Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
19.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša preiskava Jože Zagožen

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 19.44

7 let, 12 mesecev

Tožilstvo naj bi preiskovalo izvor Janševega premoženja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Specializirano državno tožilstvo naj bi za zakonca Janša in pokojnega Jožeta Zagožna odredilo finančno preiskavo, saj naj bi sumilo, da je njihovo premoženje večje kot prihodki v zadnjih 13 letih.

S preiskavo naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora. Kljub izrecnim navodilom, da za odredbo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti, jo je na spletu objavil Politikis.si.

Na specializiranem državnem tožilstvu za zdaj niso potrdili verodostojnosti odredbe. Pristojni državni organi so za POP TV povedali, da jim objava ne bo pomagala pri preiskavi, da pa jih ne bo ustavila, saj so javnih pritiskov pri preiskavi vodilnih politikov vedno bolj navajeni.

Pri Janši naj bi bilo spornih vsaj 210 tisoč evrov premoženja Kot izhaja iz objavljene domnevne odredbe, so se preiskovalci lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janeza Janše in Jožeta Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Po podatkih protikorupcijske komisije ima Janša, ki je bil zaradi korupcije v primeru Patria nepravnomočno obsojen, za vsaj 210 tisoč evrov premoženja, ki presega zakonite dohodke. Zagožen, ki je bil v primeru Patria obtožen korupcije, pa je ob smrti na računih v Avstriji zapustil 271 tisoč evrov, izhaja iz odredbe.

V preiskavi tudi Urška Bačovnik Janša in Nataša Pajenk V odredbi je zapisano, da je treba zbrati dokaze, ki so potrebni za odločitev tožilca o začasnem zavarovanju, začasnem odvzemu in vložitvi tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Pregledali naj bi obdobje od leta 2000 pa do datuma izdaje odredbe. Po navedbah POP TV je bila odredba izdana 11. oktobra letos.

Pobuda za finančno preiskavo sicer vključuje tudi bančnico, ki je za zakonca Janša polagala njuno gotovino na svoj račun. Gre za Natašo Pajenk, sestrično Janševe žene Urške Bačovnik Janša. Pajenkovo sumijo pranja denarja in utaje davkov. V primeru Zagožna pa naj bi v skladu z odredbo preiskali njegova dediča, ženo in sina.

Poleg visokih vsot gotovine na štirih računih Jožeta Zagožna v Avstriji naj bi imeli glede na besedilo odredbe preiskovalci navodila, naj se osredotočijo predvsem na štiri nepremičnine zakoncev Janša, v skupni vrednosti prek pol milijona evrov.

Ne spreglejte