Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
7.01

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

praznik dan suverenosti Koper JLA

Sreda, 25. 10. 2023, 7.01

6 mesecev, 1 teden

Golob ob dnevu suverenosti poudaril pomen samostojne države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Robert Golob | Foto STA

Foto: STA

Ob državnem prazniku, dnevu suverenosti je premier Robert Golob državljane v poslanici pozval k praznovanju tega pomembnega dne in negovanju spomina na vse zaslužne za samostojno državo. Pri tem je poudaril, da se žal načelo suverenosti, ki velja za eno ključnih načel mednarodnega prava, danes kljub zavezam krši.

Slovenija je pred 32 leti postala suverena država in dobila izključno pristojnost za nadzor nad svojim ozemljem, je poudaril premier Robert Golob. Medtem v naši bližini in v svetu ozemeljsko celovitost držav še vedno kršijo samovoljni, parcialni interesi, ki so v nasprotju z idejo solidarnosti, sodelovanja in povezovanja za dobro človeške skupnosti, je pri tem izpostavil.

"Mnogi, kot na primer Palestinci v Gazi in na Zahodnem bregu, o samostojni državi le sanjajo, mi jo imamo. Ponosno praznujmo ta pomemben dan in negujmo spomin na vse zaslužne za samostojno državo. Še posebej na srčiko osamosvojitve - zgodovinsko enotnost in moč naroda," je zapisal premier.

Poklukar ob dnevu suverenosti spomnil na solidarnost

Osrednja prireditev, ki jo organizirata Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo, je potekala na Ptuju, kjer je zbrane nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar

Poklukar je spomnil na prelomne dogodke konec oktobra 1991, ko je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. Takratno povezanost med Slovenci je primerjal s solidarnostjo, ki je Slovence letos povezala zlasti med avgustovsko ujmo, so sporočili z ministrstva.

"Z odhodom zadnjega vojaka je tako Slovenija ne le pravnoformalno, temveč tudi dejansko postala suverena država," je na dejal notranji minister. Po njegovih besedah je bil to slovesen večer, ki je v kolektivnem spominu Slovencev postal eden ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve naše države.

Osebno je zelo ponosen, da je "trdoživ narod znal stopiti skupaj in pustiti ob strani vse razprtije in politična prerivanja ter lastne interese in ozkoglednost."

Osrednjo prireditev ob prazniku sta pripravili Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Poklukar se je na prireditvi zahvalil veterankam in veteranom, so še zapisali na ministrstvu.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob dnevu državljane nagovorila s pisnim sporočilom na svoji spletni strani in družbenih omrežjih.

"Odhod zadnjih vojakov JLA po osamosvojitveni vojni predsednici predstavlja simboliko poguma, upora, zmage in izborjene svobode slovenskega naroda," so ob tem zapisali v uradu predsednice.

Po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije so proti mejnim prehodom Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko krenile enote jugoslovanske vojske (JLA), da bi "zavarovale enotnost SFRJ". Temu se je uprlo vodstvo novonastajajoče države Slovenije in sledil je neizbežen spopad JLA z enotami slovenske teritorialne obrambe in policije.

Deseti dan vojne, 7. julija 1991, so ob posredovanju Evropske skupnosti Slovenija, Hrvaška in vodstvo SFRJ v Beogradu dosegli sporazum o prekinitvi ognja in trimesečni zamrznitvi projekta osamosvojitve, ki so ga povzeli v t. i. Brionski deklaraciji. A še preden se je omenjeni rok izrekel, so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so stekli pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Umik je potekal prek Luke Koper. Zadnji vojak JLA jo je zapustil 25. oktobra ob 23.45. Kot zadnji je slovensko morje sicer zapustil trajekt Venus v prvih minutah 26. oktobra 1991.

Državni praznik, ki ni dela prost dan

Dan suverenosti kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, praznujemo od leta 2015. Kot je bilo zapisano v predlogu za uvedbo praznika, je njegov namen poudariti in utrjevati pomen suverene države. 25. oktober je namreč dan, ko je Slovenija ne le pravnoformalno, temveč tudi dejansko postala suverena država, na katero smo ponosni tudi danes, je pisalo.

Ne spreglejte