Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
1. 2. 2018,
14.19

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

občina Hrvaška Slovenija turizem Biograd na moru

Četrtek, 1. 2. 2018, 14.19

6 let, 2 meseca

Štiri slovenske občine in hrvaški Biograd stavijo na zeleni turizem

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Biograd na Moru | Foto Občina Biograd na Moru

Foto: Občina Biograd na Moru

Štiri slovenske in hrvaška občina Biograd na Moru so na sejmu Natour Alpe-Adria predstavile prednosti dolgotrajnega medsebojnega sodelovanja in izzive, ki jih za obe državi v prihodnosti pomeni zeleni turizem.

Občine Slovenske Konjice, Radlje ob Dravi, Moravske Toplice in Žalec globalne trajnostne naravnanosti turizma v regiji ne vidijo v gradnji velikih hotelov, temveč izvorno, v podpori kmečkemu turizmu, izpostavitvi kulturne dediščine in v izkoriščanju naravnih danosti.

Slovenske izkušnje z obale v notranjost regije pa z edinstvenim projektom, oživljanjem največjega jezera na Hrvaškem, Vranskega jezera, prenaša in nadgrajuje občina Biograd na Moru, ki vso turistično predsezono gradi na slovenskih gostih.

Morje in sonce Slovencem nista dovolj

Biograd na Moru, ki je v zadnjem desetletju prenočitvene zmogljivosti povečal z 200 tisoč na 1,2 milijona turistov na leto, gostoljubje ponuja predvsem slovenskim gostom. Zato letošnjo turistično sezono v času prvomajskih počitnic odpirajo s Slovenskim vikendom, ki bo po besedah župana Ivana Kneza predvsem po zaslugi slovenskih prijateljskih občin zrasel v največji športno-rekreacijski dogodek v srednjem Jadranu.

"Slovenski vikend je najbolj zaslužen za skokovit dvig turističnih zmogljivosti v predsezoni v naši regiji," je poudaril Knez.

Množične aktivnosti celim družinam omogočajo prvomajske praznike, polne športnega, zabavnega in adrenalinskega udejstvovanja. V ta namen urejujejo adrenalinski park, pohodne poti in kolesarske steze.

Koristi od 40-letnega sodelovanja ima vseh pet občin

Globoke korenine 40-letnega gospodarskega, kulturnega in športnega sodelovanja med petimi kraji so danes razvejane v trdno turistično sodelovanje. Najbolj priljubljena turistična destinacija med hrvaškimi turisti je Rogla.

Najbolj priljubljena turistična destinacija med hrvaškimi turisti je Rogla. | Foto: Facebook Najbolj priljubljena turistična destinacija med hrvaškimi turisti je Rogla. Foto: Facebook "Dalmatinsko prijateljstvo je že zdavnaj preraslo občinske meje, saj sega na območje Rogle in Pohorja. Za slovenski turistični trg je ena od vodilnih destinacij trajnostne rasti slovenskega turizma v okviru alpske Slovenije, in to vse leto. Hrvaški turisti se najbolj navdušujejo nad smučanjem in termalnim razvajanjem," je dejal župan Slovenskih Konjic Miran Gorinšek.

Po vzoru Slovenskega vikenda letos v Žalcu načrtujejo dan prijateljskega mesta Biograd na Moru. "Žalec se je s fontano piv Zeleno zlato, ki je v dveh letih natočila 102 tisoč degustacijskih vrčkov, vpisal na globalni turistični zemljevid. Za hrvaške goste bo na eni od pip fontane letos teklo pivo iz Biograjske pivovarne," napoveduje podžupan občine Žalec Robert Čehovin.

V Moravskih Toplicah je slovensko hrvaško sodelovanje še mlado. V fazi izmenjavanja izkušenj oziroma dobrih praks in iskanju priložnosti vidijo napredek v širjenju turistične ponudbe na podeželje. Naša prednost so pokrajina in dobrosrčni ljudje. Kulinarika in kultura sta zato na prvem mestu naše ponudbe, s katerima gradimo načrt zapolnjevanja turistične vrzeli v zimskem obdobju," je dejal župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač.

Za hrvaške goste bo na eni od pip fontane v Žalcu letos teklo pivo iz Biograjske pivovarne, napovedujejo v občini Žalec. | Foto: Matic Tomšič Za hrvaške goste bo na eni od pip fontane v Žalcu letos teklo pivo iz Biograjske pivovarne, napovedujejo v občini Žalec. Foto: Matic Tomšič Prvo naravno kopališče v Sloveniji z biološkim čistilnim sistemom, glamping hiške in višinski adrenalinski park so turistični biseri občine Radlje ob Dravi, v katerih župan Alan Bukovnik vidi zeleno prihodnost občine. "Občina Radlje ob Dravi se želi na svetovni turistični zemljevid vpisati kot vrhunska zelena destinacija. Sonaraven in trajnostni razvoj lokalne skupnosti ni samo zaveza tukaj živečih ljudi, ampak je to postal način življenja. Naravo, ki smo jo dobili v upravljanje od svojih prednikov, želimo še boljšo predati svojim zanamcem," je sklenil Bukovnik.

Ne spreglejte