Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
6. 6. 2017,
16.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

19

Natisni članek

sodišče Igor Bavčar Istrabenz sojenje kriminal

Torek, 6. 6. 2017, 16.27

6 let, 6 mesecev

Sodba po dveh tednih še ni prišla do Igorja Bavčarja

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

19

Igor Bavčar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Obsodilna sodba v zadevi Istrabenz po dveh tednih še ni našla poti do nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja ter bratov Kristjana in Nastje Sušinskega. Sodišče jo je do zdaj vročilo le tožilstvu in dvema od treh odvetnikov. 

"Sodba je trenutno vročena specializiranemu tožilstvu ter odvetniškima družbama Čeferin in Mramor, Sorta, Holec," so nam s sodišča odgovorili na vprašanje, kako poteka vročanje konec maja izrečenih sodb v zadevi Istrabenz. Vročanje trem obsojencem, Igorju Bavčarju ter Kristjanu in Nastji Sušinskemu, torej še poteka, prav tako odvetniku Nastje Sušinskega Luki Zajcu

Bavčarja smo prosili za komentar, odgovor čakamo.

Po vročitvi sledi poziv v zapor

Vročitev sodbe je pomembna, saj šele po tem začnejo teči postopki za vročitev poziva na prestajanje zaporne kazni. Pogoj, da sodišče pozove obsojenca na prestajanje kazni, je pravnomočna in izvršljiva sodba. Ta izvršljiva postane z datumom vročitve. 

Kot smo poročali, je Bavčar obsojen na pet let zapora, njegov nekdanji prvi finančnik Kristjan Sušinski na tri leta zapora, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski pa na leto manj. Bavčar mora poleg tega vrniti nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev, Kristjan Sušinski pa nekaj več kot dva milijona evrov. 

Če ne prevzamejo pošte ...

sodišče | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Sodišče se pri vročanju ravna po zakonu o kazenskem postopku in kot osnovni način določa vročanje po pošti. Že od leta 2008 lahko s soglasjem posameznik sodna pisanja prejema tudi po elektronski pošti, a Bavčar in brata Sušinski očitno s tem niso soglašali.

Kaj se bo zgodilo v primeru neuspele vročitve? Če se sodba vrne, ker je obsojenec ne prevzame, sodišče uporabi druge zakonsko določene prijeme. Prvi korak je prek sodnega vročevalca. Če temu ne uspe vročiti sodbe na domačem ali službenem naslovu obsojenca, mora, kot izhaja iz zakona in sodne prakse, najprej pustiti posebno pisno sporočilo na naslovu obsojenca, da naj bo določenega dne ob določeni uri v svojem stanovanju ali na delovnem mestu. Nato mora ponoviti poskus osebne vročitve. Če vročevalec najde obsojenega, se - tudi če ta pošiljke noče prevzeti - ta šteje za vročeno.

Če to ne uspe, sme opraviti nadomestno vročitev, kar pomeni, da se pošiljka lahko izroči kateremu od njegovih odraslih družinskih članov, ki je pisanje dolžan sprejeti. Vročitev sodbe je opravljena, ko jo sprejme (nadomestni) prejemnik, pri čemer sodišče ni dolžno ugotavljati, kdaj je pisanje dejansko prišlo do naslovnika (v našem primeru do Bavčarja in bratov Sušinski). Pomembno je le, ali je bila pravočasno opravljena nadomestna vročitev.

Če vročitev na navedenem naslovnikovem naslovu ni mogoča zato, ker se je naslovnik odselil, in vročevalec izve za njegov novi naslov, prepošlje pisanje na ta naslov in o tem obvesti sodišče.

V skrajnem primeru lahko sodišče sodbo obesi na oglasno desko sodišča, kot se je to zgodilo pred leti s sodbo nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju, potem ko mu jo je vročevalec neuspešno poskušal vročiti mesec dni. Po osmih dneh visenja sodbe na oglasni deski sodišča se je štelo, da mu je bila pošiljka vročena.

Ne spreglejte