Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
11.20

Osveženo pred

2 meseca

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Telekom Slovenije e-oskrba advertorial

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 11.20

2 meseca

Ste upravičeni do subvencije?

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
oskrba na domu | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

"To ni podobno moji mami," je ob prihodu v hišo staršev pomislil 48-letni Tomaž iz Kočevja. Čeprav se zaveda, da je življenje v zrelih letih povezano s številnimi tveganji, je vseeno pričakoval, da bodo starši pri dobrih sedemdesetih letih brez težav skrbeli zase, saj so vedno prisegali na samostojno in aktivno življenje.

Ko je nekega dne namesto brezhibno pospravljene kuhinje, kjer je mama vedno nekaj urejala, naletel na nepospravljeno posodo in prazno stanovanje, je vedel, da se je zgodilo nekaj neprijetnega. Poklical je sestro, ki je na srečo že urejala neljubo situacijo.

Učinkovitost elektronskega varuha

Izvedel je, da je mama v kopalnici nesrečno padla in si poškodovala kolk ter da so jo odpeljali v bolnišnico. Ker je bil oče te dni na zdravljenju v toplicah, je to pomenilo, da bi bila prepuščena popolnoma sama sebi, če se družina pred časom ne bi odločila za uporabo storitve E-oskrba s posebno opremo. Sama si ne bi mogla pomagati, saj ni imela dovolj moči, da bi se splazila do telefona in poklicala na pomoč.

V stanovanju nameščena oprema je zaznala, da nekaj ni kot običajno, saj se mama ni vrnila iz kopalnice, zato je sprožila alarm v asistenčnem centru. Sodobna oprema namreč zazna potrebo po pomoči, tudi ko uporabnik ne more pritisniti na gumb zaradi slabosti ali poškodbe. Medicinsko osebje v   centru organizira pomoč poškodovani osebi in o dogodku obvesti svojce.

Tehnologija življenjskega pomena

Oskrba na daljavo | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V primeru Tomaževih staršev je bila odločitev za uporabo storitve E-oskrba življenjskega pomena. Modularna storitev E-oskrba omogoča aktivno, bolj neodvisno in varno bivanje na domu.

Telekom Slovenije ga z dovoljenjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot socialnovarstveni servis ponuja vsem uporabnikom, ki potrebujejo podporo pri samo​sto​jnem življenj​u v domačem okolju.​ Na voljo imate dva paketa, Osnovni in Premium, ter dodatno opremo, s katero je rešitev mogoče prilagoditi individualnim potrebam.

Oprema, ki povezuje družine

E-oskrba | Foto:

Rešitev E-oskrba pomeni, da imate doma nameščena določena tipala, pri sebi pa zapestnico (obesek) ali opcijski detektor padca, ki sam zazna padec in pokliče na pomoč. V ozadju je asistenčni center, ki deluje 24 ur na dan.

Storitev vključuje:

  • najem opreme, ki je odvisna od vrste izbranega paketa,
  • SIM-kartico, ki omogoča dohodne in odhodne klice,
  • asistenčne storitve 24 ur na dan,
  • aplikacijo za spremljanje svojca (odvisno od vrste paketa),
  • vzdrževanje opreme,
  • tehnično pomoč.

E-oskrba za samostojno starost

starejši | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Storitev E-oskrba omogoča bolj neodvisno in varno bivanje na domu starejšim, kroničnim bolnikom, osebam z demenco ali drugimi težjimi zdravstvenimi stanji, kot so slepota in huda obolenja.

Starostniki in bolni se pogosto srečujejo z osamljenostjo in socialno izključenostjo. V to jih pogosto vodi strah pred padci, zaradi česar začnejo opuščati razne aktivnosti in sčasoma postanejo izolirani v svojem domu. Storitev E-oskrba pomaga pri premagovanju tega straha in je v oporo v težkih trenutkih, ko je potrebna topla beseda.

Predvsem pa E-oskrba pomeni tudi manjšo obremenitev družin v skrbi za svojce, ki tako lahko za nekaj časa še odložijo odhod v institucionalno varstvo.

Je med občinami, ki skrbijo za starejše, tudi vaša?

Telekom Slovenije v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) izvaja projekt Varni in povezani na domu, v okviru katerega želi opozoriti na problematiko starejših in bolnih ter omogočiti kakovostno in varno bivanje na domu vsem, ki potrebujejo podporo pri samostojnem bivanju.

Za povečanje dostopnosti do storitve E-oskrba Telekom Slovenije prek občin sofinancira uporabo storitve tako, da za paket sofinancira 78 evrov z DDV za obdobje dveh let.

generacije stari starši ljudje | Foto: Pexels Foto: Pexels

Kako poteka prijava za subvencijo?

Na storitev E-oskrba se prijavite povsem preprosto. Po oddaji prijave, ki jo občina obravnava skladno s pogoji razpisa, prejmete odločbo o višini dodeljene subvencije.

Po prejemu odločbe se boste odločili za ponudnika. Če je to Telekom Slovenije, prejmete tudi posebno pogodbo, ki opredeljuje odnos med vami kot uporabnikom storitve, Telekomom Slovenije in občino.

Telekomov klicni center se z vami dogovori za izbiro paketa, morebitno vezavo, ki prinaša dodaten popust, oziroma o vseh elementih, ki jih vsebuje naročniška pogodba za uporabo storitve E-oskrba. Po od sedmih do desetih dneh po sklenitvi pogodbe vam bodo priklopili storitev.

Kdo je oskrbovalec?

V pogodbi je naveden tudi oskrbovalec, ki ga asistenčni center obvešča, ko se pri vas zgodi nezgoda. Oskrbovalec je ponavadi eden od svojcev (lahko so tudi trije), ki ima tudi ključ vašega doma, da ni treba vdirati, ne morete odpreti vrat.

Storitev E-oskrba je socialni servis celodnevne povezave prek osebnega telefonskega alarma, zato se občine odločajo za subvencioniranje te storitve. Občine sodelujejo v projektu Varni in povezani na domu, zato da izboljšajo kakovost življenja svojih občanov. Za informacije o možnosti subvencioniranja se v svoji občini lahko obrnete neposredno na občine.

Do zdaj se je projektu pridružilo že več kot 20 občin, ki svojim občanom s subvencijami omogočajo lažji dostop do socialnega servisa celodnevne povezave prek osebnega telefonskega alarma oziroma pomoči na daljavo.

Občine, kjer trenutno potekajo razpisi za:

Ruše: do 20. 11.
Dobrna
Metlika
Ravne na Koroškem
Kranj
Trbovlje
Šentilj

 

Informacije o razpisu v vaši občini lahko najdete na spletni strani občine, kjer je zapisano trajanje razpisa, kam je treba oddati vlogo, tam najdete razpisno dokumentacijo in drugo. S potekom razpisa in s storitvami so dobro seznanjeni socialne službe, prostovoljci programa Starejši za starejše, predstavnica službe za oskrbo na domu, društvo upokojencev v vašem kraju, društvo invalidov, medgeneracijsko središče v vašem kraju … Pri njih se lahko o projektu podrobneje pozanimate.

Vaša občina ni vključena v projekt?

Tudi če vaša občina ne sodeluje v projektu Varni in povezani na domu, lahko uporabljate storitev E-oskrba. Klicni center na številko 080 8000 lahko pokliče kdorkoli, odda povpraševanje prek spletne strani Telekoma Slovenije ali se oglasi v najbližjem Telekomovem centru, kjer lahko sklene naročniško razmerje z odločbo oziroma pogodbo z občino.

Ne spreglejte