SiolNET. Novice Slovenija
1,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je bil eden od prelomnih trenutkov v slovenski zgodovini #video

1,14

termometer

Mineva 29 let, odkar je Tone Pavček na Kongresnem trgu v Ljubljani prebral Majniško deklaracijo. Z njo so Društvo slovenskih pisateljev in prve opozicijske politične stranke zahtevali suvereno državo slovenskega naroda, ki bi se samostojno odločala o povezavah z drugimi narodi in bi temeljila na spoštovanju človekovih pravic.

Video: YouTube

Deklaracijo so prebrali na zborovanju, na katerem je več deset tisoč ljudi izreklo podporo takrat zaprtim Janezu Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu, ki so jih takratne socialistične oblasti obsodile zaradi izdaje vojaške skrivnosti.

Deklaracija sestavljena iz treh točk

Pod deklaracijo so se podpisali Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščanskosocialno gibanje in Socialdemokratska zveza Slovenije.

Sestavljena je bila iz treh točk: prva je izražala odločenost živeti v suvereni državi slovenskega naroda, druga pa zahtevo, da bi Slovenija kot suverena država lahko samostojno odločala o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope.

V tretji točki je bilo zapisano, da je glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost slovenska država lahko utemeljena le na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, ter družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

Postala je osnova Demosovega političnega programa

Deklaracijo je nato podpisalo več kot sto tisoč ljudi. Postala je temelj prizadevanj za demokratični sistem in osnova političnega programa Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je na prvih večstrankarskih volitvah aprila 1990 prevzela oblast in državo popeljala do osamosvojitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin