Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
12.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDH

Petek, 25. 1. 2013, 12.19

7 let, 12 mesecev

Sod ustanovil nominacijski odbor za kandidate nadzornih svetov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uprava Slovenske odškodninske družbe (Sod) je ustanovila nominacijski odbor, ki bo ugotavljal primernost kandidatov za nadzorne svete družb, v katerih imata Sod ali država kapitalsko naložbo.

V nominacijski odbor je uprava Soda imenovala Andreja Baričiča, Ireno Prijović in Matijo Vošnjaka.

Kot so danes sporočili iz Soda, si prizadevajo za transparentno upravljanje kapitalskih naložb. Zato so v nominacijski odbor imenovali zunanje strokovnjake, ki bodo ob upoštevanju meril kodeksa upravljanja javnih delniških družb ter ostalih sprejetih aktov ugotavljali primernost kandidatov za nadzorne svete družb, v katerih imata Sod ali država kapitalsko naložbo.

Sod si namreč, kot so poudarili, "prizadeva, da bi te družbe, v skladu s kodeksom upravljanja javnih delniških družb dobile strokovnjake, ki bodo s svojim znanjem in izkušnjami pripomogli k učinkovitemu nadzoru teh družb".

Po pojasnilih Soda je v vmesnem času, ko je prenehala delovati akreditacijska komisija Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki imenuje svojo akreditacijsko komisijo, pa še ni imenovan, nastala pravna praznina.

Sod, ki bo do ustanovitve SDH upravljal državno premoženje, tako po pisanju današnjega Dnevnika popravlja zmešnjavo, ki jo je ustvarila vlada s spiski kandidatov za nadzorne svete treh družb, v katerih ima država delež - Telekoma Slovenije, Zavarovalnice Triglav in Luke Koper.

Nekdanja AUKN namreč podjetjem ob zahtevah za sklic skupščin posredovala tudi sezname kandidatov za nadzorne svete ni upoštevala takrat veljavnega zakona o upravljanju kapitalskih naložb države. Ta je zanje zahteval nominacijski postopek, v AUKN pa so po navedbah časnika priznali, da teh niso opravili, saj da nimajo delujoče akreditacijske komisije.

Sod je AUKN, ki je zahteve za sklic skupščin z zaprtimi seznami kandidatov za nadzornike družbam posredovala tik pred svojo ukinitvijo, pahnila v zagato. Po navedbah časnika bo v vsakem primeru odgovornost morala prevzeti vlada oz. državni zbor.

Zakon o SDH namreč določa, da mora uprava Soda za upravljanje deležev, katerih vrednost presega 20 milijonov evrov ali 25 odstotkov glasovalnih pravic, pridobiti soglasje DZ na predlog vlade; predlog za odločanje na vladi pa mora pripraviti pristojen minister in ga uskladiti s finančnim ministrstvom.

Da potrebujejo za glasovanje v družbah, katerih imetnik je država, soglasje DZ, so v Sodu za Dnevnik pojasnili že pred časom, a še vedno ni jasno, kdo naj bi spisal predlog soglasja.

Kot še ugotavlja časnik, vse kaže, da Sod vladi ne bo predlagal, naj v DZ posreduje soglasje za potrditev izbranih nadzornikov, ki niso šli skozi nominacijske postopke. Čas za izpeljavo potrebnih postopkov pa se medtem izteka, saj bo prva izpeljana skupščina Telekoma Slovenije, in sicer 6. februarja.

Ne spreglejte