SiolNET. Novice Slovenija
1,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hram demokracije bogatejši za novo pridobitev #foto #video

1,75

termometer

Prenovljeno malo dvorano državnega zbora, kjer domuje državni svet, so danes slovesno predali v uporabo. Prenova, na katero je dvorana čakala 60 let, je stala nekaj več kot poldrugi milijon evrov. Dvorana v spomeniško zaščiteni parlamentarni stavbi ima 90 sedežev, opremljena pa je podobno kot velika dvorana in je lahko alternativa za zasedanje državnega zbora, piše STA.

Marjan Šarec Novice Šarec: Dati svoje življenje za domovino je nekaj največjega, kar lahko človek stori #video

Predsednik državnega zbora Dejan Židan se je ob odprtju nove dvorane ozrl v zgodovino. Pred 60 leti, 19. februarja 1959, je bila slavnostno odprta zgradba z malo dvorano oziroma palača ljudske skupščine, ki je pomembno zaznamovala zgodovino slovenske države in slovenskega naroda.

1 / 18
2 / 18
3 / 18
4 / 18
5 / 18
6 / 18
7 / 18
8 / 18
9 / 18
10 / 18
11 / 18
12 / 18
13 / 18
14 / 18
15 / 18
16 / 18
17 / 18
18 / 18

V prenovljeni mali dvorano bo potekal del aktivnosti ob predsedovanju EU

Leta 2000 je državni zbor doživel prenovo velike dvorane, leta 2007 pa sta bili prenovljeni obe dvorani ob Tomšičevi ulici. Čeprav so bili načrti za prenovo male dvorane pripravljeni že pred desetletjem, je ta prenovo dočakala šele zdaj, ko se Slovenija bliža predsedovanju Svetu EU. Del aktivnosti bo namreč ob predsedovanju potekal v tej dvorani.

Židan je pozdravil dejstvo, da je bila dvorana slovesno odprta prav na današnji dan, ko zaznamujemo obletnico plebiscita, ki je prinesel slovensko samostojnost, datum sprejetja prve slovenske ustave, leta 1992 pa se je slovenska oblast na ta dan na novo konstituirala.

Židan je v svojem govoru izpostavil bogato zgodovino dvorane. Židan je v svojem govoru izpostavil bogato zgodovino dvorane. Foto: Bojan Puhek

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je dejal, da prenova dvorane v slovenskem parlamentu odpira novo poglavje. "Dvorana bo še naprej služila svojemu namenu, torej plenarnim sejam državnega sveta. Obenem bo služila posvetom, ki jih bo po novem organiziral tudi državni zbor."

"Izkazalo se je, da so posveti državnega sveta s civilno, strokovno in laično družbo izjemno pomembni ter velik doprinos k razvoju demokracije in vplivu javnosti na zakonodajo v Sloveniji, tako da pričakujemo, da bo v prihodnje v tej dvorani še bolj živahno, kot je bilo doslej," je dejal.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je dejal, da prenova dvorane v slovenskem parlamentu odpira novo poglavje. Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je dejal, da prenova dvorane v slovenskem parlamentu odpira novo poglavje. Foto: Bojan Puhek

"To je bil eden večjih projektov, ki jih je državni zbor izvedel v zadnjih 20 letih," je poudarila generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar. Stroški obnove so bili predvideni pri 1,4 milijona evrov, a bodo zaradi potrebe po menjavi stranskih balkonov na koncu narasli na okrog 1,55 milijona evrov, še poroča STA.

Janez Janša Marjan Šarec Novice Šarec zagotovil glasove, Janša ne #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin