SiolNET. Novice Slovenija
1,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so kandidati za novega ustavnega sodnika ali sodnico

1,48

termometer

Ustavno sodišče |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za prosto mesto ustavnega sodnika je prispelo sedem predlogov. 

Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za prosto mesto ustavnega sodnika so v uradu predsednika države v predvidenem roku prejeli sedem predlogov.

To so:

1. izr. prof. dr. Andraž Teršek,

2. dr. Branko Korže,

3. izr. prof. dr. Anže Erbežnik,

4. izr. prof. dr. Rok Svetlič,

5. mag. Marko Starman,

6. dr. Janez Pogorelec in

7. Barbara Zobec.

Pahor lahko poslancem predlaga tudi svojega kandidata

Kot so ob tem sporočili iz urada predsednika republike, zakon o ustavnem sodišču določa, da lahko predsednik države izbere kandidata med prijavljenimi kandidati, lahko pa državnemu zboru predlaga tudi druge kandidate.

Borut Pahor | Foto: STA Foto: STA

Najprej se bo posvetoval s poslanskimi skupinami

"Predsednik republike Borut Pahor se bo po opravljenih pogovorih kot običajno o predlogu možnega kandidata posvetoval z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. Pri tem se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije," so še zapisali v uradu.

Predsednik Pahor je do zdaj državnemu zboru predlagal osem kandidatk in kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. V vseh primerih so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino, pri tem navajajo v uradu. 

Novi ustavni sodnik ali sodnica namesto Dunje Jadek Pensa

Iskanje novega ustavnega sodnika je Pahor začel, ker se trenutni ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa mandat izteče 14. julija 2020.

"Ustava in zakon v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov sicer ne predpisujeta rokov. Predsednik republike bo po opravljenih posvetovanjih odločitev o kandidatu sprejel v času, ki bo omogočal izvolitev pred pretekom mandata sedanji ustavni sodnici," so še navedli v uradu predsednika države.

Potem ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin