Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2011,
18.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sova nadzor

Sreda, 6. 4. 2011, 18.36

8 let

Sova zanika Černačeve navedbe o onemogočanju parlamentarnega nadzora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) zanika navedbe predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvoneta Černača.

Černač agenciji očita, da je komisiji že tretjič onemogočila izvajanje parlamentarnega nadzora. "Sova je članom nadzorne komisije v celoti omogočila izvajanje njenih nalog," so zapisali na Sovi.

Sova: Želimo si tvornega sodelovanja s komisijo Kot pojasnjujejo na Sovi, so člani parlamentarne nadzorne komisije v okviru torkovega nadzora v Sovi ponovno zahtevali, da se jim omogoči vpogled v arhivsko gradivo Službe državne varnosti, ki se hrani v prostorih agencije. Vpogled so, kot navajajo, zahtevali kljub temu, da je agencija "že pred tem komisiji večkrat pojasnila, da ji ne more omogočiti vpogleda v to gradivo, saj Sova ni njegov lastnik in zato ni pristojna za odločanje o vpogledu v zadevno gradivo". "Za odločanje o vpogledu v zadevno gradivo je kot upravljavec gradiva namreč pristojen Arhiv RS," pojasnjujejo.

Sova si, kot navajajo, prizadeva za tvorno sodelovanje s pristojno parlamentarno nadzorno komisijo, saj je takšno sodelovanje "eden tistih elementov, ki omogočajo kakovostno nadgradnjo delovanja obveščevalnih in varnostnih služb". "Žal pa kljub prizadevanjem agencije za vsaj korektno sodelovanje z nadzorno komisijo v posameznih primerih, ugotavljamo, da se nadzorna funkcija komisije v odnosu do Sove očitno uporablja v neke druge namene in ne v tiste, zaradi katerih je bila vzpostavljena," so zapisali v Sovi.

Dodajajo še, da Sova deluje v okviru svojih zakonsko določenih pristojnosti in v skladu s sodobnimi strokovnimi načeli, "kar izključuje kakršno koli vplivanje agencije na notranjepolitično dogajanje". "Sova se z notranjepolitičnimi vsebinami ne ukvarja in tudi ne vzpostavlja nikakršne vzporedne oblike tajne službe, prav tako ne nadzoruje predstavnikov opozicije - to velja tako za preteklo kot sedanje in prihodnje delovanje agencije," zaključujejo.

Černač: Nadzor nam je bil že tretjič preprečen Predsednik parlamentarne komisije Černač (SDS) je v torek po seji komisije v izjavi za medije dejal, da je komisija želela opraviti parlamentarni nadzor na Sovi, vendar jim je bil nadzor že tretjič preprečen.

Ob tem je še pojasnil, da so želeli pogledati arhivske dokumente SDV, ki so po zakonu javni, a so jim to preprečili. Pri tem se Sova sklicuje na Arhiv RS in obratno, a to so vse izgovori, je pojasnil.

Ne spreglejte