Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2019,
12.09

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

6

Natisni članek

policija vrtec Kengurujčki

Torek, 15. 1. 2019, 12.09

5 let, 3 mesece

Lastnica Zavoda Kengurujčki ovadena: delala brez dovoljenj in z neustreznimi prijemi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,94

6

Kriminalisti so ovadili eno osebo zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok v Zavodu Kengurujčki na ljubljanskem Brdu. Neuradno naj bi bila ovadena lastnica zavoda Branka Vrečar, ki ji tako grozijo do tri leta zapora. Dogajanja ne komentira.

Policija je ugotovila, da je 67-letna osumljenka med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v zavodu opravljala delo varuške, kljub temu da za to ni imela ustreznega strokovnega znanja niti izobrazbe. Čeprav naj bi opravljala le gospodinjska dela, je hkrati tudi določala, kdaj in kako se bodo izvajale dejavnosti varstva, pri tem pa zavračala strokovne predloge in nasvete varuške, je povedal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski

Ovadena naj bi bila zastopnica zavoda Branka Vrečar, ki danes za naš portal ni želela komentirati dogajanja.

Policija ji očita, da:

  • je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, kar se je odražalo v obliki vpitja, žaljenja in podobno;
  • nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli;
  • je otroke, ki so zavračali hrano, hranila na silo;
  • je pri pripravi otrok na počitek za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive metode (na primer povijanje otrok v rjuho);

Planet TV. | Foto:

Grozijo ji tri leta zapora

 

Starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do mladoletne osebe, se kaznuje z zaporom do treh let.

192. člen Kazenskega zakonika

Vzgojiteljica opozorila starše in javnost

Da se v zavodu nekaj dogaja, je starše in javnost obvestila nova vzgojiteljica. Ta je kmalu po začetku dela opazila nepravilnosti: otroke, stare od 11 mesecev do štiri leta, naj bi med drugim prisilno umirjali in hranili. Ker njena opozorila niso zalegla, je vzgojiteljica dogajanje posnela in obvestila starše otrok. 

Posnetek, ki ga je prva objavila TV Slovenija (pogledate si ga lahko spodaj), med drugim razkriva, kako so otroka, tesno povitega tudi čez glavo, postavili v posteljico in nanj položili vzmetnico. Vzgojiteljica, katere ime ni bilo nikoli javno objavljeno, je med drugim dejala, da je pri hranjenju lastnica zavoda otroka prijela na način, da se ta ni mogel premikati, in mu tlačila hrano v usta.

Skupaj s starši so dogajanje konec lanskega septembra prijavili policiji, ta pa je o dogajanju obvestila tudi inšpektorat za šolstvo. Preiskavo je sprožila tudi finančna uprava (Furs), med drugim zaradi suma kršitve zakona o delu in zakona o davčnem potrjevanju računov.

Novice Razkrivamo končno poročilo v zadevi Kengurujčki #video

Inšpektorji sprožili dva postopka

Starši so otroke po razkritju nepravilnosti seveda izpisali, Zavod Kengurujčki pa je zaprl vrata. Šolski inšpektorji so našli dve nepravilnosti: 

- Prva se nanaša na zavajajoče oglaševanje na spletni strani zavoda. Varstva otrok namreč ni opravljala samostojna podjetnica z dovoljenjem ministrstva za izobraževanje, kot je zatrjeval oglas, zaradi kršitve pa jim grozi od tri tisoč pa vse do 40 tisoč evrov kazni. Dodatnih od 1.200 do štiri tisoč evrov bo morala plačati še odgovorna oseba. Zavod je sicer imel registrirano dejavnost varovanja predšolskih otrok, vendar ni bil vpisan v razvid izvajalcev javnoveljavnih programov, kot to določa zakonodaja.

- Druga nepravilnost se nanaša na delo na črno. Ker niso bili vpisani v register, bodo prejeli še eno položnico. Globa na njej lahko znaša vse tja do 26 tisoč evrov, najnižja mogoča kazen pa je dva tisoč evrov.

vrtec hrana otroci
Novice Po aferi Kengurujčki ministrstvo in inšpekcija v preverjanje varuhov otrok #video

Primer preiskujejo tudi finančni, delovni, tržni in okoljski inšpektorji

Šolski inšpektorat je zavodu sicer že v začetku novembra lani izdal odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti varovanja predšolskih otrok. Na šolskem ministrstvu pa so danes pojasnili še, da v izogib izigravanju veljavne zakonodaje, ko fizične in pravne osebe iščejo obvode, da se ne registrirajo, pripravljajo predlog spremembe zakona o vrtcih. Z njo bi vsem fizičnim in pravnim osebam prepovedali izvajanje varstva otrok in predšolske vzgoje brez vpisa v razvid izvajalcev oziroma register varuhov.

Primer zavoda Kengurujčki preiskujejo tudi druge inšpekcijske službe, finančni, delovni, tržni in okoljski inšpektorji. Finančni inšpektorji zaradi davčne tajnosti ne razkrivajo nobenih podrobnosti o primeru, pojasnili so le, da postopki v omenjenem zavodu še niso zaključeni. Problematično naj bi bilo plačevanje varovanja otrok brez izdajanja računov.

Inšpektorat za delo preiskuje očitke o lažnih samozaposlitvah delavcev, a z delom še niso zaključili, zato o ugotovitvah še ne morejo poročati. Kot so pojasnili, pri takšnih prijavah inšpektorji v nadzoru v sklenjenih pogodbah ugotavljajo elemente delovnega razmerja. Postopek ugotavljanja in celovite presoje dokazov za prisotnost elementov delovnega razmerja pa je lahko zelo zapleten in dolgotrajen, predvsem pa otežen, saj delodajalci po njihovih izkušnjah na vse možne načine poskušajo prikriti tovrstne elemente. Težavno je predvsem preverjanje kontinuitete dela posameznega delavca, še posebno v primerih, ko so evidence tovrstnega dela prirejene, neustrezne ali pa jih delodajalec sploh ne vodi. Na delovnem inšpektoratu zato ne morejo napovedati, kdaj bo preiskava očitkov zaključena.

Tržni inšpektorat je opravil nadzor v zvezi z opravljanjem dejavnosti organiziranja in oglaševanja rojstnodnevnih zabav v Podutiku v Ljubljani. Kot so pojasnili, so ugotovili, da so prostori, kjer so se zabave organizirale, zaprti in niso označeni z imenom zavoda. Po njihovih ugotovitvah je zavod Kengurujčki z opravljanjem dejavnosti na omenjeni lokaciji zaključil 15. oktobra lani, ko je bil prekinjen tudi najem prostorov, pri čemer ima zavod to dejavnost ustrezno določeno v ustanovitvenem aktu. Iz predloženih računov za leto 2018 je razvidno, da je zavod prostor načeloma oddajal v najem, v treh primerih pa je poleg oddaje prostora izvedel tudi animacijo. V okviru postopka še poteka preverjanje upoštevanja označenih cen v skladu z določbami zakona o varstvu potrošnikov, so še pojasnili.

Pri okoljskih inšpektorjih primer, kot so pojasnili, še ni prišel na vrsto, preiskali pa bodo morebitno izveden najemni posel med lastnikom stanovanjskega objekta in Kengurujčki.

Vrečarjeva zanikala očitke

Zastopnica zavoda Branimira Vrečar je zanikala vse očitke, predvsem da bi se kadarkoli neprimerno obnašala do otrok. Predstavnik zavoda, ki ni hotel biti imenovan, je za STA pojasnil, da naj bi sami zgolj ponujali prostore vzgojiteljici, samostojni podjetnici, ki je v prostorih zavoda delovala od septembra, Vrečarjeva pa naj bi ji zgolj pomagala pri gospodinjskih opravilih. 

Oktobra je Vrečarjeva za oddajo Tarča na TV Slovenija povedala, da naj bi sama dojenčico, ki je na posnetku jokala pod žimnico, dala v posteljico, poleg nje pa naj bi vzmetnico namestila pokonci, da deklica "ne bi po mreži lezla ven". Vzmetnica naj bi se nato prevrnila na dojenčico zaradi njene nemirnosti. Zatrjevala je, da je želela poskrbeti za varnost. Prisilno hranjenje je opravičevala s tem, da naj bi otroci ob prihodu v varstvo zavračali hrano in da "jim je treba dati priložnost", da okusijo hrano.

Tako Vrečarjeva kot tudi Aleš Vrečar, ki je bil pred zaprtjem naveden kot zastopnik zavoda, sta nam v telefonskem pogovoru dejala le, da ne dajeta izjav za medije.

Zasebni zavod Kengurujčki
Novice Zavod Kengurujčki sploh ni bil vrtec, vpis v register varuhov omogočila druga oseba #video
Ne spreglejte