SiolNET. Novice Slovenija
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sojenje balonarju Miru Kolencu se bliža koncu

0,20

termometer

Balonarska nesreča
Foto: STA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje balonarju Miru Kolencu, ki mu tožilstvo očita odgovornost za balonarsko nesrečo leta 2012. Tožilstvo je vložilo spremembo obtožnice, v kateri Kolencu med drugim še očitajo, da je imel premalo izkušenj za letenje s tem balonom. Z zaključnimi besedami bodo nadaljevali 16. novembra.

Kolenca tožilstvo bremeni povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagroženih do deset let zapora. Bil je namreč pilot toplozračnega balona, ki se je 23. avgusta 2012 ponesrečil na Ljubljanskem barju. Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila v bližini Iga, ko je balon pristajal. Na balonu je bilo 32 ljudi, šest jih je umrlo, preostali so se poškodovali.

Sojenje Kolencu se je sicer začelo konec novembra 2016. V tem času so zaslišali preživele v nesreči, svojce umrlih, preiskovalce nesreče in še nekatere druge priče, pregledali pa so tudi fotografije in posnetke potnikov na balonu, ki so jih posneli pred in med letom.

Angleški sodni izvedenec: Relativno neizkušen pilot se je značel v neobičajnih razmerah

Na enem od zadnjih narokov so zaslišali tudi Ratka Petroviča, pod vodstvom katerega je Kolenc leta 2011 naredil izpit za pilota. Po Petrovičevih besedah je z balonom, s katerim je prišlo do nesreče, Kolenc letel okoli 20 ur.

Pred sodnimi počitnicami je pred sodiščem pričal angleški sodni izvedenec Philip Dunnington, ki je ocenil, da je bil celoten dogodek posledica več dejavnikov: relativne neizkušenosti pilota, ki se je znašel v neobičajnih razmerah, izbruha požara in nezadostnih napotkov potnikom.

Balonarska nesreča Novice Sojenju Miru Kolencu se zaradi najhujše balonarske nesreče v Sloveniji nadaljuje

Vsebinske spremembe obtožnice

Tožilstvo pa je danes vložilo nekaj vsebinskih sprememb obtožnice. Med drugim je iz obtožnice črtalo, da je bila na dan nesreče za ob 6. uri predvidena možna nevihta, in dodalo, da se je že dan pred nesrečo, 22. avgusta, s hladno fronto bližalo nestabilno vreme.

Prav tako je tožilstvo v obtožnico dodalo, da je Kolenc imel premalo izkušenj za letenje s tem balonom, da je izbral napačen kraj za pristajanje in da bi z nizkim preletom Ižanske ceste lahko ogrozil udeležence v prometu. Prav tako se je po oceni tožilstva zavedal, da lahko do nesreče pride tudi zaradi velikosti balona.

Kolenčeva obramba je zaprosila za dodaten čas, da se glede na spremenjeno obtožnico pripravi na zaključne besede. Sojenje se bo tako nadaljevalo 16. novembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin