SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"To, kar počne politika, je kriminalno dejanje" #video

10

termometer

"To, kar počne politika, je kriminalno dejanje," je po odstopu Igorja Gregoriča z Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) dejal Mark Žitnik Strle, predsednik društva za pravice otrok s srčnimi napakami. S pismom se je odzval tudi nekdanji član sveta ter strokovnjak za varnost bolnikov in kakovost v zdravstvu Andrej Robida, ki je opozoril na nekatere nepravilnosti, ki so jih poleti opazili pri obravnavi otrok v programu otroške srčne kirurgije Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

"To, kar počne politika, je kriminalno dejanje. Moj otrok ima prirojeno srčno napako že pet let in v tem času so se politične ekipe in vodilne garniture na UKC Ljubljana zamenjale že sedemkrat. Starši se bojujemo pred operacijskimi dvoranami po svetu in na sodiščih, medtem ko politika izumlja nove in nove rešitve," je Gregoričev odstop komentiral Mark Žitnik Strle, predsednik društva za pravice otrok s srčnimi napakami

Robida z opozorili o programu otroške srčne kirurgije v ljubljanskem UKC

Robida, ki je pred dnevi izstopil iz sveta NISOB, je v pismu opisal zgodbo otroka s težko srčno napako. Po rojstvu so ga prepeljali v Ljubljano, kjer so staršem rekli, da je otrok prelahek in da mora pred operacijo še pridobiti težo. A bi ga morali operirati v nekaj urah ali vsaj naslednji dan, saj je imel normalno porodno težo. "Pravijo, da niso imeli otroškega srčnega kirurga. Čakali so ga iz tujine, a ga ni bilo, čeprav so imeli zapisano, da lahko pride v 24 urah," je razvidno iz pisma.

Navedbe kliničnega centra, da pri roki niso imeli kirurga, niso držale, saj je bil kirurg, čigar prihod je organiziral NIOSB, v Ljubljani, a so otroka pred njim skrili. Otrok je nato zbolel še na črevesu. Otroški kardiolog iz tujine mu je naredil luknjo s katetrom v zgornjem delu srca, čeprav ne bi bilo treba. Otrokova zdravje se je nato poslabšalo, v opisu otrokove bolezni, ki ga je zahteval regulator, pa o črevesu ni pisalo nič.

Na koncu ga je operiral kirurg, ki ga je zagotovil NIOSB

Kirurg Igor Gregorič je odstopil z vrha NIOSB. | Foto: Matej Leskovšek Kirurg Igor Gregorič je odstopil z vrha NIOSB. Foto: Matej Leskovšek Po zavlačevanju je otroka nato operiral kirurg, ki ga je zagotovil NIOSB. Črevo se je pozdravilo, a opravili so le začasno operacijo, ker je bil otrok preveč bolan za popolno popravo in bo na operacijsko mizo moral še enkrat. Robida je prepričan, da bi operacija v prvem ali drugem dnevu srčno napako lahko popolnoma popravila. Iz pisma je razvidno tudi, da je otrok prejemal zdravila, ki jih ne bi potreboval, če bi ga pravočasno operirali.

Robida opozarja, da na voljo niso imeli nobenega domačega strokovnjaka, pogodbeniki pa so bili nedostopni, razen čeških kirurgov pa v kliničnem centru niso želeli nikogar. Sicer pa za otroke lepo skrbijo medicinske sestre in tudi mlajši zdravniki.

Igor Gregorič Novice Igor Gregorič odstopil z mesta predsednika NIOSB #video

UKC skrb za bolnike postavil za ugled ustanove

UKC Ljubljana je po navedbah Robide skrb za bolnike postavil šele za ugled ustanove, skrb za zdravniško stroko in zaposlene. Prav tako niso upoštevali sklepov vlade, saj da "tam nimajo pojma, kaj je to njihova kakovost in varnost zdravstvene obravnave in da so oni strokovnjaki in njihov strokovni svet ve vse o medicinski stroki". Robida ob tem še opozarja, da v strokovnem svetu kliničnega centra ni nobenega otroškega kardiologa, niti otroškega srčnega kirurga.

UKC: Za otroke s srčnimi boleznimi pri nas dobro poskrbljeno

Program zdravljenja otrok z boleznimi srca po navedbah UKC Ljubljana poteka uspešno. "Za otroke, ki se zdravijo pri nas, je dobro poskrbljeno. Odstopi in neutemeljene navedbe ne vplivajo na delo v kliničnem centru," so sporočili.

Medtem pa v SMC pa obžalujejo, da NISOB nima podpore države in UKC. V SMC, iz kvote katere je bila nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, so spomnili, da je bil NIOSB ustanovljen po tem, "ko se ne stroka ne vodstva kliničnega centra in pediatrične klinike dolga leta niso mogli dogovoriti, kako bi presegli dolgotrajne težave na pediatrični kardiologiji". V ospredju načrta o nacionalnem inštitutu je bila skrb za zdravje težko bolnih otrok. Po njihovi oceni namreč ni nobenega razloga, da bi otroke morali voziti na operacije v tujino ali da bi zaradi neurejenih razmer izgubljali življenja.

Hvaležni so Gregoriču, ki je sprejel vabilo in bil pripravljen svoje znanje in ugled zastaviti za vzpostavitev strokovnega jedra za zdravljenje otroških srčnih bolezni v Sloveniji. Tak projekt pa po navedbah SMC potrebuje pogum in odločno podporo ustanovitelja, to je države, pa tudi podporo ustanov, s katerimi bi tesno sodeloval, to je prvenstveno ljubljanski klinični center.

"Žal nam je, da očitno nima več ne enega ne drugega in da na drugi strani tudi ni jasnega načrta o tem, kako povrniti otroško kardiologijo v stanje, ki si ga bolni otroci zaslužijo in bo odražalo vrhunsko znanje, ki ga slovenska medicina premore," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Od ministra pričakujejo, da bo javnosti pojasnil, kako vidi prihodnost otroške srčne kirurgije. Fakin je že napovedal, da bo svojo odločitev o usodi otroške srčne kirurgije sporočil okoli 15. decembra.

Novi minister za zdavje Samo Fakin bo dal popravni izpit UKC Ljubljana v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije. | Foto: STA Novi minister za zdavje Samo Fakin bo dal popravni izpit UKC Ljubljana v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije. Foto: STA

Robida: Program otroške srčne kirurgije je varen

Robida je dogajanje izpostavil tudi na odboru za zdravstvo v sredini novembra, kjer so predstavniki UKC Ljubljana zatrdili, da je program otroške srčne kirurgije varen. A kot kaže opisani primer otroka, tega niso obravnavali varno, škodovali so mu, in ne zaradi človeške napake: "Temu znanost o varnosti pacientov pravi lahkomiselno vedenje, pravna znanost pa za to uporablja mnogo bolj obremenjujoč izraz."

Pred tednom dni je odstopil tudi predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič, odstopno izjavo pa ima pripravljeno tudi v. d. direktorja inštituta Brane Dobnikar. Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. Minister za zdravje Samo Fakin je po Dobnikarjevem mnenju v zadnjih izjavah dal nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita.

Kardiolog Blaž Kosmač, ki je zaradi slabih razmer UKC Ljubljano zamenjal za München, je prepričan, da če odgovorni "razpolagajo s strokovno usposobljenim kadrom za vodenje teh bolnikov, potem ne vidim nobenega problema. Vprašanje je le, ali imajo odgovorni izkušnje s tovrstnimi programi, da se lahko kompetentno odločajo".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin