Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Florjančič

Sreda,
23. 10. 2024,
16.27

Osveženo pred

2 dneva, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,65

Natisni članek

Natisni članek

vremenska napoved vreme

Sreda, 23. 10. 2024, 16.27

2 dneva, 8 ur

Tako bodo padavine kmalu zajele celotno državo #animacija

David Florjančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,65

Slovenijo bo od zahoda zajela nekoliko večja pošiljka padavin. Na animaciji si lahko pogledate, kdaj naj bi deževje zajelo vaš kraj. Težišče padavin bo v zahodni polovici države. Tudi do konca tedna bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi manjšimi padavinami.

Vreme nas v teh dneh s popoldanskimi temperaturami vrača v drugo polovico septembra. Najtopleje je na Primorskem. V nedeljo so v Kopru izmerili kar 24 stopinj Celzija. Le stopinjo manj so v torek termometri pokazali v Biljah pri Novi Gorici.

Občutna temperaturna inverzija

Drugod po Sloveniji je temperaturna slika zaradi temperaturnega obrata (inverzije) bolj razgibana. Po večjih dolinah in kotlinah, kjer dlje časa vztraja megla, so popoldanske temperature nižje kot v višje ležečih krajih, kjer ves dan sije sonce.

Tako se v teh dneh tudi marsikje na Notranjskem, Kočevskem in Gorenjskem ogreje nad 20 stopinj Celzija, medtem ko v nižjih legah vzhodne in osrednje Slovenije termometri kažejo le okoli 15 stopinj Celzija.

Kaj je temperaturna inverzija?

V običajnih vremenskih pogojih temperatura z višanjem nadmorske višine pada. Ravno obratno je pri temperaturni inverziji – temperatura z večjo nadmorsko višino narašča. Inverzije so pogoste v mirnih vremenskih pogojih, še posebej v dolinah ali kotlinah, kjer se lahko hladen zrak ujame in ostane pod toplejšim zrakom. Pojav je pogosto povezan z nočnimi urami, ko se tla hitreje ohladijo kot zrak nad njimi.

Naslovna
Novice Kmalu sneg do nižin?

Prihaja pošiljka padavin

Od zahoda nas bodo prekrili oblaki, padlo bo tudi nekaj dežja. Popoldne se bo dež nekoliko okrepil ter se zvečer in v noči na četrtek razširil proti vzhodu države. Težišče padavin bo v zahodni polovici države.

Toliko padavin naj bi padlo v sredo in četrtek. Težišče padavin bo v zahodni polovici države. | Foto: meteologix Toliko padavin naj bi padlo v sredo in četrtek. Težišče padavin bo v zahodni polovici države. Foto: meteologix

Do konca tedna bo vreme turobno – razen v Slovenski Istri in na vzhodu države

Tudi v preostanku tedna se bo nadaljevalo večinoma oblačno vreme z občasnim rahlim dežjem ali rosenjem. Več dežja bo v hribovitih krajih na zahodu države.

Kljub turobnejšemu vremenu bo ostalo razmeroma toplo. Zjutraj bo okoli deset, čez dan pa večinoma od 13 do 18 stopinj Celzija. Na vzhodu države in ob morju, kjer bo tudi nekaj sončnega vremena, lahko temperature kakšen dan še vedno presežejo 20 stopinj Celzija.

Kako se lahko v teh turobnih jesenskih dneh spravite v boljšo voljo, preberite spodaj. 

pozitivna jutra
Trendi Kako se na megleno jesensko jutro spraviti v boljšo voljo?

Ne spreglejte