Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
12.15

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

4

Natisni članek

sodba sodišče

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 12.15

6 let, 3 mesece

Sodišče Zalarja oprostilo obtožb o zlorabi položaja v primeru Škrlec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

4

Aleš Zalar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sodišče je nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja oprostilo obtožb o zlorabi položaja v primeru Škrlec iz leta 2012. Nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, soobdolženega v zadevi, je sodišče oprostilo že pred tedni.

Zalar je bil tik pred nastopom vlade Janeza Janše leta 2012 obtožen zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri imenovanju njegovega nekdanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva.

Nekdanji pravosodni minister je v preteklosti novinarjem že povedal, da je pri imenovanju ravnal v dobri veri in v skladu z zakonom, od danes pa mu tega ne bo treba več dokazovati.

Sodnica obrazložila, da bi bil končni rezultat isti

Sodnica Melita Perko je v ustni obrazložitvi sodbe danes dejala, da dvoma o tem, da je bil postopek izpeljan s kombiniranjem dveh postopkov, ki naj bi bila sicer ločena, ni, a je opozorila, da bi bil končni rezultat isti, ne glede na to, kateri postopek bi uporabili.

Škrlec je namreč izpolnjeval vse pogoje, kot najprimernejšega kandidata ga je izbral tudi Fišer. Po njenih besedah bi Škrlec moral biti imenovan tudi, če bi dokončali prvi postopek, saj je minister, kateri koli že, vezan na predlog, ki ga poda generalni državni tožilec.

Zalar napovedal odškodninsko tožbo

Aleš Zalar je v izjavi novinarjem tožilstvo obtožil, da ne bi smelo nikoli začeti kazenskega pregona zoper njega in Fišerja in podleči političnim pritiskom, ki jih je po njegovem prepričanju v tem primeru nad tožilstvom izvajala stranka SDS.

Tožilstvu je očital, da je šlo tudi preko zakona in po nepotrebnem naredilo skriti finančni pregled njegovega in Fišerjevega premoženja, čeprav jima ni očitalo pridobitve premoženjske koristi. Napovedal je odškodninsko tožbo zaradi škode, ki mu je bila povzročena v tem in vseh predhodnih postopkih.

Po dolgi sodni poti končno oproščen

Konec novembra je na Okrajnem sodišču v Ljubljani potekalo sojenje nekdanjemu generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in Zalarju, a je bilo že po nekaj minutah končano. Zalarjev odvetnik Emil Zakonjšek je takrat predlagal, da njegovemu klientu sodi drugo sodišče, ker naj bi bilo po njegovi oceni sojenje pred ljubljanskim okrajnim sodiščem nepristransko.

Sredi decembra je Okrajno sodišče v Novem mestu Zalarjevega soobdolženega v zadevi Zvonka Fišerja oprostilo očitkov o zlorabi položaja, ker pa Zalarja na sodišču ni bilo, je bil ta takrat iz postopka izločen.

Ne spreglejte