Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

55

Natisni članek

Andrej Čuš SDS Državni zbor poslanci Socialni demokrati SMC Vinko Gorenak Matjaž Han Dragan Matić

Torek, 24. 5. 2016, 4.01

6 let, 7 mesecev

So poslanci samostojni ali le lutke svojih strank?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

55

"Zavedam se, da bi včasih lahko ravnal drugače, po drugi strani pa je naša politična moč ta trenutek tako močna, kolikor imamo poslancev in včasih je treba v politiki sprejeti kompromise," svoje delo v DZ ocenjuje poslanec SD Matjaž Han.

Andrej Čuš je v včerajšnji izjavi ob izstopu iz stranke SDS in njene poslanske skupine okaral poslance svoje nekdanje stranke in poslance koalicije. Prvim očita, da delujejo le po navodilih predsednika stranke, drugim pa, da so le podaljšana roka vlade in njen glasovalni stroj.

Zanimalo nas je, kako koalicijski poslanci in poslanci SDS komentirajo Čuševo izjavo, kako so zadovoljni s svojim delom in na katere zakone, ki so bili sprejeti v parlamentu, so še posebej ponosni.

Pogovarjali smo se s poslancem SMC in predsednikom parlamentarnega odbora za kulturo Draganom Matićem, vodjo poslanske skupine SD Matjažem Hanom in poslancem SDS Vinkom Gorenakom. Poslanca SDS Žan Mahnič in Andrej Šircelj na vprašanja nista želela odgovarjati.

Dragan Matić, poslanec SMC in predsednik parlamentarnega odbora za kulturo

"Eden ključnih postulatov vsake sodobne demokracije, da koalicija deluje usklajeno, parlamentarna koalicija pa mora sodelovati z vlado." | Foto: Matjaž Rušt "Eden ključnih postulatov vsake sodobne demokracije, da koalicija deluje usklajeno, parlamentarna koalicija pa mora sodelovati z vlado." Foto: Matjaž Rušt

"S svojim delom sem zadovoljen in nimam vtisa, da ne bi delal v službi državljanov. Ne vem, kako je poslanec Čuš prišel na to idejo. Kot kaže, poslanec ne pozna dela koalicije in pomena sodelovanja med vlado in parlamentom. Sicer pa je eden ključnih postulatov vsake sodobne demokracije, da koalicija deluje usklajeno, parlamentarna koalicija pa mora sodelovati z vlado, saj drugače ne gre.

Projektov, na katere sem ponosen, je več, sodelujemo pri pripravi strategij, se usklajujemo in posvetujemo z vladno stranjo. To je stalni proces, ki pa ni toliko na očeh javnosti, kot bi si kdo mislil. Vsi ti zakonski predlogi, ki prihajajo v parlament, so predmet usklajevanja, izmenjave mnenj in stališč. Na drugi strani prihajajo do nas tudi pobude državljanov in to je proces, ki je dolgotrajen in mogoče ne prinese tako hitro želenih rezultatov. Da bi bili samo podaljšana roka vlade, vsekakor ne drži."

 

Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD

"Gospod Čuš je imel pripravljen piarovski govor in njegove izjave ne komentiram." | Foto: Matej Leskovšek "Gospod Čuš je imel pripravljen piarovski govor in njegove izjave ne komentiram." Foto: Matej Leskovšek

"Gospod Čuš je imel pripravljen piarovski govor in njegove izjave ne komentiram, saj me ne zanima, kaj se v drugih strankah dogaja. Kar se tiče mojega dela v DZ, se po eni strani zavedam, da bi včasih lahko ravnal drugače, po drugi strani pa je naša politična moč ta trenutek tako močna, kolikor imamo poslancev in včasih je treba v politiki sprejeti kompromise. Tega se je treba zavedati in čim bolj uveljavljati svoje vrednote, ki jih zagovarjaš, ter tisto, kar si ljudem obljubil.

Sem zadovoljen, da se kljub veliko idejam socialni transferji in sredstva za najranljivejše niso tako zmanjševali, kot bi si nekateri želeli. Prav tako velja izpostaviti, da smo uspeli v proračunih zagotoviti določena sredstva za mlade, za kar gre zasluga ministrici za delo. S pomočjo teh ukrepov smo tudi uspeli doseči zmanjšanje brezposelnosti med mladimi."

 

Vinko Gorenak, poslanec SDS

"Janez Janša me ni nikoli silil v glasovanje, ki bi bilo proti moji vesti." | Foto: Ana Kovač "Janez Janša me ni nikoli silil v glasovanje, ki bi bilo proti moji vesti." Foto: Ana Kovač

"Absolutno sem v DZ vedno glasoval zgolj po svoji vesti, nikoli nisem glasoval po navodilih svojega šefa. Ker pogoje za upokojitev izpolnjujem že pet let, na tem svetu ni boga, tudi Janeza Janše ne, ki bi mi lahko narekoval, kako bom glasoval. In Janša me tudi ni nikoli silil v glasovanje, ki bi bilo proti moji vesti.

Kateri sprejeti zakon, ki je po moji zaslugi Slovencem omogočil boljše življenje, pa je na podlagi nekega zakona težko reči."

Ne spreglejte