga še zniža. Foto: Matej Leskovšek

Tožilka Katarina Bergant je sodišču že na prejšnji obravnavi predlagala, da bi angažirali komisijo izvedencev psihologov. Kot je danes utemeljila svoj predlog, je sodni izvedenec, na katerega mnenju so osnovali obtožnico o morilski sli, odstopil od svojega mnenja, tožilstvo pa obtožnice zgolj na podlagi stališča strokovnjakinje obrambe ne more spremeniti. Zato sodišču predlagajo imenovanje komisije, ki bi izdelala oceno Radana, pregledala mnenji obeh do zdaj zaslišanih psihologov ter njunih metod dela.

Aleš Friedl vs Alenka Sever

Klinični psiholog Aleš Friedl je namreč pred tedni odstopil od svojega izvedenskega mnenja, na katerem med drugim sloni obtožnica. V njem je zapisal, da ima Radan narcistično osebnostno motnjo in kompleks večvrednosti, njegova samopodoba pa da je razcepljena na nerealno zunanjo podobo in njegovo notranjost.

Friedl je od svojega mnenja odstopil po tistem, ko je klinična psihologinja Alenka Sever, ki je za obrambo izdelala psihološko mnenje o Radanu, podala povsem nasprotno psihološko oceno obtoženega zdravnika. Friedlu je očitala, da je uporabil napačne in pomanjkljive metode pri ustvarjanju izvedeniškega mnenja ter pri tem ubral napačen pristop.

Avstrijec: Radanovi pacienti so umrli naravne smrti

Avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll pa je za vse bolnike, katerih umora iz morilske sle je Radan obtožen, ocenil, da so umrli naravne smrti in ne zaradi morebitnih previsokih odmerkov zdravil. Po njegovem mnenju je Radanov zagovor glede obravnave teh bolnikov glede na dokumentacijo verodostojen. Tako je prepričan, da je bila obravnava teh bolnikov ustrezna, uporaba in odmerjanje zdravil pa sta bila glede na bolezni bolnikov upravičena. Na podlagi tega pričanja je sodišče Radanu tudi odpravilo pripor.

Lopuhova in Bajrović z zadržki do Kröllovega mnenja

Tožilstvo je tako po besedah tožilke angažiralo specialistko anesteziologije in reanimatologije ter državno koordinatorico razvoja paliativne oskrbe v Sloveniji Matejo Lopuh, ki se je v svojem strokovnem mnenju opredelila do Kröllovih ugotovitev. Lopuhova se je po besedah tožilke opredelila do celotne zdravstvene dokumentacije v tem primeru, do zagovorov obtoženega Radana in do mnenj avstrijskega izvedenca.

Določene zadržke do mnenj Krölla je danes izrazil tudi nevrolog in nevropatofiziolog Fajko Bajrović. Kot je pojasnil senatu, je med drugim sodeloval v enem od internih strokovnih nadzorov na nevrološki kliniki, odrejenem po razkritju prvega domnevnega primera smrti bolnika s kalijem. Sodišču je podrobneje opisal učinke propofola in kalija na telo ter se izrekel do podatkov o vitalnih funkcijah nekaterih od umrlih bolnikov.

V nasprotju z mnenjem Krölla, da odmerki zdravil, ki so jih glede na dokumentacijo bolnice prejele, niso bili usodni, je Bajrović danes dejal, da glede na zdravstveno stanje posameznih bolnikov ni videl razloga za tako visoke odmerke.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano