Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2019,
9.41

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

1

Natisni članek

gore

Petek, 14. 6. 2019, 9.41

4 leta, 10 mesecev

Švicarski planinec ujet v gorah: zaradi razmer ni upal ne naprej ne nazaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

1

Mojstrana | Foto STA

Foto: STA

Gorski reševalci so v zadnjih nekaj tednih v gorah reševali že več tujih planincev, ki so zaradi slabe pripravljenosti in opreme ter nepoznavanja razmer obstali v gorah. Včeraj popoldne so reševali ujetega švicarskega planinca, zvečer pa so priskočili na pomoč kolegom iz Avstrije.

V četrtek nekaj po 14. uri so gorski reševalci iz Mojstrane na poti proti Krnici v bližini Križa reševali švicarskega planinca, ki zaradi razmer ni več upal ne naprej ne nazaj. Planinca so nepoškodovanega rešili iz stene in s helikopterjem prepeljali v dolino.

Visoko v gorah je še zima

Kot je v sporočilu zapisal predstavnik Policijske uprave Kranj za odnose z javnostjo Bojan Kos, gre za klasično situacijo v zadnjih nekaj reševanjih, ko so tuji planinci v gorah obstali zaradi slabe pripravljenosti, slabe opreme in nepoznavanja razmer. Kos zato poziva sobodajalce, naj turiste opozorijo, da je visoko v gorah še zima in da so razmere zahtevne.

Danes je Gorska reševalna služba Kranjska Gora pripravila tudi preventivno akcijo, v kateri reševalci skupaj s policisti na nekatera izhodiščih za gorske ture nameščajo letake, ki planince opozarjajo na sneg v visokogorju in na obvezno alpinistično opremo. To so dereze in cepin. Letak je v treh jezikih, in sicer v slovenščini, nemščini in angleščini.

Na pomoč priskočili avstrijskim kolegom

Gorenjski gorski reševalci so v četrtek zvečer na pomoč priskočili tudi avstrijskim kolegom, ki so reševali obnemoglega planinca na avstrijski strani Celovške špice. Reševalci iz Borovelj so se zaradi lažjega sestopa odločili sestopiti v Slovenijo v smeri Begunj na Gorenjskem. Radovljiški gorski reševalci so jim ob tem pomagali pri prenosu onemoglega in poškodovanega planinca v dolino, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Triglav
Sportal Nesreče v gorah: Nad dva tisoč metrov ne gre brez zimske opreme #video
Ne spreglejte