SiolNET. Novice Slovenija
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo v primeru Kengurujčki #video

0,70

termometer

Zasebni zavod Kengurujčki
Foto: Bojan Puhek

Državno tožilstvo je v četrtek na preiskovalni oddelek Okrožnega sodišča v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo v primeru Kengurujčki, so sporočili. Policisti so januarja namreč ovadili 67-letnico zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok v zasebnem zavodu Kengurujčki.

Posnetki spornega dogajanja v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, so v javnosti zaokrožili v začetku lanskega oktobra. Primer je sprožil tudi številna vprašanja o primernosti sistemske ureditve in nadzora.

V kriminalistični preiskavi so nato ugotovili, da je osumljenka nekatere otroke hranila na silo, pri pripravi na počitek pa jih je povijala v rjuho. Osumljenka je med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, opravljala delo varuške, čeprav za to ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

Zasebni zavod Kengurujčki Novice Afera Kengurujčki: inšpektorje prehiteli in razglasili bankrot

Delovanje zavoda pregleduje tudi več inšpektoratov

Osumljena je tudi tega, da je pri delu huje kršila svoje dolžnosti s tem, da je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, na primer nanje je vpila in jih žalila. Otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli. Če so hrano zavračali, jih je hranila na silo.

Pri pripravi na počitek je po ugotovitvah kriminalistov za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive načine in metode, na primer povijala jih je v rjuho. Delovanje zavoda Kengurujčki je pod drobnogled vzelo tudi več inšpektoratov.

vrtec mučenje Novice Razkrivamo končno poročilo v zadevi Kengurujčki #video

Geodetska inšpekcija ni ugotovila prekrškov

Geodetska inšpekcija inšpektorata za okolje in prostor, ki je preiskovala najemni posel med lastnikom stanovanjskega objekta in zavodom Kengurujčki, je medtem v nadzoru ugotovila, da dejanje ni prekršek. "Ožji družinski član te prostore uporablja s soglasjem lastnika za namene opravljanja dejavnosti zavoda, in sicer neodplačno," so pojasnili na geodetski inšpekciji.

V skladu z določbami zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin in obligacijskega zakonika je najemno razmerje izključno odplačno. Glede na poslana dokazila je inšpektorat ugotovil, da je bila za prostore zavoda Kengurujčki sklenjena posodbena, torej neodplačna pogodba.

Takšne pogodbe pa zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ne obravnava in ne določa obveznosti, zato inšpekcija ni izdala odločbe o prekršku ali vložila obdolžilnega predloga. Prekrškovni postopek so ustavili, so še navedli na inšpektoratu.

Kengurujček. Novice Lastnica Zavoda Kengurujčki ovadena: delala brez dovoljenj in z neustreznimi prijemi #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin