Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
15.19

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koruza čebele

Petek, 29. 4. 2011, 15.19

2 leti, 9 mesecev

Sprejeta priporočila o ravnanju s prepovedanim semenom koruze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je znova sestala strokovna skupina, ki ugotavlja vzroke umiranja čebel. Seznanili so se z nekaterimi novimi dejstvi in analizami.

Sprejeli so tudi priporočila za kmetovalce, kako naj ravnajo s prepovedanim semenom koruze. Seme predstavlja potencialno nevarnost za okolje V veljavo je namreč stopila prepoved rabe semena koruze in oljne ogrščice, ki je dodelana s fitofarmacevtskima sredstvoma poncho z aktivno snovjo klotianidin in cruiser z aktivno snovjo tiametoksam. Uporabniki semena koruze in oljne ogrščice, ki so dodelana s sredstvi na osnovi aktivnih snovi tiametoksam, klotianidin in imidakloprid, ne smejo sejati, saj predstavlja potencialno nevarnost za okolje, še posebej za čebele, so sporočili s kmetijskega ministrstva. Imetniki semena naj počakajo na nadaljnja navodila Imetniki tega semena naj zato vreče s priloženimi računi o nakupu semena hranijo doma in počakajo na nadaljnja navodila ministrstva o ravnanju, ki bodo sledila v naslednjih dneh. Ministrstvo bo v zvezi s finančnimi posledicami nezmožnosti uporabe tega semena preučilo mehanizme povračila nastale škode in o tem v nekaj dneh obvestilo uporabnike spornih semen.

Pri tem lastnikom tega semena svetujejo, naj lokalni svetovalni službi sporočijo količine semena koruze, ki je ne smejo uporabiti, in sicer do 15. maja. Izvajanje v četrtek izdane odredbe o prepovedi rabe spornih semen bo sicer nadziral kmetijski inšpektorat in kršitelje sankcioniral v skladu z zakonom.

Doslej obravnavali 25 prizadetih čebelarjev Inšpekcijske službe so doslej obravnavale 25 prizadetih čebelarjev, odvzetih je bilo 11 vzorcev mrtvic, pet vzorcev cvetnega prahu, sedem vzorcev oljne ogrščice, dva vzorca koruze iz posejanih njiv in dva vzorca satja z medom za ugotavljanje ostankov pesticidov, ki bi lahko povzročile odmiranje čebel.

Napovedanih je še več analiz V naslednjih dneh bodo znane dodatne analize mrtvic, cvetnega prahu in cvetoče oljne ogrščice na ostanke pesticidov, ki jih bodo posredovali tudi javnosti. Dodatno bodo veterinarski inšpektorji, Nacionalni veterinarski inštitut in kmetijska inšpekcija v dveh prizadetih čebelnjakih na območju Kobilja in Dolge vasi vzorčili tudi nektar in cvetni prah. Inštitut bo odvzel tudi vzorce čebel in cvetnega prahu v čebelnjaku, ki ima zdrave čebele, saj bodo rezultati služili za primerjavo z zastrupljenimi čebelami.

Ministrstvo je prejelo tudi tri od 20 vzorcev, ki so bili poslani v laboratorij v Nemčijo, in sicer v analizo na oprijemljivost fitofarmacevtskih sredstev na semenu koruze.

Rezultati: seme izpolnjuje predpisane pogoje Rezultati so pokazali, da je neoprijetih delcev manj kot dva grama na 100 kilogramov semena, kar je maksimalno dovoljena vrednost. To pomeni, da seme izpolnjuje predpisane pogoje za promet. Rezultate ostalih 17 vzorcev bodo prejeli predvidoma sredi naslednjega tedna.

Strokovna skupina, ki se bo znova sestala prihodnji teden, je ob vsem tem še sklenila, da bo pristojnim madžarskim organom predlagala skupno inšpekcijsko akcijo pri jemanju vzorcev in izmenjavi rezultatov analiz povezanih s padci čebel na obeh straneh meje, na območju Kobilja, Pinc in Dolge vasi.

Ne spreglejte