Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2016,
15.38

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Bled Blejsko jezero pletna pletnarji

Sobota, 2. 4. 2016, 15.38

7 let, 11 mesecev

Spor na Bledu: pletnarji iz vode potegnili novo cerkveno ladjico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Bled | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Blejska župnija je prek svojega podjetja Blejski otok na Blejskem jezeru vzpostavila linijski prevoz z ladjico na električni pogon in v obliki pletne.

Plovilo je takoj sprožilo nezadovoljstvo blejskih pletnarjev, ki so v znak protesta danes ladjico in vse svoje pletne potegnili na suho.

Kot je pojasnil blejski župnik Janez Ferkolj, je ladjica namenjena linijskemu prevozu, saj se s pletnarji ni mogel dogovoriti, da bi se bolj prilagodili željam gostov. Linijski prevoz z jasnim razporedom vožnje na vsako uro pa obiskovalcem Blejskega otoka omogoča, da se brez dogovorov s prevoznikom sami odločajo, kako dolg bo njihov obisk na otoku.

Ladjica ima obliko pletne

Ladjica oziroma čoln na električni pogon, ki ima obliko pletne, lahko sprejme 20 ljudi, vožnja z njo pa je ugodnejša kot s pletno, saj je bila postavljena cena osem evrov, medtem ko prevoz na otok s pletno stane 14 evrov na osebo. V sodelovanju z Avtobusno postajo Ljubljana so ponudili tudi ugodne pakete z avtobusno povezavo do Bleda, z ladjico na otok ter ponudbo na otoku.

Že v petek dopoldan, ko je ladjica Sinaj začela voziti, so na ljubljanski avtobusni postaji prodali 25 vstopnic za paket, vendar so se na Bledu takoj pojavile težave. Pletnarji naj bi turistom onemogočali vstop na čoln, kar so v družbi Blejski otok rešili z dodatnim spremstvom na plovilu.

Danes pa so člani čolnarskega združenja Pletna Bled električni čoln, ki je last Župnije Bled, ob pristanku na obali jezera pričakali in ga samovoljno in brez vsakega predhodnega opozorila potegnili iz jezera ter s tem onemogočili izvajanje prevozov, je pojasnil Ferkolj in dodal, da so zaradi tega primorani objavljeno ponudbo paketnega obiska Blejskega otoka za nedoločen čas ukiniti.

Pletnarji: Nova ladjica krši plovbni režim

Na kopnem pa ni le električni čoln, temveč tudi pletne. Pletnarji, ki se ne strinjajo z novo pridobitvijo na jezeru, so jih namreč v znak protesta ponoči oziroma zjutraj potegnili na kopno. V vodo naj bi jih vrnili šele, ko bo občinska oblast stvari uredila. Prepričani so namreč, da nova ladjica, ki vzpostavlja linijski prevoz, krši plovbni režim. Dogajanje so spremljali tudi policisti in redarji, nadzor nad plovbnim režimom pa naj bi bil v pristojnosti inšpektorjev.

Pletnarji se očitno bojijo, da bi jim nova ladjica lahko odvzela del turistov. Direktor Turizma Bled Jaka Ažman pa je prepričan, da turistov, ki si želijo na otok, dovolj za vse. Dopolnitev turistične ponudbe z ladjico, ki je v obliki pletne in je skladna z uveljavljenimi standardi, se mu zato zdi dobrodošla novost. Da gre za pomembno pridobitev za turiste in turistični razvoj Bleda in Slovenije kot celote, pa so prepričani tudi na Avtobusni postaji Ljubljana.

Ne spreglejte