SiolNET. Novice Slovenija
5,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilec Kozina s hvaljenjem Levice kršil etični kodeks

5,56

termometer

Jože Kozina
Tožilec Jože Kozina mnenja komisije ni želel komentirati. Foto: STA

Komisija Državnotožilskega sveta je v načelnem mnenju presodila, da je vrhovni državni tožilec Jože Kozina kršil priporočila in kodeks tožilske etike. Škodoval naj bi nepristranskosti in ugledu, ko je v parlamentu spregovoril o Levici in dostojanstvu dela in delavcev, je poročal Dnevnik.

Kozina je namreč konec septembra na odboru DZ za pravosodje odgovarjal na vprašanje poslanke LMŠ Karle Urh o tem, kaj storiti, da se preprečijo prekarno delo in kršitve pravic delavcev. Med drugim je dejal, da je "zelo zadovoljen, da je Levica na nek način prišla v parlament ali pa tudi, bom rekel, ta opcija, da bo vrnila delu tisto dostojanstvo in delavcem, ki so ga nekoč imeli".

Jože Kozina Novice Tožilec Kozina zaradi spornih izjav pristal na komisiji za etiko #video

Šketa prosil za mnenje

Komisijo je za načelno mnenje zaprosil generalni državni tožilec Drago Šketa, ta pa je presodila, da je državni tožilec sporno izjavo podal v okviru opravljanja državnotožilske službe pri zastopanju letnega poročila tožilstva.

Karl Erjavec Novice Levica na nogah zaradi nakupa vojaške opreme od Američanov #video

Kršil je več členov

To dejstvo so v komisiji označili za okoliščino bistvenega pomena in sklenili, da je Kozina kršil priporočilo, ki določa, da se državnim tožilcem zaradi varovanja njihovega ugleda in ugleda državnega tožilstva kot celote priporoča zadržanost pri izražanju njihovih mnenj v službi in zunaj nje.

Prav tako je po mnenju komisije, ki ji predseduje specializirana državna tožilka Mateja Jadrič Zajec, Kozina kršil drugi in tretji člen kodeksa, ki govorita o nepristranskosti in ugledu.

Luka Mesec Levica Novice Levica prepričana, da je zaslužna za visoko podporo vladi #video

Tožilec za Dnevnik mnenja komisije ni želel komentirati. Je pa že med postopkom po navedbah časnika pokazal, kaj si misli o njem. Svojega stališča komisiji ni predstavil niti pisno niti ni podal zahteve, da svoje besede iz parlamenta ustno obrazloži na seji komisije.

Ali bo načelno mnenje komisije v prihodnosti imelo kakšne konkretnejše posledice za tožilca, še ni znano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 233
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin