Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dan. zastoj srca temeljni postopki oživljanja defibrilator oživljanje

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 11.13

6 let, 6 mesecev

Preverite, kako dobro poznate temeljne postopke oživljanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Nenadni srčni zastoj v Sloveniji vsako leto doživi okoli 1600 ljudi oziroma štirje ljudje na dan. Ob evropskem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo na današnji dan, strokovnjaki opozarjajo, da takojšnje in pravilno oživljanje po srčnem zastoju do štirikrat poveča delež preživelih. Kako dobro poznate temeljne postopke oživljanja in ali bi morali obnoviti svoje znanje, preverite v spodnjem videoposnetku.

Video: YouTube


Inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije Janez Kramar pojasnjuje, da je temeljni postopek oživljanja priporočljivo začeti s petimi vdihi v usta, pri čemer glavo rahlo potisnemo vznak in dvignemo brado, da sprostimo dihalno pot.

Nadaljujemo z masažo srca s 30 pritiski potiski pet do šest centimetrov globoko na prsni koš. Nato spet dvakrat vpihnemo, posamezen vpih pa naj bo dolg približno sekundo.

Evropski dan oživljanja bodo z gosti in prikazom temeljnega postopka oživljanja obeležili tudi v magazinski oddaji Dan. na Planet TV. Ne zamudite priložnosti, da obnovite svoje znanje. Oddaja Dan. je na Planet TV na sporedu vsak dan ob 16.55. Vabljeni k ogledu.

Video: STA


Najprej oživljamo sami, nato uporabimo defibrilator

Pri masaži srca je treba zagotoviti določeno frekvenco masaže 100 pritiskov na minuto. Masiramo na sredini prsnega koša.

"To nadaljujemo, dokler ne pride ekipa nujne prve medicinske pomoči, dokler zmoremo. Če žrtev začne kazati znake življenja, potem prenehamo z oživljanjem, preverimo odzivnost in dihanje in jo obrnemo na bok," svetuje Kramar.

Če je v bližini defibrilator, je dobro koga poslati ponj ljudi, ki se zadržujejo v bližini in ga uporabiti. Pri uporabi je potrebno slediti navodilom defibrilatorja.

Uporaba defibrilatorja v treh do petih minutah poveča delež preživelih na od 50 do 70 odstotkov. | Foto: Getty Images Uporaba defibrilatorja v treh do petih minutah poveča delež preživelih na od 50 do 70 odstotkov. Foto: Getty Images

V Sloveniji znanje laikov slabše kot v razvitih delih Evrope

Kot navajajo na spletni strani Slovenskega reanimacijskega sveta, je znanje oživljanja v laični javnosti v Sloveniji zelo slabo.

Glede na zadnje podatke je odstotek laikov, ki pričnejo oživljati na terenu, v Sloveniji blizu 30 odstotkov, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope prične oživljati 50 do 70 odstotkov laikov.

Zaradi tega želijo v Slovenskem reanimacijskem svetu ob evropskem dnevu oživljanja, ki letos poteka pod geslom Vsakdo lahko reši življenje, poudariti ravno pomen slehernega očividca za preživetje sočloveka. 

Tudi v drugi polovici oktobra bodo zato po celotni Sloveniji organizirali brezplačne delavnice in tečaje oživljanja.

Takojšnje oživljanje po srčnem zastoju do štirikrat poveča možnost preživetja. | Foto: Tina Deu Takojšnje oživljanje po srčnem zastoju do štirikrat poveča možnost preživetja. Foto: Tina Deu

Oživljanje rešuje življenja, zato pomagajte

Strokovnjaki ugotavljajo, da je nenaden srčni zastoj eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah in tudi v Sloveniji. V Evropi nenaden srčni zastoj vsako leto doživi okoli 400.000 ljudi, v Sloveniji okoli 1600 oziroma štirje na dan.

Takojšen začetek oživljanja lahko celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju, medtem ko uporaba defibrilatorja v treh do petih minutah po srčnem zastoju poveča delež preživelih na od 50 do 70 odstotkov.

Verjetnost, da človek, ki je doživel srčni zastoj, preživi, se vsako minuto, ko očividec ne oživlja, zmanjša za 10 odstotkov.

Ne spreglejte