Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 8. 2014,
16.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ebola Afrika

Četrtek, 21. 8. 2014, 16.00

4 leta, 11 mesecev

Število žrtev ebole hitro narašča, konca epidemije ni na vidiku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kljub prizadevanjem za zajezitev se epidemija ebole na zahodu Afrike hitro širi. Po zadnjih podatkih WHO je smrtonosnemu virusu podleglo že 1350 ljudi, najhuje je v Liberiji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) računa na to, da jim bo širjenje virusa uspelo zajeziti šele v nekaj mesecih.

Bolezen je najhuje prizadela Liberijo Samo med minulo nedeljo in ponedeljkom so v Gvineji, Liberiji, Nigeriji in Sierri Leone zabeležili 221 primerov okužbe z ebolo ter 106 smrtnih primerov. Dejanske številke naj bi bile v resnici precej višje. Bolezen je najhuje prizadela Liberijo, kjer so do minulega ponedeljka našteli 972 od skupno 2473 primerov okužbe, umrlo je 576 ljudi.

Epidemija bo po oceni WHO trajala še nekaj mesecev. Poleg tega se je v primeru širitve v Nigerijo izkazalo, da lahko izjemno nevaren virus prek okuženih potnikov na letalu pride v "vsako mesto z mednarodnim letališčem", je v sredo objavljenem članku v ameriški strokovni reviji New England Journal of Medicine zapisala direktorica WHO Margaret Chan.

Eden ali dva zdravnika na 100 tisoč prebivalcev Največji problem v boju proti izbruhu ebole v najhuje prizadetih Gvineji, Liberiji in Sierri Leone je po njenih besedah mogoče strniti v eni besedi - revščina. V teh državah pride le eden ali dva zdravnika na 100 tisoč prebivalcev. Poleg tega so bili v večletnih konfliktih močno načeti njihovi zdravstveni sistemi.

Iz ZDA medtem prihajajo dobre novice. Ameriški zdravnik Kent Brantly, ki je virus staknil med delom v Liberiji, naj bi ozdravel in še danes zapustil bolnišnico v Atlanti. Domnevno eden prvi primerov ebole, ki so jih zdravili na ameriških tleh, je bil v izolaciji od vrnitve v državo 2. avgusta. Zdravili so ga z eksperimentalnim zdravilom ZMapp.

Medtem je Južnoafriška republika razglasila "popolno prepoved vstopa potnikov iz teh visoko tveganih držav, ki niso državljani Južnoafriške republike". Južnoafričani, ki se bodo vračali iz teh območij, pa bodo deležni strogega opazovanja, navaja sporočilo ministrstva za zdravje. Oblasti so prav tako prepovedale nenujna potovanja v države z visoko stopnjo okuženosti z virusom ebole.

V Južnoafriški republiki zaenkrat niso zabeležili nobenega primera okužbe, v dveh primerih pa so sum ovrgli, saj sta bili obe osebi na testiranju negativni.

Ne spreglejte