Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2021,
13.45

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

3

Natisni članek

ZZZS Tatjana Mlakar

Četrtek, 4. 2. 2021, 13.45

3 leta, 2 meseca

Tatjana Mlakar je nova generalna direktorica ZZZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

3

ZZZS. Kartica zavarovanja. | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na današnji izredni seji, ki je potekala virtualno, sprejela predlog upravnega odbora ZZZS, da imenuje Tatjano Mlakar za generalno direktorico ZZZS za novo štiriletno mandatno obdobje, so sporočili iz ZZZS. Soglasje k imenovanju mora sicer podati še državni zbor.

Aktualnemu direktorju ZZZS Marjanu Sušlju štiriletni mandat preneha 2. marca, skupščina ZZZS pa je danes sprejela tudi sklep, da za obdobje od 3. marca do nastopa funkcije generalnega direktorja ZZZS za naslednji mandat, vendar najdlje za eno leto, Sušlja imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja ZZZS, poroča STA. Poleg Sušlja in Tatjane Mlakar, ki vodi krško območno enoto ZZZS, se je na razpis prijavil tudi nekdanji dolgoletni direktor ZZZS in nekdanji minister za zdravje Samo Fakin.

Mlakarjeva je v svojem programu dela med drugim opozorila na bodoče učinke demografskih sprememb, predvsem staranja prebivalstva, razvoja vse dražjih medicinskih tehnologij in zdravil ter pričakovanih aktivnosti zaradi preoblikovanja posameznih podsistemov sistema zdravstvenega zavarovanja. Njegovo trenutno delovanje namreč temelji na več kot 25 let stari zakonodaji, ki je bila delno spreminjana, predvsem pa dopolnjevana, a ne dovolj celovito, je spomnila Mlakarjeva.

Ob pričakovanih spremembah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o dolgotrajni oskrbi je zato po oceni Mlakarjeve potrebno začeti priprave ZZZS na novo ureditev sistema zdravstvenega zavarovanja. Kot je izpostavila, se v makroekonomskem smislu v Sloveniji že kažejo vse značilnosti nove gospodarske in zdravstvene krize, kar po njeni oceni zahteva spremenjen pristop vzpostavljanja delovanja sistema zdravstvenega zavarovanja, torej tudi ZZZS kot podsistema v njem.

Novo direktorico potrdili šele v tretjem poskusu

Razpis za generalnega direktorja so sicer morali večkrat ponavljati. V prvih dveh poskusih nihče od kandidatov ni dobil podpore upravnega odbora. Prvi razpis je bil objavljen konec avgusta, nanj pa sta prispeli dve prijavi. Razpisne pogoje je izpolnjeval le Sušelj, ki pa na upravnem odboru ni dobil zadostne podpore. Kandidatka, ki se je poleg njega še prijavila na razpis, pa se ni niti odzvala vabilu na razgovor.

Na drugi razpis se je Sušelj ponovno prijavil, poleg njega pa še direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik in direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević. Na seji upravnega odbora ZZZS konec oktobra nobeden od kandidatov ni dobil zadostnega števila glasov. V tretjem razpisu, na katerega so prispele tri prijave, pa je upravni odbor ZZZS konec januarja predlagal Mlakarjevo.

Ne spreglejte