SiolNET. Novice Slovenija
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: odpravili suspenz Zvonka Fišerja

2,40

termometer

Dnevi pravnikov, Ljubo Bavcon, Marko Ilešič, Marijan Pavčnik, Branko Masleša, Lojze Ude, Zvonko Fišer
Foto: Tomaž Primožič/FPA

Nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer ni več suspendiran. Državnotožilski svet je suspenz včeraj odpravil, potem ko ga je uvedel Fišerjev naslednik Drago Šketa.

Državnotožilski svet je suspenz odpravil včeraj, potem ko se je Fišer, zdaj vrhovni državni tožilec kazenskega oddelka Vrhovnega državnega tožilstva, pritožil na odločitev Škete, je po neuradnih informacijah poročal Večer. Da je o suspenzu odločal, je na svoji spletni strani potrdil tudi Državnotožilski svet in ob tem zapisal, da bo vsebino odločitve sporočil, ko bo dokazano, da je bila odločitev vročena Fišerju.

Šketa je Fišerja suspendiral po tem, ko se je ta skupaj z nekdanjim pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem znašel v kazenskem postopku zaradi zlorabe uradnega položaja in pravic zaradi spornega imenovanja Boštjana Škrleca leta 2012 za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva.

Generalni državni tožilec z odločitvijo in obrazložitvijo Državnotožilskega sveta uradno ni seznanjen in je zato ne more komentirati, so sporočili iz Šketovega urada.

Fišer je takrat dan pred nastopom druge vlade Janeza Janše predlagal imenovanje Škrleca, tedaj državnega sekretarja v pravosodnem ministrstvu. Zalar se je s predlogom strinjal in Škrlec je bil imenovan. Zalar in Fišer vztrajata, da je bilo imenovanje Škrleca zakonito, protikorupcijska komisija (KPK) pa je imenovanje označila kot koruptivno. Državnotožilski svet je ugotovil tudi, da ni bilo v skladu s tožilskim zakonom.

Okrajno sodišče je sojenje začelo oktobra letos, ko je Šketa nato Fišerja suspendiral, na kar se je Fišer pritožil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin