Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 11. 2012,
7.49

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

socialni partnerji regres pogajanja zakon o delovnih razmerjih

Torek, 13. 11. 2012, 7.49

8 mesecev, 3 tedne

Socialni partnerji o disciplinskih postopkih in varstvu posebnih kategorij delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela se v okviru obravnave zakona o delovnih razmerjih niso osredotočili na regrese za letni dopust, kot napovedano, temveč na bolj tehnična vprašanja.

Govorili so o disciplinskih postopkih, varstvu posebnih kategorij delavcev in drugih manj zapletenih določbah.

Sankcije bi se še naprej urejalo v kolektivnih pogodbah dejavnosti Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek je po pogajanjih v zvezi z obravnavo disciplinskih postopkov dejal, da je beseda tekla zlasti o tem, kako bi se dalo ta postopek spremeniti, da bi se delodajalci raje kot za hujše sankcije odločili za vmesno stopnjo. Po Počivavškovih besedah so se pogovarjali tudi, kako bi lahko poenostavili disciplinski postopek. Strinjali so se, da bi se sankcije še naprej urejalo v kolektivnih pogodbah dejavnosti.

Niso pa se uskladili glede tega, kakšen naj bi bil disciplinski postopek po novem - kakšen naj bi bil denimo rok, v katerem je delodajalec zaposlenemu dolžan omogočiti zagovor. To je ključna odprta točka v tem delu, je povedal predstavnik Pergama.

Glede varstva posebnih kategorij delavcev so se pogajalci dotaknili starejših delavcev, invalidov, nosečih in doječih mater.

Kdo velja za starejšega delavca? Ureditev varstva starejših delavcev je povezana s samo definicijo starejšega delavca in ureditvijo varstva pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, je pojasnil Počivavšek. Spomnil je, da so predlog zakona o delovnih razmerjih (ZDR) v tem delu že obravnavali, a niso dosegli soglasja, in dodal, da bodo vse te točke obravnavali v paketu.

Po zadnjem vladnem kompromisnem predlogu iz začetka meseca dni, ki ga sindikati še preučujejo, bi za starejšega delavca sicer veljal tisti z 58 leti ali petimi leti do upokojitve. V obstoječi zakonodaji za starejšega delavca medtem velja oseba, stara 55 let.

V zvezi s starejšimi delavci se je v minulih pogajanjih zapletlo tudi pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove. V zvezi s tem bo ministrstvo za delo pripravilo nov predlog. Kakšen, ni znano.

Pri varstvu nosečih in doječih mater bodo preučili mednarodno ureditev Na področju varstva nosečih in doječih mater so se socialni partnerji po Počivavškovih besedah dogovorili, da bodo preučili mednarodno ureditev, ki zavezuje Slovenijo na tem področju. V Pergamu so sicer mnenja, da je treba pri določanju tega varstva upoštevati tudi vprašanje odnosa do starševstva.

Preostale določbe ZDR, ki so jih imeli tokrat na sporedu, pa predstavljajo predvsem uskladitev z drugimi zakoni, ki že urejajo to vsebino, in so manj zapletene narave, je še povedal Počivavšek.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je po pogajanjih ocenil, da so danes obravnavani členi pomembni in da je bila okoli njih dosežena relativna stopnja soglasja. Tudi vprašanja, ki so ostala odprta, se bo po njegovem mnenju dalo zapreti brez kakšnih večjih težav.

V petek imajo na sporedu agencijsko delo Socialni partnerji bodo pogajanja nadaljevali v petek, ko imajo na sporedu agencijsko delo. Obravnavali naj bi ga v paketu. To vprašanje namreč obravnavata tako predlog ZDR kot predlog novele zakona o urejanju trga dela. Sindikalna stran upa, da se bodo znova dotaknili tudi začasnih in občasnih del za starejše brezposelne in upokojence, za katera sindikati upajo, da jih bo ministrstvo uredilo v posebnem zakonu.

Regresa in letnega dopusta zaradi odsotnosti ministra niso obravnavali Če bo ostalo kaj časa, bi lahko pogajalci nadaljevali tudi obravnavo ZDR po členih. Med točkami, ki se jih še niso dotaknili, sta regres in letni dopust. Regres bi moral biti na sporedu že danes, a so njegovo obravnavo prestavili zaradi odsotnosti ministra za delo Andreja Vizjaka, ki se mudi na izredni seji, namenjeni tudi prvi obravnavi reforme trga dela.

Ne spreglejte