Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 2. 2022,
7.01

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

60

Natisni članek

Sreda, 2. 2. 2022, 7.01

2 leti, 3 mesece

Po novem protokolu testiranja: število okužb poletelo v nebo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

60

V Sloveniji so v torek ob 17.143 PCR testih in 96.160 HAG testih (skupno 113.303 testov) potrdili 23.433 novih okužb s sars-cov-2. V državi je trenutno 186.537 aktivnih primerov. Število okužb je poskočilo zaradi novega protokola testiranja, saj so v statistiko poleg PCR-testiranj prvič všteta tudi testiranja s hitrimi antigenskimi testi.  

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.737, se je spet zvišalo. V primerjavi s predhodnim dnem (13.911) je višje za 826.

Zvišalo se je tudi število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev, danes znaša 8.851, kar je 526 več kot dan prej (8.328).

Število cepljenih z enim odmerkom proti covid-19 je po podatkih NIJZ 1.261.090,  z vsemi odmerki pa se je do danes cepilo 1.210.847 oseb.

Pričakovano večje število pozitivnih testov 

Po novem protokolu testiranja bodo imeli vsi, pri katerih bo hitri antigenski test pozitiven, potrjeno okužbo s sars-cov-2, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne. 

Če bo test negativen in bo oseba imela znake okužbe dihal, ki bodo trajali 72 ur, bo po preteku tega časa spet potreben hitri test. Med tem časom naj se posameznik izolira. Če bo ponovni test negativen, oseba pa ima še vedno zdravstvene težave, naj poišče pomoč pri osebnem zdravniku. 

Po novem bo PCR-testiranje mogoče le z napotitvijo zdravnika, lahko pa ga, za druge namene, kot je na primer prehajanje državnih meja, opravite tudi samoplačniško.  

Novi podatki tudi o covidnih bolnikih 

Vlada je s torkom spremenila tudi način poročanja o covidnih bolnikih v slovenskih bolnišnicah. Posredovali bodo dva podatka, o bolnikih, ki so v bolnišnici zaradi covid-19, in o bolnikih s covid-19. Ti so na zdravljenju zaradi druge bolezni in imajo potrjeno okužbo s sars-cov-2. 

Velik skok okužb

Število v torek potrjenih okužb je zaradi novega protokola testiranja za več kot enkrat višje kot dan pred tem. Po novem protokolu testiranja bodo zdaj upoštevali podatke o PCR in hitrih antigenskih testih. 

Za primerjavo: v Sloveniji so v ponedeljek ob 15.585 PCR-testih po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje potrdili 11.810 novih okužb s sars-cov2. To je 1.023 okužb manj kot pred tednom dni. Delež pozitivnih testov je tako v ponedeljek znašal 75,8 odstotka. 

Testirna točka v Stanežičah v četrtek tudi s hitrimi testi na koronavirus

Na testirni točki na P+R parkirišču v Stanežičah bodo od četrtka opravljali tudi hitre antigenske teste na koronavirus, so sporočili iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana. Hitri test bo na t. i. način drive in možno opraviti od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure, predhodno naročanje pa ni potrebno.

Mateja Logar
Novice Je na vidiku sproščanje ukrepov? To pravi Logarjeva.
cepivo
Novice Dokončno odločeno. Redna odobritev cepiva Moderne.
Robert LaMay
Novice Tragična usoda znanega policista, ki je dal odpoved zaradi cepljenja
covid testiranje
Novice Minister za zdravje sporoča: Novi protokol testiranja, a le začasno #video
Avstrija zaprtje
Novice Covidni ukrepi: to bo po novem veljalo v Avstriji
Ulica. Ljudje.
Novice Več kot 500 tisoč Slovencev se je okužilo z omikronom
Ne spreglejte