Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2020,
10.19

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

18

Natisni članek

virus Slovenija COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 22. 10. 2020, 10.19

3 leta, 6 mesecev

Jereb: V Sloveniji aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

18

V Sloveniji so v sredo potrdili 1.663 okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje število dnevno potrjenih novih okužb od začetka epidemije. Vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb je poudaril, da ocenjujejo, da je v populaciji trenutno aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč ljudi. Na bolnišničnih intenzivnih oddelkih se po okužbi zdravi 62 bolnikov, po okužbi se v bolnišnicah zdravijo tudi trije otroci, ki pa niso hospitalizirani zaradi bolezni covid-19 in niso življenjsko ogroženi.

Potem ko so v Sloveniji v torek potrdili 1.503 nove okužbe z novim koronavirusom, so v sredo potrdili 1.663 novih primerov okužbe, kar je nov dnevni rekord. Epidemiološke razmere v državi so vsak dan slabše. Slovenija spada med države, kjer so v zadnjih 14 dneh potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom na število prebivalcev, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Koronavirus Infekcijska
Novice V Sloveniji potrdili 1.663 novih okužb #video

Jereb: V populaciji aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč ljudi

Število okužb v Sloveniji je najvišje v gorenjski, koroški in osrednjeslovenski regiji. Obalno-kraška regija ostaja na oranžnem seznamu, vendar pa se tudi tam število okužb povečuje. Vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb je dejal, da je glede na ocene v populaciji aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč ljudi. Opozoril je, da zboleva tudi zdravstveno osebje, po zadnjih podatkih je v UKC Ljubljana okuženih že več kot sto zdravstvenih delavcev.

Število okužb v Sloveniji še naprej narašča. Video: Planet.


"Epidemiološke razmere v Sloveniji se dramatično slabšajo. Vsak dan imamo več aktivno okuženih. Razmere še obvladujemo, a smo vsi zaskrbljeni, da število postelj, ki so pripravljene za bolnike s covid-19, ne bo zadostno," je poudaril Jereb. Po njegovih besedah rezervne možnosti v obliki širjenja števila postelj obstajajo, zato so že odprli oddelek na ortopedski kliniki, navadne in intenzivne postelje za bolnike s covid-19 pa bodo namestili tudi v Bolnišnici dr. Petra Deržaja v Ljubljani.

Istra
Novice Hrvati z novim rekordom: pozitiven vsak peti test, Istra ni več imuna

V bolnišnicah po okužbi zdravijo tudi tri otroke

Kot je pojasnil, se na intenzivnih oddelkih v Sloveniji danes zdravi 62 kritično obolelih, od tega 22 v ljubljanski bolnišnici. Najstarejši bolnik ima 84, najmlajši pa 42 let. V bolnišnicah se po okužbi zdravijo tudi trije otroci, vendar pa niso hospitalizirani zaradi covid-19, ampak zaradi drugih bolezni. Njihovo zdravstveno stanje po njegovih besedah ni kritično. Jereb je ob tem opozoril, da je zdravstveni kader izčrpan: "Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti in v tem tempu bo treba nadaljevati. Upam, da bomo zdržali."

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb je opozoril, da je zdravstveni kader izčrpan: "Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti in v tem tempu bo treba nadaljevati. Upam, da bomo zdržali." | Foto: STA , Vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb je opozoril, da je zdravstveni kader izčrpan: "Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti in v tem tempu bo treba nadaljevati. Upam, da bomo zdržali." Foto: STA ,

Čas obravnave kritično bolnih na oddelkih za intenzivno terapijo se v drugem epidemičnem valu ni nič skrajšal, je pojasnil Jereb. V povprečju na intenzivni negi ležijo od dva do tri tedne, imajo pa tudi bolnike, ki ležijo in so umetno predihavani že več kot mesec dni, pri čemer se pričakuje, da bodo na oddelku vsaj 14 dni ali več, poroča STA. Jereb pravi, da v Sloveniji v tem trenutku še obvladujemo razmere, vendar pa upa, da bodo ljudje spoštovali ukrepe in da se bo število okužb sčasoma spet zmanjšalo.

Komentiral je tudi možnost, da bi bolnike s covid-19 nameščali tudi v prostore zunaj bolnišnic, v Ljubljani denimo na Gospodarsko razstavišče ali v dvorano Stožice. Dejal je, da ima pri tem veliko pomislekov, saj je za to potreben tudi kader, ki bi bolnike na teh lokacijah oskrbel. Po njegovem mnenju je za bolnika bolje, da ga sprejmejo v bolnišnično okolje, kjer imajo infrastrukturo, ki je primerna za zdravljenje. "Na teh lokacijah bi bile zelo verjetno velike težave. Morda bi bile možna izbira za manj bolne posameznike, v težjih primerih pa to ne bi bila dobra izbira," je pojasnil Jereb.

83383
Novice Poglejte, v katerih občinah je iz dneva v dan več okužb #video

"Lockdown je skrajen ukrep, je pa v prvem valu deloval"

Obsežno širjenje novega virusa v populaciji v zadnjem obdobju po njegovih besedah ni posledica mutacije virusa ali nižjih temperatur, ampak tega, da je bila presežena kritična meja okuženih v populaciji: "Ocenjujemo, da ne gre za drugačen virus kot v prvem spomladanskem valu epidemije." Kot je presodil, je zaprtje javnega življenja ukrep, ki lahko pripomore k zmanjšanju števila okužb in umiritvi razmer: "Tako imenovani lockdown je res skrajen ukrep, je pa v prvem valu deloval."

Ob tem je dodal, da je odločitev o zaprtju javnega življenja politična odločitev. Na novinarsko vprašanje, ali lahko rešitev predstavlja testiranje vseh prebivalcev, kot ga namerava izvesti Slovaška, je Jereb odgovoril, da to ni najbolj smiselno. "Upam, da se vsak prebivalec Slovenije zaveda, da je vsak stik s komerkoli lahko rizičen, in da se temu primerno tudi vede," je poudaril Jereb in dodal, da bolezni covid-19 ne smemo podcenjevati.

Cepivo proti covid-19
Novice Kdo bo prvi razvil cepivo proti novemu koronavirusu?
Ne spreglejte