Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 12. 2023,
17.37

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

bazilika svetega Petra Vatikan florist okrasitev Peter Ribič Sabina Šegula

Torek, 26. 12. 2023, 17.37

4 mesece

Tako je videti vatikanska bazilika, ko jo okrasita Slovenca #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Božična krasitev | Florista Sabina Šegula in Peter Ribič sta Baziliko svetega Petra v Vatikanu letos okrasila že enajstič. | Foto Ana Kovač

Florista Sabina Šegula in Peter Ribič sta Baziliko svetega Petra v Vatikanu letos okrasila že enajstič.

Foto: Ana Kovač

Floristka Sabina Šegula, ki je tudi letos s Petrom Ribičem krasila notranjost vatikanske Bazilike svetega Petra, je delila nekaj utrinkov, kako je videti okrasitev v mogočni baziliki, ki sta jo letos s pomočniki okrasila že enajstič.

"Skupaj smo uspeli, bilo je veliko dela, celotna ekipa je bila usklajena in vsi smo uživali ob takem izzivu," je na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook zapisala floristka Sabina Šegula, ki se je zahtevnega izziva okrasitve bazilike lotila s svojimi pomočniki. Med drugimi je bil njen stalni pomočnik tudi letos florist Peter Ribič.

Več fotografij najdete v spodnji fotogaleriji (foto: arhiv Sabine Šegula):

Fotogalerija
1 / 8

Florista Sabina Šegula in Peter Ribič sta Baziliko svetega Petra v Vatikanu z aranžmaji iz slovenskih božičnih zvezd, storžev, rdečih vrtnic, evkaliptusa, eševerije, pozlačenih listov in zelenja ter z ostalo božično okrasitvijo okrasila že enajsto leto. Delo v baziliki vključno s prevozom je letos potekalo od 20. do 24. decembra.

Ekipa, ki je krasila baziliko | Foto: osebni arhiv Sabina Šegula Ekipa, ki je krasila baziliko Foto: osebni arhiv Sabina Šegula

Letošnja okrasitev je bila nekoliko drugačna

Letošnja božična okrasitev bazilike svetega Petra v Vatikanu je bila nekoliko drugačna. Pri oblikovanju idej so morali še vedno upoštevati tradicionalne barve, kar pomeni, da je bila do zdaj za božič vedno prisotna rdeča barva, letos pa so ji dodali še odtenke bele, krem rumeno zlate barve in zelene barve.

"Vedno je bila v dekoraciji prisotna rdeča barva. Tokrat pa je bila njena odsotnost nov koncept, ki je dekoracijo spremenil v pravo harmonijo glamurja, ki se je zlil s prostorom. Vsi smo občudovali, kako je mogoče, da imamo popolnoma enake občutke," je občutke ob pogledu na okrasitev strnila Sabina Šegula.

Šegula je pripravljala osnovo za dekoracijo balkona, saj je bilo treba namestiti in pritrditi trtne veje in v osnovo dekoracije vkomponirati božične zvezde. Hkrati je bdela nad celotno ekipo, ki je izdelovala dekoracije, saj mora vse skupaj tvoriti skupno enotno sliko. | Foto: osebni arhiv Sabina Šegula Šegula je pripravljala osnovo za dekoracijo balkona, saj je bilo treba namestiti in pritrditi trtne veje in v osnovo dekoracije vkomponirati božične zvezde. Hkrati je bdela nad celotno ekipo, ki je izdelovala dekoracije, saj mora vse skupaj tvoriti skupno enotno sliko. Foto: osebni arhiv Sabina Šegula

Dodala je, da je, ko se je uzrla v končano dekoracijo, ki je bila tako lepo umirjena, harmonična in hkrati izjemno glamurozna, začutila močno energijo. "Svetloba, ki se je odbijala od pozlate, je pogled usmerila v ozadje oltarjev, kjer je podoba svetega duha – golobica. Barve celotne notranjosti so se zlile z barvami dekoracije," je povedala Šegula in zaključila, da je slovenska ekipa s ponosom zastopala Slovenijo, saj so pokazali, da imajo znanje in spoštovanje, da lahko sodelujejo pri takem projektu.

Tokrat so slovenske božične zvezde iz Gozdnega gospodarstva Novo mesto, kjer so jih skrbno pripravili za na pot. Teden dni pred odhodom v Vatikan je Sabina Šegula dobila informacijo, da so se tik pred odhodom odločili za prvi predlog brez rdeče barve. Vrtnarji so pripravili skupno 350 belih in krem rumenih božičnih zvezd za dekoracijo ter 50 rdečih božičnih zvezd, ki so bile darilo za vatikanske urade, prostore papeža Frančiška, kardinala Franca Rodeta, veleposlanika pri svetem sedežu RS in vrtnarje iz vatikanske vrtnarije.

"To je veliko priznanje in velika odgovornost. Gre za najmanjšo, a vendar eno najpomembnejših držav na svetu. Vsakič, ko sodeluješ pri tako velikem projektu in ga uspešno zaključiš, si upaš še več," je decembra za Siol.net povedala Šegula. | Foto: osebni arhiv Sabina Šegula "To je veliko priznanje in velika odgovornost. Gre za najmanjšo, a vendar eno najpomembnejših držav na svetu. Vsakič, ko sodeluješ pri tako velikem projektu in ga uspešno zaključiš, si upaš še več," je decembra za Siol.net povedala Šegula. Foto: osebni arhiv Sabina Šegula

Ribič: Sem vesel in ponosen, da sem del te zgodbe

"Zame to pomeni izkazanje zaupanja, strokovnega priznanja in ne nazadnje tudi časti, da lahko na ta način predstavljava našo domovino. To je le en majhen delček v mozaiku krajev, kjer vse se Slovenija predstavlja, zato sem zelo vesel in ponosen, da sem del te zgodbe," je za Siol.net o krašenju bazilike v začetku decembra na predstavitvi 11. božičnega krašenja bazilike svetega Petra v Vatikanu povedal florist Peter Ribič.

"To je veliko priznanje in velika odgovornost. Gre za najmanjšo, a vendar eno najpomembnejših držav na svetu. Vsakič, ko sodeluješ pri tako velikem projektu in ga uspešno zaključiš, si upaš še več. Ko sodeluješ pri takšnih akcijah, rasteš tudi osebno. To, da lahko delčku mozaika pri presežkih v umetnosti, ki jih lahko vidimo v Vatikanu, še sam nekaj dodaš, je nekaj nepozabnega," je v začetku decembra za Siol.net povedala Sabina Šegula.

S sodelujočimi, ki so sodelovali pri okrasitvi. Preteklo sredo se je tovornjak z božičnimi zvezdami, posebnimi cvetličarskimi podlagami in vejami avtohtone sorte modre frankinje, stare 43 let, podal na pot. Poleg dr. Sabine Šegula in Petra Ribiča sta pri projektu sodelovala tudi predstavnika GG Novo mesto Tatjana Brulc in Stanko Bele ter Andreja Bartolj Bele iz centra Biotehnike in turizma Grm Novo mesto. | Foto: osebni arhiv Sabina Šegula S sodelujočimi, ki so sodelovali pri okrasitvi. Preteklo sredo se je tovornjak z božičnimi zvezdami, posebnimi cvetličarskimi podlagami in vejami avtohtone sorte modre frankinje, stare 43 let, podal na pot. Poleg dr. Sabine Šegula in Petra Ribiča sta pri projektu sodelovala tudi predstavnika GG Novo mesto Tatjana Brulc in Stanko Bele ter Andreja Bartolj Bele iz centra Biotehnike in turizma Grm Novo mesto. Foto: osebni arhiv Sabina Šegula

Dekorirali tudi balkon, s katerega papež podeljuje znameniti pozdrav Urbi et orbi

Kot je še dodala Šegula, je priložnost, da dekorirajo balkon, s katerega papež podeljuje znameniti pozdrav Urbi et orbi (mestu in svetu), češnja na vrhu torte. "Do tu si še vedno nismo upali misliti, da bodo lahko naše ideje popolnoma proste, tokrat bomo ponovno krasili balkon," je še povedala.

Za osnovo pri dekoraciji balkona, s katerega papež podeli Urbi et Orbi, so uporabili trtne veje avtohtone slovenske sorte modre frankinje in slovenske božične zvezde.

Florista v Vatikan odhajata že od leta 2011 in tam sodelujeta pri izdelavi tako velikonočne kot božične dekoracije. Od leta 2019 sodelujeta tudi pri pripravi idejnega načrta za dekoracijo Bazilike svetega Petra.

Prevoz rastlin iz Slovenije v Vatikan je bil uspešen, strokovno izveden z ustrezno konstantno temperaturo.  | Foto: osebni arhiv Sabina Šegula Prevoz rastlin iz Slovenije v Vatikan je bil uspešen, strokovno izveden z ustrezno konstantno temperaturo. Foto: osebni arhiv Sabina Šegula

V Vatikan sta se odpravila s 400 božičnimi zvezdami.

Letos se je floristoma pri krašenju pridružila tudi Tatjana Brulc, vodja vrtnarskega centra gozdnega gospodarstva iz Novega mesta, kjer so posebej za to priložnost vzgojili božične zvezde, ki krasijo baziliko.

Preberite še:

Božična krasitev
Trendi Slovenca bosta tudi letos okrasila vatikansko Baziliko #foto #video
Žive jaslice Postojnska jama 2023
Trendi V Postojnski jami bo zasijal že 33. božično-novoletni spektakel #foto #video
Ne spreglejte