Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2023,
22.42

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,47

Natisni članek

Ministrstvo za pravosodje Dominika Švarc Pipan

Nedelja, 21. 5. 2023, 22.42

11 mesecev, 2 tedna

Švarc Pipanova z evropskim komisarjem za pravosodje o pregonu agresije proti Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,47
Dominika Švarc Pipan | Foto STA

Foto: STA

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je sestala z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom. Pogovarjala sta se o vladavini prava in pravosodnih vidikih učinkovitejšega pregona kaznivih dejanj ter o aktualnih pravosodnih vsebinah na evropski ravni. Švarc Pipanova je poudarila pomen povezovanja in sodelovanja držav članic in mednarodne skupnosti na področju preiskovanja ter pregona kaznivih dejanj in vojnih hudodelstev proti človečnosti in hudodelstev agresije proti Ukrajini. Reynders se je strinjal z besedami ministrice, a meni, da moramo na področju kaznivega dejanja agresije narediti še več. Predstavil je zlato, srebrno in bronasto rešitev za pregon kaznivega dejanja agresije proti Ukrajini. 

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je na novinarski konferenci poudaril, da že imamo dobra orodja, ko gre za pregon vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocid. Po njegovih besedah 16 držav članic že izvaja nacionalne preiskave, "tukaj so še tretje države in ne nazadnje je tukaj mednarodno kazensko sodišče, ki je že začelo ukrepati v zvezi s prisilno izselitvijo ukrajinskih otrok."

Evropski komisar o morebitnih rešitvah

Meni pa, da moramo na področju kaznivega dejanja agresije narediti še več: "Trenutno se stvari že premikajo na področju zbiranja dokazov, imamo preiskovalce in tožilce. Omenil bi tudi skupne preiskovalne ekipe, v katerih sodeluje šest držav, Ukrajina, kazensko sodišče in naši prijatelji iz Amerike. Ustanovili smo že mednarodni center ICPA za pregon kaznivega dejanja agresije. Ta center lahko zbira dokaze in pripravlja vse potrebno za pregon. Zdaj pa moramo narediti še korak dlje."

"Zdaj je treba po možnosti organizirati posebno sodišče. A zlata rešitev bi bilo mednarodno kazensko sodišče. Zato vemo, da je možnost ta, da se dopolni rimski statut, saj bi na ta način mednarodno kazensko sodišče dobilo sodno pristojnost tudi v tem primeru, torej pri pregonu agresije v Ukrajini. Zlata rešitev je morda rešitev za srednji in dolgi rok. Obstaja še druga možnost, imenujem jo srebrna rešitev, to je vzpostavitev posebnega sodišča, kar bi zahtevalo podpis posebne pogodbe. Na takšnem sodišču bi sodili mednarodni sodniki. Bronasta rešitev pa je tako imenovana hibridna rešitev, to bi bilo sodišče, ki bi delovalo v Ukrajini in na podlagi ukrajinskega prava," je pojasnil Reynders.

Dominika Švarc Pipan | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Novo poročilo v vladavini prava v Sloveniji objavljeno 5. julija

Švarc Pipanova in Reynders sta govorila tudi o kadrovski krepitvi in krepitvi neodvisnosti državnega tožilstva. Dotaknila sta se tudi vprašanja zaščite žvižgačev. Komisar je pozdravil dejstvo, da smo v letošnjem letu v Sloveniji sprejeli zakon za zaščito žvižgačev.

Kot je napovedal Reynders, bo Evropska komisija 5. julija objavila novo poročilo o vladavini prava, potem ko je prejšnje poročilo vsebovalo kar nekaj priporočil za Slovenijo glede pravosodja. V novem poročilu bodo ocenili upoštevanje priporočil prejšnjega poročila. Ministrica je komisarju danes predstavila spremembe slovenske zakonodaje od prejšnjega poročila, med drugim novi zakon o zaščiti žvižgačev.

V Sloveniji je po oceni komisarja od zadnjega poročila opazen napredek, in sicer so bile uvedene reforme na področju zakonodaje in dodelitve sredstev. Pri slednjem je po besedah komisarja, ki bo o tem po napovedih več povedal julija, pomembno nameniti več denarja za digitalizacijo pravosodnega sistema, da se lahko sledi spremembam v pravosodju in izkoristijo najboljše prakse. Kot je dejal Reynders, so pomembne tudi investicije v kadrovske vire, kot sta nagrajevanje sodnikov in zaposlovanje novih tožilcev, da bi nadomestili tiste, ki se bodo upokojevali.

Sprememba zakonodaje v varovalkami za zagotavljanje neodvisnosti sodstva

Pri zakonodajni reformi pa je, kot je dejal Reynders, pomembno, da se vse korake opravi v skladu z obstoječimi standardi in da se zagotovi neodvisnost sodstva. "Želimo, da bi sprememba zakonodaje vsebovala varovalke, ki bi zagotovile neodvisnost sodnikov," je poudaril komisar in dodal, da v komisiji menijo, da obstajajo nekatera tveganja.

Švarc Pipanova je dejala, da tudi ministrstvo opozarja na varovalke. Med drugim po njenih besedah ne bi smelo priti do spremembe strukture sodnega sveta, kar je nujno za zagotovitev neodvisnosti sodstva. Odprto je tudi vprašanje preizkusnega mandata. Glede na stališče ministrstva bi bilo bolje, da preizkusnega mandata ne uvedemo, če pa že naj bo čim krajši, da ne bo pretiranega in prepogostega ocenjevanja sodnikov v začetnem delu, je pojasnila Švarc Pipanova.

Dominika Švarc Pipan | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Reynders se bo danes srečal še z državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Markom Štucinom ter predsednikom Eurojusta Ladislavom Hamranom.

Na delovnem obisku v Sloveniji se bo udeležil tudi dogodka ob 8. dnevu Evropske unije proti nekaznovanju, na katerem bo sodeloval v pogovoru o vlogi EU pri krepitvi pravosodnih sistemov in pravne države. 

Tomaž Štih
Novice Švarc Pipanova naznanila Štiha. Razlog? Domnevni poziv k nasilju.
Ustavno sodišče
Novice Vlada predlaga spremembe pristojnosti ustavnega sodišča
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Kazenska represija je, ko gre za mladostnike, skrajno sredstvo
Ne spreglejte