SiolNET. Novice Slovenija
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SpaceX na Luno poslal prvo izraelsko vesoljsko sondo

0,07

termometer

SpaceX Izrael sonda | Sonda je velika približno toliko kot pralni stroj, med drugim pa vsebuje časovno kapsulo z več sto datotekami, Sveto pismo v hebrejščini v velikosti kovanca, izraelske državne simbole in gradivo, ki ga je več let zbirala javnost. | Foto: Reuters
Sonda je velika približno toliko kot pralni stroj, med drugim pa vsebuje časovno kapsulo z več sto datotekami, Sveto pismo v hebrejščini v velikosti kovanca, izraelske državne simbole in gradivo, ki ga je več let zbirala javnost. Foto: Reuters

Izrael je danes poslal prvo vesoljsko sondo na Luno. Iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi je sondo Berešit (Geneza) brez posadke v vesolje ob 2.45 po srednjeevropskem času ponesla nosilna raketa ameriškega zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX. Če bo šlo vse po načrtih, bo Luno dosegla 11. aprila, poročajo tuje tiskovne agencije.

30 minut po vzletu so sondo odklopili od nosilne rakete in jo utirili v Zemljino orbito. Raketa je sicer v vesolje ponesla tudi indonezijski satelit Nusantara Satu ter satelit za poskuse ameriške vojske.

Robotsko sondo Berešit sta razvila neprofitna organizacija SpaceIL in Israel Areospace Industries. Velika je približno toliko kot pralni stroj, med drugim pa vsebuje časovno kapsulo z več sto datotekami, Sveto pismo v hebrejščini v velikosti kovanca, izraelske državne simbole in gradivo, ki ga je več let zbirala javnost.

Okoli 600 kilogramov težka sonda bo na Luni posnela fotografije in video posnetke, podatke pa bo delila z ameriško vesoljsko agencijo Nasa za raziskave o nastanku Lune. Na Luno naj bi tudi postavila izraelsko zastavico ter raziskovala njeno magnetno polje. | Foto: Reuters Okoli 600 kilogramov težka sonda bo na Luni posnela fotografije in video posnetke, podatke pa bo delila z ameriško vesoljsko agencijo Nasa za raziskave o nastanku Lune. Na Luno naj bi tudi postavila izraelsko zastavico ter raziskovala njeno magnetno polje. Foto: Reuters

Prvo zasebno financirano vesoljsko plovilo na površju nekega nebesnega telesa

Gre za prvo misijo na Luno iz države, ki ni velesila. Doslej so tovrstne misije imele ZDA, Rusija in Kitajska. Če bo uspešno pristala, bo sonda Berešit tudi prvo zasebno financirano vesoljsko plovilo, ki bo pristalo na površju drugega nebesnega telesa. Sredstva za 84 milijonov evrov vreden projekt so zbrali večinoma z zasebnimi donacijami. Bo tudi doslej najmanjše vesoljsko plovilo, ki bo pristalo na Luni.

Okoli 600 kilogramov težka sonda bo na Luni posnela fotografije in video posnetke, podatke pa bo delila z ameriško vesoljsko agencijo Nasa za raziskave o nastanku Lune. Na Luno naj bi tudi postavila izraelsko zastavico ter raziskovala njeno magnetno polje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin