Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2014,
15.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srečko Prijatelj zapor

Sobota, 1. 11. 2014, 15.02

7 let, 12 mesecev

Srečko Prijatelj: V zaporu sem bil pod strogim režimom, nihče me ni crkljal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogojni odpust po skoraj petih letih zapora glede na penološko prakso ga ni presenetil. Politika, takšna kot je, ga ne mika, kljub dvema obsodilnima sodbama pa še vedno verjame v pravno državo.

"Ne morem govoriti o presenečenju glede na penološko prakso, ki obsojencu z bistveno težjimi kršitvami, kot je na primer krvni delikt, dopušča odhod po 55 odstotkih prestane kazni. Glede na to, da ves čas trdim, da nisem storil kaznivega dejanja in sem prestal tri četrtine kazni, je bil zadnji čas, da so me izpustili," je za Planet Siol.net spregovoril prvi obsojeni poslanec v zgodovini Slovenije Srečko Prijatelj, ki je prestal skoraj pet let od enotno prisojene kazni šest let zapora.

Kot je znano, je bil zaradi izsiljevanja podjetnika Marjana Mikuža in nezakonite posesti orožja obsojen na tri leta zapora. Medtem ko je prestajal kazen, pa so ga obsodili še za napeljevanje k dajanju in sprejemanju daril skupaj z nekdanjim pobeglim prvim možem Luke Koper Robertom Časarjem in Mikužem zaradi poslov z zemljišči na Orleški gmajni. Sodišče mu je nato izreklo enotno kazen šest let zapora.

"Zame ni bilo nobenega crkljanja, če se primerjam s temi novimi obsojenci" Ne glede na vse Prijatelj pravi, da še vedno verjame v pravico. Če mu ob strani ne bi stale hčerki in žena, bi mu bilo v zaporu veliko težje. "Naj poudarim, da sem bil v zaporu od vsega začetka v strogem režimu, zame ni bilo nobenega crkljanja, če se primerjam s temi novimi obsojenci. Bilo je težko, a to moraš sprejeti. Svoje sem družbi častno odslužil, še naprej pa dokazujem svojo nedolžnost," poudarja nekdanji poslanec SNS.

"O moji zahtevi za varstvo zakonitosti še do danes ni odločeno" Nikoli se nisem pritoževal, skliceval na družino, igral kalimera, spoštoval sem vse pravne odločitve, je dodal. "Treba jih je spoštovati, čeprav dopuščam možnost, da se je sodstvo zmotilo, saj mi ni bilo dovoljeno dokazovati svoje nedolžnosti. Ne zdi se mi pošteno tudi to, da o moji zahtevi za varstvo zakonitosti še vedno ni bilo odločeno, in to po prestani kazni, medtem ko nekateri zahtevajo, da se mora po hitrem postopku vse narediti," pravi Prijatelj.

Kar eno leto sem bil poslanec v zaporu, dodaja, moja klop v državnem zboru pa prazna. Kljub odsedeni kazni se, kot pravi, s "to krivico ne morem sprijazniti". Prijatelj sicer toži državni zbor, da mu je nezakonito ustavil izplačevanje plače, ko je bil več kot leto dni v priporu.

Se bo podal v gostinske vode? Spomnimo ga na njegovo izjavo, da bo po prihodu iz zapora odprl gostilno Pri zaprtem poslancu. "Gostinstvo je moja skrita želja, načrte imam, a najprej moram postoriti veliko zadev okoli lastnega doma," pojasni.

"Politika je postala poligon za zagotavljanje osebnih interesov, kot taka me ne zanima" Politika ga, "takšna kot je zdaj", ne privlači. "Politika je postala poligon za zagotavljanje osebnih interesov. Dokler bo tako, da politika ne bo služila interesu ljudi, me ne zanima. Vidite, da sploh ni pomembno, kdo je predsednik vlade in kdo so ministri. Politiko vodijo neki ljudje, ne bom rekel strici iz ozadja, izbrana, neidentificirana elita. To ni zame," pravi Prijatelj.

Ne spreglejte