Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2023,
13.08

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

34

Natisni članek

vzgojitelji vrtec plače Branimir Štrukelj

Sreda, 4. 1. 2023, 13.08

1 leto, 3 mesece

Štrukelj: To je zadnje opozorilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

34

Protestni shod pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev v vrtcih, ki bo 14. januarja v Ljubljani, je po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja zadnje opozorilo pred ostrejšimi ukrepi. Kot je poudaril, je njihovo delo ovrednoteno nedostojno, saj povprečna plača ne dosega 80 odstotkov plače vseh zaposlenih v javnem sektorju z enako izobrazbo. Na današnjih pogajanjih o delu stavkovnih zahtev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so dosegli korak naprej. Pogajalci so se dogovorili, kako bodo reševali plače pomočnic vzgojiteljic, četrti naziv v šolstvu in plačna nesorazmerja mladih raziskovalcev. Naslednjič se sestanejo v ponedeljek.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so se sredi decembra lani odločili za shod v podporo zaposlenim na delovnem mestu pomočnika vzgojitelja predšolskih otrok, ker pogajanja z vlado, na katerih se bodo sicer sestali tudi danes, že nekaj mesecev stojijo. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Štrukelj, so se odločili za shod v soboto, da bo lahko delo v vrtcih teklo normalno, saj nočejo povzročati težav staršem vrtčevskih otrok.

Po njegovih besedah razvrednotenje dela pomočnikov vzgojiteljev ni unikatno v javnem sektorju, je pa "zelo dobra ilustracije tega, kako dramatično deformiran je plačni sistem v javnem sektorju". Po njegovih besedah je izrazito nepravičen do nekaterih v javnem sektorju, ki opravljajo odgovorna dela. Za shod so si zato izbrali slogan Moja odgovornost ni minimalna.

Plačilni razred pomočnikov vzgojiteljev je pod minimalno plačo 

Ob tem je pojasnil, da povprečna plača pomočnikov vzgojiteljev ne dosega 80 odstotkov povprečne plače tistih zaposlenih v javnem sektorju, ki imajo enako, torej srednjo izobrazbo. Njihov povprečni plačni razred je tako po Štrukljevih besedah še vedno pod minimalno plačo. Pri tem so v sindikatu navedli podatke, da je povprečna plača medicinske sestre z enako izobrazbo devet odstotkov nad povprečjem, povprečna plača vojaka s srednješolsko izobrazbo pa 48 odstotkov višja od povprečne plače vseh zaposlenih s srednješolsko izobrazbo v javnem sektorju.

Štrukelj je prepričan, da pri teh ogromnih razlikah država pomočnikom vzgojiteljev sporoča, da njihovo delo ni nič vredno, da je njihova odgovornost nepomembna. "Država pričakuje, da bodo kolegice in kolegi še naprej delali na zrak, ampak to se je ta trenutek končalo," je bil odločen Štrukelj. Napovedal je, da bodo pritiske stopnjevali. Če shod prihodnji teden ne bo zalegel, bodo šli po njegovih napovedih s celotnim članstvom pred vlado, kar bo opozorilo pred splošno stavko, ki bo temu sledila.

Kader iz vrtcev gre raje na delo v trgovino 

Kader iz vrtcev odhaja, saj nekateri zaradi višje plače raje odidejo na delo v trgovska središča. Opozoril je, da je zdaj skrajni čas, da se stvari spremenijo, da se ne bo zgodila kriza "kot v zdravstvu, ki pospešeno razpada, ker nismo ukrepali pravi čas".

Ob tem je predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviz Marjana Kolar med drugim izpostavila pomen delovnega mesta pomočnika vzgojitelja, ki je "očitno zelo nepomembno za našo oblast". Po njenih besedah je nesprejemljivo, da je to delo ovrednoteno z minimalno plačo.

Pomočnice vzgojiteljic iz posameznih vrtcev po državi so medtem opozorile tudi, da so se zahteve pri njihovem delu povečale, da niso več zgolj varuhinje, ampak se nenehno izobražujejo ter v tandemu sodelujejo z vzgojiteljico pri načrtovanju in izvajanju aktivnosti, a se to žal ne vrednoti. Prav tako so neovrednoteni pridobljeni nazivi.

Zaradi razmer se počutijo razočarane, prizadete in tudi ponižane, ko morajo za razliko do minimalne plače prejeti doplačila. Opozorile so še na številne primere poklicnih bolezni in poudarile, da pri delu vztrajajo zaradi otrok, ker jih delo z njimi osrečuje, a si nekateri ne morejo več privoščiti opravljanja takega dela.

Na pogajanjih o stavkovnih zahtevah Sviza naredili korak naprej

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v izjavi po pogajanjih povedala, da so se danes prav tako dogovorili za predviden način reševanja preostalih stavkovnih zahtev Sviza. "Predlog bo uradno podan do konca tega tedna, naslednji teden nadaljujemo in pričakujemo, da bomo prišli do parafiranja sporazuma," je dejala.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je povedal, da so nasprotni strani ponudili dvig plač pomočnic vzgojiteljic za 12 do 13 odstotkov oziroma za tri do štiri plačne razrede, kar bi zapisali tudi v kolektivno pogodbo. To je po njegovih besedah njihov prvi cilj. "To še ni dokončno dogovorjeno. To je izhodišče vladne strani," je dejal in dodal, da so se pogajanja dotaknila tudi četrtega učiteljskega naziva, kar želijo zapisati v kolektivno pogodbo.

Papič je omenil tudi področje mladih raziskovalcev, kjer želijo vsaj odpraviti trenutna plačna nesorazmerja, predvsem za asistente, kar je po njegovih besedah tudi del dogovora. Sam ocenjuje, da je bil danes narejen pomemben korak naprej za iskanje končnih rešitev.

Tudi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ocenjuje, da je bil danes na pogajanjih narejen korak naprej, saj doslej sploh niso imeli vladnega predloga oziroma so se vrteli "v praznem krogu". A je opozoril, da obstajajo pomembne razlike pri višinah plač. Do predloga vladne strani se bodo opredelili, ko bodo pisno dobili predlog. "Plače pomočnic vzgojiteljic zaostajajo za 20 odstotkov za povprečno plačo v petem tarifnem razredu. Vladni predlog je precej nižji, ampak o tem se bomo v ponedeljek pogajali," je še dodal Štrukelj.

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviza Marjana Kolar je povedala, da so naredili korak naprej po dolgih letih, ko se borijo in razlagajo, kako pomembno je delo pomočnika vzgojitelja. "Pričakujemo, da bodo z vladne strani prišli z malo boljšim predlogom, kot je povedal minister Papič, in tako nekako rešili to težavo, ki jo imamo že zelo dolgo," je dodala.

Novice Danes v Danes: Bodo stavkali tudi vzgojitelji?
Protestni shod pomočnic vzgojiteljiv
Novice Država se hvali z najboljšimi vrtci v Evropi, pomočnicam vzgojiteljic pa plačuje "mizerijo"
Novice Gaber: Žaliti učitelje in vzgojitelje pomeni spotikati svojo nacijo
Ne spreglejte