SiolNET. Novice Slovenija
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDS mora plačati 20.000 evrov kazni zaradi spornih kreditov

1,73

termometer

Janez Janša
Foto: Ana Kovač

Ljubljansko okrajno sodišče je po poročanju POP TV stranki SDS prisodilo 20 tisoč evrov kazni zaradi kršitve zakona o političnih strankah. Sporna sta bila dva kredita - 450.000 evrov od Dijane Đuđić in 60.000 evrov od podjetja Nova obzorja. Predsednik SDS Janez Janša bo moral plačati dva tisoč evrov. Sodba še ni pravnomočna, v SDS so se nanjo pritožili.

Računsko sodišče je marca lani vložilo dva obdolžilna predloga zoper stranko SDS zaradi dveh spornih posojil: posojila Dijane Đuđić in posojila pri Novih obzorjih. Okrajno sodišče je v skrajšanem postopku odločilo, da so bile v obeh primerih kršitve in stranki dosodilo kazen, ki pa še ni pravnomočna.

SDS je namreč decembra 2017 po dvoodstotni obrestni meri najela 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je januarja lani na novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša.

Kot je dejal Janša, so po nasvetu pravnikov znesek razbili v tri dele v treh koledarskih letih ravno zato, da ne bi presegli omejitve v slovenski zakonodaji. A po njegovih besedah se je očitno izkazalo, da so interpretacije v zakonu zapisane omejitve različne. "Če bo dokazana kršitev zakona, bomo kazen plačali," so takrat napovedali v stranki.

Vodenje mariborskega mestnega odbora SDS prevzema poslanec omenjene stranke Dejan Kaloh, ki je bil tudi edini kandidat na današnjem volilnem zboru. Na tem mestu bo zamenjal Zvonka Zinrajha, ki je sredi februarja odstopil. Vodstvo se je nedavno zamenjalo tudi v mariborski SD, ki jo odslej vodi Damjan Cvetko.

Đuđićeva bi lahko posodila približno 16 tisoč evrov

Zakon o financiranju strank pa omejuje financiranje fizičnih oseb, saj takšen kredit ne sme biti višji od desetkratnika povprečne mesečne bruto plače, kar bi pomenilo, da bi Đuđićeva lahko posodila približno 16 tisoč evrov.

Drugo sporno posojilo, 60 tisoč evrov, pa si je SDS že pred časom izposodila pri podjetju Nova obzorja, katerega 44,2-odstotni lastnik je bila prav SDS. Zakonodaja namreč določa, da si stranke lahko izposodijo samo od bank, posojilnic in fizičnih oseb. Podjetje Nova obzorja med drugim izdaja tednik Demokracija in tabloid Škandal24.

Če je sodišče stranki prav tako izdalo odločbo o prekršku, ji po zakonu o političnih strankah lahko tudi za več mesecev za polovico odtegne sredstva, do katerih je SDS upravičena tako iz državnih kot lokalnih proračunov, še poroča POP TV.

Stranka je januarja lani po dodatnih pojasnilih računskega sodišča sicer vrnila prvi obrok posojila 150 tisoč evrov z obrestmi vred, a to predrevizijskega postopka takrat ni ustavilo. Ko je računsko sodišče preučilo vso dokumentacijo, je po opravljenih poizvedbah marca lani tudi vložilo obdolžilne predloge.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 44
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin