Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2023,
12.37

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

14

Natisni članek

Matjaž Han COVID-19 globa vlada seja Dominika Švarc Pipan

Četrtek, 4. 5. 2023, 12.37

11 mesecev, 4 tedne

Švarc Pipanova pojasnila, kdaj bo vlada začela vračati globe iz časa pandemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

14

Dominika Švarc Pipan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vlada je danes potrdila besedilo predloga zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni covid-19, je na novinarski konferenci povedala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

"Predlagani zakon je v skladu s koalicijsko pogodbo eden od pomembnih korakov pri ponovni krepitvi zaupanja v pravno državo kot eno temeljnih ustavnih načel," je poudarila Švarc Pipanova. 

Kot pravi, vlada s tem zakonom izpolnjuje eno ključnih koalicijskih zavez. Analizo je ministrstvo izvedlo z ministrstvom za notranje zadeve. V analiziranem obdobju, od 7. marca 2020 do 30. maja 2022, je bilo na izkazano neustavnih pravnih podlagah uvedenih nekaj več kot 62 tisoč prekrškovnih postopkov. Skupen znesek izrečenih glob v teh postopkih znaša 5.754.540,63 evrov. V prisilni izterjavi ostaja še okoli 70 odstotkov zneskov, pove Dominika Švarc Pipan.

"Izplačila bi se lahko začela izvajati proti koncu leta"

Predvidevamo, da bo trajalo nekaj mesecev, da bo zakon sprejet in uveljavljen. Izplačila bi se lahko začela izvajati proti koncu tega leta. Gre izključno za tiste prekrškovne postopke, ki niso imeli zakonite oziroma ustavno pravne podlage, je dodala. 

Pravosodna ministrica je že novembra napovedala, da bo vlada zakonsko uredila podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in postopkov prisilne izterjave v zvezi s tistimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag. Posamezniki bodo avtomatično dobili izračun, ki mu bodo lahko tudi ugovarjali. Finančna sredstva za vračila se bodo v celoti zagotovila iz proračuna, je še dejala. 

V petih letih za športno infrastrukturo 150 milijonov evrov 

"Danes smo sprejeli kar nekaj zadev, vezanih na šport in gospodarstvo. Vlada je potrdila načrt investicij za športno infrastrukturo. Športna infrastruktura je namreč ponekod že precej dotrajana. V petih letih bomo za športno infrastrukturo namenili 150 milijonov evrov," pa je po seji vlade povedal Matjaž Han

Sprejeli so še novelo zakona o spodbujanju investicij, ki ohranja možnost, da ministrstvo za neposredno tujo naložbo, ki vpliva na javni red in varnost v Sloveniji, določi pogoje za izvedbo ali pa jo v skrajnem primeru tudi prepove.

Valuk
Novice Slovenska vlada v tajnosti v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov
Planet 18
Planet TV Po enem letu: kako uspešna je vlada? #video

 

Ne spreglejte