Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 2. 2013,
6.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

informativni dan učenci dijaki

Petek, 15. 2. 2013, 6.51

8 let

ŠOS učencem in dijakom: Pridobite čim več informacij od različnih virov (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na slovenskih fakultetah in srednjih šolah so se začeli informativni dnevi, na katerih se bodo dijaki in učenci pozanimali o možnostih nadaljnjega izobraževanja.

Študentske in dijaška organizacija tudi tokrat pripravljajo številne aktivnosti. Delili bodo predstavitvene brošure, na info točkah pa bodo mlade pričakali informatorji. Dopoldne ob 10. uri, popoldne ob 15. uri Prva predstavitvena predavanja študijskih programov so se na večini fakultet začela že ob 10. uri, popoldne pa ob 15. uri. Prav tako že dopoldne so svoje programe prihodnjim dijakom predstavile srednje šole. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) poziva vse dijake k obisku informativnih dni, kot tudi k pridobivanju čim več informacij o želenem študiju in predvsem po različnih virih. Določeni predstavljeni "podatki", ki jih v ta namen pripravijo zavodi, so po mnenju ŠOS velikokrat pomanjkljivi ali celo zavajajoči. Zaradi gneče dodatni vagoni Študentska organizacija ljubljanske univerze je tudi letos izdala brošuro Info dnevi 2013, v kateri so koristne informacije o fakultetah, vozni redi avtobusov in vlakov ter kontaktne številke. Tudi v Mariboru in na Obali so poskrbeli, da bodo dijaki hitreje in zanesljivo prišli do potrebnih informacij o študiju, prav tako pa jih bodo predstavniki študentskih organizacij usmerjali pri iskanju želenih fakultet. Primorska univerza je za dijake iz oddaljenih krajev tudi letos organizirala brezplačni avtobusni prevoz. Slovenske železnice pa so zaradi pričakovane gneče poskrbele za dodatne vagone.

Velik del dijakov se udeleži informativnega dneva, ne da bi natančno vedeli, kaj bo njihova končna študijska izbira Na Filozofski fakulteti (FF), ki ponuja 21 oddelkov in 47 študijskih programov, informativni dan poteka po posameznih oddelkih in programih. Kot je dejala vodja referata za dodiplomski študij FF Janja Sešek, po oddelkih predstavljajo programe predstojniki ali njihovi namestniki ter strokovno osebje.

Pri predstavitvi je poudarek na vsebini in poteku študija, kakšne so možnosti kasnejše zaposlitve in podiplomskega študija. Velik del dijakov se udeleži informativnega dneva, ne da bi natančno vedeli, kaj bo njihova končna študijska izbira. Dobra predstavitev je po besedah Seškove zato toliko pomembnejša.

Najbolj zanimiva zaposlitev in izmenjave Bodoče študente tudi letos najbolj zanimajo možnosti zaposlitve po končanem študiju ter možnosti mednarodne izmenjave študentov in podiplomskega študija. Za študijsko leto 2013/2014 FF na dodiplomskem študiju razpisuje 720 vpisnih mest za enopredmetne programe in 445 vpisnih mest za dvodisciplinarne programe.

Glede na študijsko leto 2012/2013 se je po besedah Seškove število vpisnih mest zmanjšalo za 20 odstotkov. Na nekaterih priljubljenih programih, kot so psihologija, anglistika, geografija in zgodovina, se vsako leto soočajo z omejitvami vpisa. Ponavadi se na te programe želi vpisati 100 ali celo 200 odstotkov več dijakov, kot pa je na razpolago vpisnih mest.

Kakšno ponudbo imajo srednje šole? Kot je pojasnil ravnatelj ljubljanske Gimnazije Jožeta Plečnika Anton Grosek, ki to funkcijo opravlja že 14. leto, so se tudi letos zelo skrbno in temeljito pripravili na informativni dan. Informativni dan, ko gimnazija odpre vrata učencem, njihovim staršem in tudi javnosti, je namenjen predstavitvi življenja in dela šole, projektov, ki jih izvajajo v dobro dijakov, ekskurzij in drugih obšolskih dejavnosti. Po ravnateljevih besedah so posebej skrbno pripravili predstavitev pouka ter eksperimentalnega dela dijakov pri pouku kemije, biologije, fizike, astronomije in ekologije.

Devetošolce sicer najbolj zanima, kako poteka pouk, kako je na šoli poskrbljeno za športno vzgojo, urejenost šolske prehrane, uspeh dijakov na maturi in ekskurzije.

"Izkušnje iz preteklih let kažejo, da so učenci in njihovi starši zelo zadovoljni z informativnim dnevom. Temu pritrjuje tudi podatek, da je imela šola v zadnjih desetih letih vselej omejitev vpisa z izjemo enega šolskega leta, ko smo odprli dodaten oddelek in omejitev ni bila potrebna," je dejal Grosek. V prvem letniku je letos na voljo 210 vpisnih mest.

Ne spreglejte