Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Florjančič

Torek,
22. 10. 2024,
18.47

Osveženo pred

2 dneva, 17 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Natisni članek

sneg vremenska napoved vreme

Torek, 22. 10. 2024, 18.47

2 dneva, 17 ur

Prihaja velika sprememba vremena? Tudi možnost snega ni popolnoma izključena.

David Florjančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Naslovna | Zimske razmere v oktobru ali novembru pri nas ne bi bile nekaj novega, čeprav niso prav pogoste. | Foto meteologix

Zimske razmere v oktobru ali novembru pri nas ne bi bile nekaj novega, čeprav niso prav pogoste.

Foto: meteologix

Zadnji dnevi nas v večjem delu Slovenije razveseljujejo s soncem in popoldne tudi s precej visokimi temperaturami za ta čas. Z začetkom novembra bi se to lahko spremenilo. Po enem izmed scenarijev bi namreč lahko temperature padle za več kot deset stopinj Celzija. Obstaja tudi nekaj možnosti za sneg do nižin. A v igri je tudi drug scenarij, po katerem bo nadpovprečno toplo vreme vztrajalo še prvih nekaj dni prihodnjega meseca. Vse bo odvisno od tega, iz katere smeri in kdaj bo polarni zrak zajel naše kraje.

Čeprav bodo v naslednjih dneh nebo prekrili oblaki, je pred nami še vsaj en teden nadpovprečno toplega vremena. Od takrat dalje pa sta možna dva scenarija.

Prvi scenarij: nadaljuje se toplo vreme

Nekateri izračuni kažejo, da bi se lahko tudi ob koncu oktobra in na začetku novembra nadaljevalo nadpovprečno toplo in sončno vreme.

Drugi scenarij: ohladitev za več kot deset stopinj Celzija in mogoče sneg

Po drugem scenariju pa bi nas lahko dosegla izrazitejša ohladitev. V skrajnem primeru bi lahko celo snežilo. Vse bo odvisno od tega, kam se bo usmerilo jedro mrzle zračne mase, ki se bo v prihodnjem tednu iznad polarnih predelov začela spuščati nad Evropo.

Nekateri izračuni za začetek novembra napovedujejo sneg. Poudariti je treba, da napoved za več kot teden dni vnaprej še ni zanesljiva. | Foto: meteologix Nekateri izračuni za začetek novembra napovedujejo sneg. Poudariti je treba, da napoved za več kot teden dni vnaprej še ni zanesljiva. Foto: meteologix Sneg sredi jeseni je pri nas redek

Zimske razmere v oktobru ali novembru pri nas ne bi bile nekaj novega, čeprav niso prav pogoste.

Izstopa dogodek iz oktobra 1905, ko je večji del Slovenije prekrila debela snežna odeja. V Cerknici so 27. oktobra tistega leta izmerili kar 120 centimetrov snega, kar je redkost celo sredi zime.

Vreme | Foto: Bralec Foto: Bralec Tudi oktober 2011 je zaznamoval izrazit vremenski preobrat. Začetek meseca je bil še poletno topel, s temperaturami nad 25 stopinj Celzija, že 7. oktobra pa se je občutno ohladilo. Meja sneženja se je spustila pod tisoč metrov, ponekod celo pod 500 metrov nadmorske višine. Na Notranjskem in Kočevskem je zapadlo okoli 20 centimetrov snega, kar je zaradi olistanih dreves povzročilo snegolom.

Še izrazitejša ohladitev nas je dosegla ob koncu oktobra 2012, ko je sneg pobelil tudi nižje ležeče kraje. V Ljubljani so izmerili dva centimetra snega, v Mariboru in Murski Soboti tri, v Celju in Črnomlju sedem, v Novem mestu pa kar 18 centimetrov snega.

Vreme. Polarni zrak.
Novice Konec oktobra prihaja ohladitev, temperature tudi pod ledišče #animacija
Ne spreglejte