Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
13.13

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

gostinstvo zakon Soba najem

Sreda, 22. 5. 2024, 13.13

3 tedne, 3 dni

Sobodajalci jezni: predlog novega zakona krši slovensko ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Uroš Buda | Uroš Buda, predstavnik Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov, je dejal, da tovrstna dejanja zakonodajalcev nakazujejo, da iščejo grešnega kozla za 30 let odsotnosti stanovanjske in študentske politike. | Foto STA

Uroš Buda, predstavnik Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov, je dejal, da tovrstna dejanja zakonodajalcev nakazujejo, da iščejo grešnega kozla za 30 let odsotnosti stanovanjske in študentske politike.

Foto: STA

Ob sprejemanju predloga novega zakona o gostinstvu, ki posega na področje kratkoročnega oddajanja stanovanj, sobodajalci poudarjajo, da ta v več delih grobo krši slovensko ustavo. Opozarjajo pa tudi na neusklajenost predloga novega zakona z deležniki ter na dejstvo, da na ceno stanovanj in najemnin kratkoročne namestitve ne vplivajo pomembno, temveč na to vplivajo dejavniki, kot so pogoji za gradnjo, cene stavbnih zemljišč, dostopnost posojil in obrestne mere ter kreditna sposobnost prebivalstva, splošne gospodarske razmere v državi in popolnoma disfunkcionalna stanovanjska politika, ki ne naslavlja bistva težave. Omeniti velja tudi dejstvo, da se v Ljubljani v kratkoročni najem oddajajo le od dva do trije odstotki stanovanj, kar nima znatnega vpliva na cene nepremičnin.

Zakon o gostinstvu po oceni Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov, Združenja sobodajalcev in Združenja lastnikov nepremičnin Slovenije v več delih ne prestane testa sorazmernosti in nujnosti z vidika ustavnega prava. Kot opozarjajo, predlog zakona zasebnim lastnikom nepremičnin preprečuje, da prosto razpolagajo s svojo zasebno lastnino. Preprečevanje oddaje stanovanja je tako poseg v osnovno pravico do razpolaganja z zasebno lastnino, ki mora biti ob omejevanju natančno opredeljena in podkrepljena z dejstvi, kar predlogu zakona primanjkuje.

Dodatno sobodajalci, ki tako kot drugi deležniki v pripravo zakona niso bili vsebinsko vključeni, temveč samo v grobih obrisih obveščeni, sprejemu zakona v takšni obliki nasprotujejo, ker ne zajema teže finančnih posledic, ki bi jih sprejetje zakona prineslo. Med posledicami naštevajo izpad prihodkov prizadetih ponudnikov namestitev za krajši čas, prihodkov države od pobrane akontacije na dohodek pravnih oseb, davka na dodano vrednost, vplačane turistične takse, izpad dohodkov in davka na dodano vrednost vrste spremljajočih storitev, ki jih koristijo gostje kratkoročnih namestitev, ter zmanjšane konkurenčnosti slovenskega turizma. 

Primeri iz tujine kažejo na neuspeh omejitev

Glede na primere sprejetih zakonov iz tujine, ki omejujejo kratkoročno oddajo nepremičnin, se cene najemnin z večjim številom razpoložljivih najemniških stanovanj ne znižujejo. Za primer, v ZDA se je v 88 mestih, v katerih so uvedli stroge omejitve za kratkoročne oddaje stanovanj, znižalo število kratkoročnih namestitev za 50 odstotkov, pri tem pa so se cene najemnin za prebivalce zmanjšale samo za dva odstotka. Žal ne obstajajo nobene študije na ozemlju Republike Slovenije, ki bi potrdile pomembno vzročno povezavo med pomanjkanjem stanovanj in ponudniki kratkoročnih namestitev, še poudarjajo sobodajalci. 

Poudarjajo tudi dejstvo, da se v Ljubljani v kratkoročni najem oddajajo le od dva do trije odstotki stanovanj, a dodajajo, da ni izdelana nobena raziskava, ki bi pokazala, koliko teh stanovanj bi dejansko prešlo na trg dolgoročne oddaje v primeru sprejetja predloga zakona.

Na ceno stanovanj in najemnin kratkoročne namestitve ne vplivajo pomembno

Na nakupno ceno stanovanj in višino najemnin, kot so navedli, najbolj vplivajo dejavniki, kot so pogoji za gradnjo, dostopnost posojil in obrestne mere ter kreditna sposobnost prebivalstva. Pri tem pa cene nepremičnin rastejo skladno z inflacijo. V letu 2023 je inflacija presegala deset odstotkov, med drugim tudi na nepremičninskem trgu. Rast inflacije je pričakovana tudi v prihodnje, ne more pa je ustaviti nekaj sto stanovanj v središču Ljubljane, so pojasnili. Pomembno vlogo pa igra tudi aktualna stanovanjska politika, ki bistva stanovanjske težave s predlogom novega zakona ne naslavlja.

Po drugi strani kratkotrajne namestitve prinašajo številne prednosti za državo, so še navedli. Sobodajalci so registrirani v registru nastanitvenih enot, opravljajo kategorizacijo, izdajajo davčno potrjene račune ter plačujejo DDV in turistično takso, dohodnino ter prispevke, s čimer prispevajo v državno in občinske blagajne ter dajejo delo gostincem, ponudnikom izletov in doživetij, celi vrsti spremljajočih dejavnosti, razpršenih po vsej Sloveniji. Kot je potrdilo tudi sodišče Evropske unije, sobodajalstvo ni investicijska dejavnost, ampak storitev. Gostu namreč razpršeno po vsej Sloveniji ponuja avtentično izkušnjo gostoljubnosti slovenskih domov.  

Uroš Buda, predstavnik Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov, ob tem dodaja: "Zagotavljanje zadostnega števila stanovanj je naloga države, ne zasebnih lastnikov, in sicer na način, da se ne posega v ustavno pravico razpolaganja z zasebno lastnino. Tovrstna dejanja zakonodajalcev nakazujejo, da iščejo grešnega kozla za 30 let odsotnosti stanovanjske in študentske politike. Disfunkcionalne odločitve stanovanjske politike ne naslavljajo bistva težave, saj življenje v središču mesta ni osnovna človekova pravica, temveč razkošje, ki ima povsod po svetu svojo ceno."

Trgovina, trgovine, nakupovanje
Novice Trgovinska zbornica opozarja na zapiranje podeželskih trgovin
samohranilka, mati, otrok
Novice Omejitve kratkoročnega oddajanja bodo nekoliko koristile uravnoteženju najemnega trga
MGTŠ
Novice Predlog zakona o gostinstvu bo omejil kratkoročno oddajanje, a izboljšal transparentnost #video

 

***

Ne spreglejte