SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tonin: V NSi ne gradimo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah

0,38

termometer

Matej Tonin NSi
NSi je s slovesno akademijo na Bledu zaznamovala 30. obletnico krščanske demokracije v Sloveniji. Foto: Planet TV

Stranka NSi je danes s slovesnostjo na Bledu počastila 30. obletnico krščanske demokracije v Sloveniji. Kot je poudaril predsednik stranke Matej Tonin, se danes z zadovoljstvom spominjajo prehojene poti. "Predvsem pa se želimo ukvarjati s prihodnostjo in s tem, kako bodo ljudje naprej živeli," je poudaril Tonin.

Predsednik NSi Matej Tonin je pojasnil, da je bil današnji dogodek namenjen zaznamovanju 30. obletnice delovanja krščanske demokracije na Slovenskem. NSi se namreč šteje za vrednotno, idejno naslednico Slovenskih krščanskih demokratov. "Zadovoljni smo s prehojeno potjo, predvsem pa imamo mirno vest, da smo v zgodovini v kritičnih trenutkih vedno potegnili prave poteze in imeli voditelje na pravih mestih," je dejal Tonin.

Ljudmila Novak Matej Tonin Novice NSi odločila: Nosilka liste bo Novakova, Peterle šele tretji

Tonin izpostavil tudi dosežke svojih predhodnikov

Četrti predsednik stranke je spomnil, da je Lojze Peterle skupaj s svojimi političnimi somišljeniki izpolnil tisočletne sanje Slovencev in bo vedno zapisan kot eden ustanovnih očetov samostojne neodvisne Slovenije. Andrej Bajuk je v kritičnih časih zmanjšal zaostanek v pogajanjih z EU, da je Slovenija leta 2004 končno lahko vstopila v Unijo, Ljudmila Novak pa je v težkih časih krščansko demokracijo vrnila na politični zemljevid Slovenije.

Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril, da v stranki ne gradijo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah. Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril, da v stranki ne gradijo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah. Foto: Planet TV

"Jasno je, da v NSi ne gradimo na kultih osebnosti, ampak na vrednotah, ki nas povezujejo, zato smo tudi preživeli najhujše viharje," je poudaril Tonin ter kot ključne vrednote navedel svobodo, pravičnost in varnost. Poudaril je, da je stranka ob spominu na preteklost usmerjena v prihodnost.

"Ljudje so pozitivno razpoloženi, prinašajo energijo in moja naloga je, da to energijo, ki je danes zbrana na Bledu, prenesemo po celi Sloveniji in da tudi na evropskih volitvah tako zaradi Slovenije kot tudi zaradi EU dosežemo dober rezultat," je povedal prvak NSi.

Weber na Bledu izpostavil boj proti nacionalizmu v Evropi

Vodja Evropske ljudske stranke (EPP) in glavni kandidat EPP za predsednika Evropske komisije Manfred Weber je ob robu današnje slovesnosti NSi na Bledu poudaril, da je v Evropi treba ustaviti nacionalizem. Kar zadeva izključitev Fidesza iz EPP, je dejal, da je žogica zdaj na strani Budimpešte. V luči prihajajočih evropskih volitev je opozoril tudi na morebitno nizko volilno udeležbo in možnost, da bi na volitvah večino dobili nacionalisti. "Tako lahko končamo v nacionalistični, egoistični Evropi, zato je ključno, da gredo ljudje na volitve podpret proevropske stranke," je dejal Weber.

Janez Janša Karl Erjavec Novice Bosta Karl Erjavec in Janez Janša tvegala in se podala v boj? #video

Prvak NSi na evropskih volitvah pričakuje ponovitev volilnega rezultata iz leta 2014

Na volitvah v Evropski parlament Tonin pričakuje ponovitev rezultata iz leta 2014 ter da bodo tiste, ki so takrat volili NSi, teh je bilo okoli 65 tisoč, in morda še kakšnega dodatnega volivca spet pripeljali na volitve. Kakšen bo ob tem izid, pa bo odvisno od volilne udeležbe.

Prvak NSi Matej Tonin, vodja EPP Manfred Weber in evropski poslanec (EPP/NSi) Lojze Peterle Prvak NSi Matej Tonin, vodja EPP Manfred Weber in evropski poslanec (EPP/NSi) Lojze Peterle Foto: Planet TV

Današnje slovesnosti se je udeležil tudi glavni kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije na evropskih volitvah Manfred Weber. Ta je dejal, da krščanske demokrate združujejo vrednote za prihodnost družbe. Ob tem je poudaril, da je krščanska demokracija v zadnjih desetletjih za evropske državljane dosegla združitev v svobodi in miru. Jasno vizijo pa ima tudi za prihodnost, v kateri se mora Evropa po Webrovem prepričanju obraniti nacionalistov in populistov, ki jo rušijo in razdvajajo narode.

Evropski poslanec Lojze Peterle je izpostavil, da se s hvaležnostjo spominjajo tistih, ki so pred 30 leti razumeli klic časa in se odločili, da ustanovijo Slovenske krščanske demokrate, ki so bili zmagovita stranka slovenske pomladi, zato so tudi prevzeli nekatere ključne odgovornosti na poti v osamosvojitev.

"Mislim, da smo takrat dokazali, kako se stopi na pravo stran za prave zadeve, takrat smo prispevali k zgodovinskemu premiku v Sloveniji, k demokratizaciji, k osamosvojitvi, pa tudi k evropski perspektivi. Smo stranka, ki ima lastno vizijo evropskega razvoja, ki je sožitna, ki razvija visoko politično kulturo. Mislim, da so to zadeve, s katerimi smo lahko pogumni glede evropske in slovenske politične prihodnosti," je dejal Peterle.

Janez Janša Novice SDS mora plačati 20.000 evrov kazni zaradi spornih kreditov

Tonin: Šabedrovo delo v UKC Ljubljana je dober obet

Predsednik NSi Matej Tonin je na Bledu ob napovedani menjavi na čelu ministrstva za zdravje dejal, da se je predlagani kandidat Aleš Šabeder kot generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana začel spoprijemati z nekaterimi vplivnimi lobiji, kar je dober obet. "Želim si, da bi delo, ki ga je začel v kliničnem centru, prenesel na celoten zdravstveni sistem," je dejal Tonin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin