SiolNET. Novice Slovenija
3,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število nezakonitih prehodov strmo narašča, Golob napoveduje odstranitev ograje

3,65

termometer

Ilegalni migranti |  | Foto:

Število nezakonitih prehodov državne meje se je v prvem četrtletju letošnjega leta povečalo za 85 odstotkov glede na enako obdobje lani. Opazen je tudi strm porast migrantov v marcu. Medtem prihajajoča vlada Roberta Goloba napoveduje odstranitev ograje na meji s Hrvaško, saj se je po njegovem mnenju izkazala za neučinkovito in ni prispevala k zajezitvi begunskih tokov.

Kot je razvidno iz policijske statistike, je bilo od 1. januarja do 30. aprila letos obravnavanih 3.107 nezakonitih prehodov državne meje. V lanskem enakem obdobju so policisti obravnavali 1.671 nezakonitih prehodov. Število nezakonitih prehodov je tako večje za 85,9 odstotka.

Največ nedovoljenih prehodov je bilo med državljani Afganistana, ki predstavljajo dobro četrtino vseh. Po spremembi režima v Kabulu je med afganistanskimi migranti opaziti povečano število prihoda žensk, na kar kažejo podatki o prošnjah za mednarodno zaščito v tem času, kjer je dostopna tudi statistika po spolih.

Polovica vseh prehodov na Koprskem

Med policijskimi upravami je z nezakonitimi prehodi najbolj obremenjena Policijska uprava (PU) Koper, kjer se je zgodila polovica vseh nezakonitih prehodov. Z opaznim povečanjem števila glede na enako lansko obdobje sledi PU Novo mesto. Največ nedovoljenih vstopov na notranjih mejah je bilo na meji z Italijo, se je pa zmanjšalo število zavrnitev vstopa državljanov tretjih držav.

Graf | Foto: Policija Foto: Policija Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo kar za petkrat. Skupaj jih je bilo 2.740, pri čemer gre predvsem za izrazito povečanje števila državljanov Afganistana v zadnjem obdobju, ki se nadaljuje iz lanskega leta.

Obravnavali so tudi 5.154 vlog za začasno zaščito.

Policisti v nadaljevanju leta pričakujejo nadaljevanje porasta števila nezakonitih prehodov.

Manj primerov nedovoljenega prebivanja

Število odkritih primerov nedovoljenega prebivanja je manjše od števila iz enakega obdobja lani, saj je manj primerov nedovoljenega prebivanja državljanov Ukrajine. V Sloveniji je bilo po februarskem začetku ruskega napada na Ukrajino do 23. maja opravljenih 25 tisoč prijav ukrajinskih državljanov v nastanitvenih objektih ali pri posameznikih, ki so v državo seveda pribežali po zakoniti poti.

Za mednarodno zaščito je zaprosilo 342 ukrajinskih državljanov, za začasno zaščito pa 5.648.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin