Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 1. 2015,
12.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

študentsko delo reforma

Petek, 30. 1. 2015, 12.20

7 let, 12 mesecev

Študentsko delo: od februarja več pravic in višje nakazilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvega februarja bo na področju študentskega dela začelo veljati kar nekaj sprememb. Te naj bi prinesle predvsem večjo socialno in ekonomsko varnost študentov.

Kot sta na novinarski konferenci poudarila državni sekretar ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič ter direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar, spremembe na področju študentskega dela uvajajo načelo vsako delo šteje.

Levanič je ob tem poudaril, da je bila reforma študentskega dela predmet razprave vsake vlade, zdaj pa jim je skupaj s socialnimi partnerji in študentsko organizacijo uspelo doseči sporazum in potrebne spremembe.

Ključna anomalija: prekarnost študentskega dela Te spremembe po besedah Pogačarja odgovarjajo na tisto, kar je bilo do zdaj problematično. Ob tem je izpostavil prekarnost študentskega dela, saj prejšnja ureditev študentom ni dajala socialne varnosti.

Ena izmed glavnih problematik dozdajšnje ureditve je bilo tudi zaposlovanje. Delodajalci so namreč zaradi nižjih stroškov dela klasične pogodbe pogosto nadomeščali z začasnim in občasnim delom dijakov in študentov.

Tudi študentu minimalna plača Glede urne postavke je Pogačar povedal, da je bila izračunana na podlagi zneska minimalne plače. "Menimo namreč, da mora študent, če bi se dogajalo, da bi ves mesec opravljal neko delo pri delodajalcu, zaslužiti vsaj znesek minimalne plače," je dejal.

Poudaril je še, da zakon ne uvaja nobenih novih administrativnih ovir, kar pomeni, da bo vse potekalo na enak način kot do zdaj, prek študentskih servisov in študentskih napotnic.

Glede na to, da so nekateri študenti do zdaj imeli nižjo urno postavko (manj kot 3,8 evra na uro), lahko na račun določene minimalne urne postavke pričakujemo, da se bo zvišali tudi zaslužki študentov. Težava bodo ostali tisti študenti, ki pri delodajalcu delajo na črno. Tistim minimalna urna postavka ne bo zagotovljena, saj pristojni (študentski servisi) ne bodo mogli preverjati izplačil delodajalca.

Kot pojasnjujejo na Študentski organizaciji Slovenije, se celotna obremenitev študentskega dela za delodajalce po novem poveča s 30,38 odstotka na 33,74 odstotka, leta 2016 pa bo znašala 27,33 odstotka. "Ob morebitnem previsokem padcu panoge, se bo višina obremenitve študentskega dela namreč znižala," so pojasnili.

Ne spreglejte