Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2019,
9.18

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

5

Natisni članek

arbitraža Hrvaška Slovenija

Sreda, 12. 6. 2019, 9.18

4 leta, 10 mesecev

Sodišče EU bo julija odločalo o slovenski tožbi zaradi arbitraže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

5

Sodišče EU | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sodišče Evropske unije je obravnavo tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe razpisalo za 8. julij, je razvidno s spletne strani sodišča. Obravnaval jo bo veliki senat, obravnava pa bo potekala v hrvaškem jeziku.

Generalni pravobranilec EU, pristojen za ta primer, je nekdanji estonski vrhovni sodnik Priit Pikamäe, je razvidno s spletne strani sodišča. Prav tako je razvidno, da bo obravnava potekala pred velikim senatom, ni pa še objavljena njegova sestava.

Sodišče EU v velikem senatu, ki ga sestavlja 15 sodnikov, odloča, če to zahteva država članica ali institucija, ki je stranka v postopku, in v zadevah, ki so zelo zapletene in pomembne, še piše na spletnih straneh sodišča.

Hrvaška trdi da je arbitraža stvar mednarodnega prava

Arbitraža | Foto: Reuters Foto: Reuters Sodišče EU bo na ustni obravnavi presojalo hrvaške ugovore iz decembra lani, da to sodišče glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško ni pristojno razsojati, ker da so meje med državami stvar mednarodnega, ne pa evropskega prava.

Slovenija je to že v februarskem odgovoru Sodišču EU zavrnila in vztrajala, da Hrvaška s tem, ko ne priznava arbitražne razsodbe o meji, konkretno krši evropska pravila in politike. Sama arbitražna razsodba pa za Slovenijo ni več vprašanje, ampak dejstvo, ki ga sodišče mora upoštevati.

Plenković ponavlja: Za Hrvaško Sodišče EU ni pristojno v sporu glede arbitraže

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v San Sebastianu po objavi datuma ustne obravnave glede dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe ponovil stališče, da za Hrvaško Sodišče EU ni pristojno v tem sporu. Hrvaško bodo v Luksemburgu zastopali njeni pravni zastopniki.

"Naše stališče je od začetka jasno. Mi ne vidimo, kje je pristojnost evropskega sodišča v tem sporu," je odgovoril hrvaški premier na vprašanje, kaj pričakuje od ustne obravnave v Luksemburgu.

Slovenija bo argumentirano ponovila svoje stališče

Tudi sedaj po razpisu ustne obravnave za 8. julij so z zunanjega ministrstva sporočili, da bo "Slovenija na razpravi argumentirano ponovila svoje stališče, da je končna razsodba arbitražnega sodišča o meji mednarodnopravno veljavna in zavezujoča".

"Hrvaška z zavračanjem meje, kakor je določena z razsodbo, preprečuje Sloveniji izvajanje EU prava na določenih delih slovenskega ozemlja. Zato je Slovenija vložila tožbo proti Hrvaški na Sodišču EU," so zatrdili.

Cerar: Slovenija pripravljena na obravnavo tožbe

Slovenska stran je dobro pripravljena in se še pripravlja na obravnavo 8. julija na Sodišču Evropske unije glede dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, je danes v Trstu za Radio Slovenija zatrdil zunanji minister Miro Cerar.

Ob tem je poudaril, da je končna razsodba arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško mednarodnopravno veljavna in zavezujoča. "To je dejstvo, ki je mednarodno pravno zavezujoče in zdaj seveda z neizvršitvijo te odločbe mednarodnega sodišča Hrvaška pravzaprav ovira Slovenijo pri izvrševanju prava Evropske unije," je utemeljil tožbo na sodišču v Luxembourgu.

Pojasnil je še, da ostaja odločba arbitražnega sodišča zavezujoča ne glede na izid postopka v Luxembourgu in da jo je treba uveljaviti. Če bo Sodišče EU potrdilo slovenski strani in ugotovilo kršitve prava EU, pa je to še dodaten argument, da mora Zagreb implementirati in izvršiti odločbo mednarodnega sodišča glede meje, je dejal Cerar.

Kaj očita Slovenija Hrvaški?

Sodišče EU je sicer povzetek tožbe Slovenije, ki jo je julija lani proti Hrvaški vložila po 259. členu pogodbe o delovanju EU, objavilo novembra lani. Slovenija sodišču predlaga, naj ugotovi, da je Hrvaška kršila 2. in 4. člen pogodbe EU, ki govorita o spoštovanju vladavine prave in o lojalnem sodelovanju med članicami EU. Prav tako Slovenija Hrvaški očita kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb prek meja ter direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja.

Arbitraža. Piranski zaliv. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pričakovalo se je sicer, da bo generalni pravobranilec EU še pred razpisom ustne obravnave objavil mnenje o hrvaških ugovorih glede pristojnosti, a vsaj iz javno objavljene dokumentacije sodišča to ni razvidno. Tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA zatrdili, da tega mnenja nimajo.

Hrvaška se je izognila ugovoru

Šele po odločitvi sodišča glede dopustnosti tožbe bo na vrsti vsebinska obravnava glede tožbenih zahtevkov Slovenije, če se bo sodišče seveda razglasilo za pristojno. Lahko se sicer odloči tudi, da združi končno odločitev glede pristojnosti z vsebinsko obravnavo.

Če torej sodišče ne bo prisluhnilo hrvaškemu ugovoru, bo potem ponovno pozvalo Hrvaško, naj se izreče glede tožbenih zahtevkov Slovenije. Temu so se v Zagrebu z ugovorom glede pristojnosti za zdaj izognili. Potem naj bi imela Slovenija pravico do replike, Hrvaška pa nato še pravico do duplike. Roke za to bo sodišče še določilo, a običajno imajo stranke za to na voljo po dva meseca.

Temu naj bi sledil še ustni del postopka, nato pa končno stališče pravobranilca in na koncu sodba. Kdaj naj bi se postopek zaključil, je težko napovedovati, a zagotovo to še ne bo letos.

Ne spreglejte