SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Številne aktivnosti v tednu Rdečega križa #video

0,13

termometer

Če so vam na pošti pri nakupu znamk ali na železniški postaji pri nakupu vozovnice zaračunali več kot sicer, ste pravzaprav prispevali v dobrodelne namene. Gre le za eno od številnih aktivnosti, ki jih izvajajo v tednu Rdečega križa.

Teden Rdečega križa se je začel danes. In že prvi dan je bilo pestro. V okviru tega je bilo danes v parku Tivoli državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči srednjih šol. Ob zaigranih primerih nesreč so prostovoljci - 72 članov ekip prve pomoči, morali pokazati svoje znanje tehnik prve pomoči, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Padec med tekom, zlom roke na igralih, prevelik odmerek alkohola in astmatični napad. To so položaji, na katere lahko naleti prav vsak. Dvanajst ekip po šest članov je na ponesrečencih preizkušalo znanje nudenja prve pomoči, ki sicer že vse leto obiskujejo krožek prve pomoči.

S preverjanjem jih želijo motivirati

"Ocenjujejo znanje nudenja ukrepanja, torej pristop, kako so se znašli, kako so prepoznali težave, kako so izvedli postopek prve pomoči," je povedala Ema Verbnik, sekretarka območnega združenja Rdečega križa Ljubljana.

S preverjanji jih želijo spodbujati k temu, da bodo nadaljevali učenje prve pomoči. Preverjanje ni namenjeno temu, da jih ocenjujejo, temveč jih želijo motivirati.

A tudi brez znanja prve pomoči je mogoče pomagati ponesrečencem. "Vse bi rad spodbudil, da ne le pokličejo 112, ampak da pristopijo, preverijo življenjske znake, včasih je pač treba ukrepati takoj in so tiste sekunde, minute, zelo pomembne za te osebe, ki so se poškodovale," je poudaril Sebastjan Komočar, član strokovnega centra.

Z doplačilnimi znamkami in vozovnicami lani zbrali 300 tisoč evrov

Ob tednu Rdečega križa bodo enote Pošte, postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje do vključno 15. maja vsem poštnim pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in vozovnice v vrednosti 0,17 evra. Vsa tako zbrana sredstva Rdeči križ Slovenije (RKS) nameni izvajanju humanitarne dejavnosti na nacionalni in lokalnih ravneh. Lani so zbrali dobrih 300 tisoč evrov.

Predsednik RKS Alojz Kovačič in generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin sta v poslanici zapisala: "Svetovni dan Rdečega križa je priložnost, da se zahvalimo za pogum, predanost in dosežke več kot 13 tisoč prostovoljk in prostovoljcev ter delavcev Rdečega križa Slovenije, ki vsak dan v svojem okolju delajo z ljudmi, v najhujših trenutkih njihovih življenj – revščini, nesrečah in krizah. Prvi se odzivajo in tako neprecenljivo pripomorejo k naši moči in dosegu v skupnosti in dajejo najboljše možnosti naši nevtralni, neodvisni in nepristranski humanitarni akciji, da doseže tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč."

Pri Slovenski karitas pomagali najrevnejšim družinam zahodnega Balkana

Več kot sto tisoč evrov pa so lani v okviru Akcije Ne pozabimo zbrali pri Slovenski karitas. Z njimi so pomagali najrevnejšim družinam, otrokom in starejšim na območju zahodnega Balkana, ki jim zaradi nizkih plač in pokojnin, bolezni in drugih stisk primanjkuje osnovnih dobrin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin