Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2018,
20.42

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Natisni članek

Marjan Šarec Matej Tonin sindikati stavka zdravnikov

Petek, 9. 3. 2018, 20.42

6 let, 1 mesec

Toninovemu vabilu na kavo so se danes odzvali sindikati #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Stavkovnemu valu bi se lahko kmalu pridružili še zdravniki. Tisti, ki so po mnenju številnih povzročili množični upor in zamero drugih v javnem sektorju do Cerarjeve vlade. Na drugi strani se v predvolilnem času s sindikati že sestaja desnica: danes NSi. Čeprav stranke desno od sredine veljajo za tradicionalnega nasprotnika sindikatov.

Video: Planet TV


NSi-jeva vabila na kavo so v tem predvolilnem času postala že stalnica. Tokrat so se vabilu odzvali sindikati.

"Temeljno sporočilo danes je, da je socialni dialog pomemben, da smo se dolžni pogovarjati in da tudi politika sama ne more uresničiti vseh stvari, če ima proti sebi vse sindikate," je poudaril predsednik NSi Matej Tonin.

Je današnji obisk nekakšno polaganje upov v morebitno novo desnosredinsko vlado? "Vlade v Sloveniji so bile že različne, bila je tudi že desna vlada, a se vsaj jaz ne spomnim izjemno pozitivnih izkušenj na tem področju. Mislim, da na tem področju ni vprašanje levo ali desno. Vendarle gre za službe, ki so v javnem interesu," je opozorila Lidija Jerkič, predsednica ZSSS.

Zelo verjetno je, da se bo s tem vprašanjem ukvarjal novi mandatar, zato smo najprej Tonina, ki verjame, da bi to lahko postal, vprašali, kako bi se lotil sindikatov.

"Ključen je iskren pogovor in da tisto, kar govoriš, tudi storiš. To je bilo danes zelo jasno izpričano, namreč da se od vladnih predstavnikov v tem socialnem dialogu pričakuje, da sodelujejo, da poslušajo in da tisto, kar rečejo, tudi naredijo. Kar zadeva nas, s tem ne bodo imeli nobenih težav," je zatrdil Tonin.

Povsem drugačno pot pa bi ubral Marjan Šarec, po javnomnenjskih raziskavah ta hip najverjetnejši novi mandatar.

"Sam tega pred volitvami zagotovo ne bi počel, ker čas pred volitvami ni primeren za kakšne tektonske premike, takrat ni treznega razmisleka," je prepričan Šarec.

Na noge bi lahko znova skočili zdravniki in zobozdravniki

Poleg javnega sektorja pa bi lahko na noge znova skočili zdravniki in zobozdravniki, je danes ob robu letne konference opozoril njihov sindikalni predstavnik Konrad Kuštrin.

"Vladi smo hoteli dati čas, da izpolni tiste zahteve, za katere se je zavezala, ne da bi čutila pritisk, in vlada seveda tega v največji meri ni naredila," je bil kritičen predsednik Fidesa.

"Če se vlada in parlament sestajata zaradi nekega sirskega brivca ponoči, se bodo sestali tudi zaradi nevarnosti zdravniške stavke," pravi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. | Foto: STA , "Če se vlada in parlament sestajata zaradi nekega sirskega brivca ponoči, se bodo sestali tudi zaradi nevarnosti zdravniške stavke," pravi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Foto: STA , Ob tem je še dodal, da je "vlada odprla Pandorino skrinjico, če govorimo o tem, ko se je s Svizom začela pogajati, pred nami in pred policisti".

In s tem je zavrnil očitke, da je ravno Fidesov dogovor z vlado sprožil množični upor sindikatov. Ob tem ga dejstvo, da se Cerarjevi vladi izteka čas, prav nič ne ovira.

"Če se vlada in parlament sestajata zaradi nekega sirskega brivca ponoči, se bodo sestali tudi zaradi nevarnosti zdravniške stavke," je še sklenil Kuštrin.

Vse kaže, da bo Cerarjeva vlada doživela še nekaj stavk, novi mandatar pa bo z ekipo podedoval levji delež te težave.

Ne spreglejte