Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pokojninska reforma zdravstvo Dorjan Marušič

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 16.28

8 let

Strokovnjaki s področja zdravja podprli pokojninsko reformo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavrnitev pokojninske reforme bi prizadela tudi zdravstveno blagajno, saj bi se zmanjšali tudi prilivi v zdravstveno blagajno, je opozoril minister za zdravje Dorjan Marušič.

To bi zahtevalo nove rešitve za zdravstveno blagajno, morda tudi dvig prispevne stopnje, pravi Marušič.

"Kot da so ljudje pripravljeni pljuniti v lastno skledo" "Ne morem razumeti, kako to, da vsi strokovnjaki - levi in desni - trdijo, da je ta reforma potrebna, hkrati pa je videti, kot da so ljudje naenkrat pripravljeni pljuniti v lastno skledo, da bi le dokazali nek svoj prav. Če bi bil sam član kakršne koli opozicijske stranke in bi se resno pripravljal na prevzem oblasti, bi si želel, da bi sedanja vlada to grenko pilulo pogoltnila čim prej," je danes dejal predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda. Prepričan je, da ta pokojninska reforma niti ne bo zadnja in bo zaradi demografskih sprememb potrebna še kaka.

Marušič, Kenda in strokovnjak za javno zdravje ter nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč so se danes na temo nove pokojninske zakonodaje srečali z ministrom za delo Ivanom Svetlikom.

Voljč je v izjavi za medije po srečanju opozoril, da se prebivalstvo stara, starejši so tudi dalj časa zdravi. "Starejši si najbolj želijo ostati čim dlje finančno in fizično samostojni ter živeti v okolju, ki ga najbolj poznajo. A tega ne bo mogoče izpolniti, če bodo starejši 25 ali 30 let živeli izključno na pokojnini, ne da bi tudi še naprej nekaj aktivno prispevali k družbi," je izpostavil Voljč.

"Pokojninska reforma je šele prvi korak" "Pokojninska reforma je šele prvi korak. Treba bo začeti razmišljati tudi o novih rešitvah, na primer novih vrstah zaposlitve, ki ne bodo delale konkurence mladim, ki iščejo službo," je dejal Voljč. Opozarja, da bo treba najti nove rešitve.

Svetlik pa je poudaril, da novi pokojninski zakon vsebuje tudi "varovalke" za tiste, ki začenjajo delati zgodaj in se tudi prej iztrošijo. "Vsaj štiri elemente imamo vgrajene v zakon," je dejal Svetlik.

Izpostavil je dodatno poklicno zavarovanje za ljudi, ki delajo na posebej zdravju občutljivih, nevarnih delovnih mestih, invalidsko zavarovanje v še ugodnejši obliki, to, da se bo lahko ženska z 41 leti delovne dobe oz. moški s 43 leti delovne dobe brez odbitkov upokojil, če bo star 60 let, in tudi možnost delne upokojitve.

Na vprašanje, kako komentira slabe obete iz javnomnenjskih raziskav, pa je minister Svetlik dejal, da se bodo borili do zadnje minute, čeprav napovedi ne gredo v korist vladi.

Ne spreglejte