Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2019,
20.06

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

16

Natisni članek

zelenjava sadje prodaja inšpektorat

Torek, 21. 5. 2019, 20.06

4 leta, 11 mesecev

So jagode in češnje na obcestnih stojnicah res slovenske? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

16

Obcestni prodajalci sadja trdijo, da je vse, kar prodajajo, slovenskega porekla, kar pa pogosto ni res. Kmetijska zbornica opozarja potrošnike, naj bodo pozorni, saj marsikdo zlorablja vedno večje povpraševanje po slovenski hrani. Toda v resnici kupec izvora ne more preveriti, prav nič v pomoč niso niti inšpektorji.

Češnje iz Goriških brd, jagode iz Posavja, gorenjski šparglji. Vsako pomlad ob najbolj prometnih cestah poženejo stojnice z domnevno vedno domačim sadjem in zelenjavo.

Obcestni plakati nas vabijo k nakupu sladkih jagod. Košarica stane štiri evre, da naj bi šlo za slovensko poreklo, priča skromen napis ''SL'' na tablici, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Prodajalka ni želela izdati porekla jagod

Enega izmed kupcev smo vprašali, ali je prepričan, da gre za slovensko sadje. "Ne vem, na tablici sem videl napis SL. Hrvaškega ne kupujem, slovensko pa," nam je odvrnil.

Ko smo prodajalko vprašali, od kod so jagode in češnje, odgovora nismo prejeli. Odpravili smo se k drugemu ponudniku, ki ni želel pred kamero. Razgovoril se je šele tretji prodajalec.

"Češnje so iz Goriških brd, jagode pa iz Brežic," nam je zatrdil.

Nadzor inšpektorjev v polnem teku

Na tržnem inšpektoratu pravijo, da je nadzor v polnem teku. Do zdaj so opravili 39 inšpekcijskih pregledov. Med najpogostejše kršitve spada prav dejstvo, da prodajalci podatka o izvoru blaga nimajo.

"Mislim, da trenutno na obcestnih stojnicah še ni sadja slovenskega porekla. Zvišajo ceno in sadje prodajajo kot slovensko. Cena je dvakrat višja," nam je pojasnila Tina Lukšič iz prodajalne Špajza v Vodicah. Potrdi, da je po slovenskem izvoru vse več povpraševanja.

"Trenutno so pri nas slovenskega porekla solata, mlada čebula in paradižnik. Od sadja pa ničesar, razen zaloge starih jabolk," je poudarila Lukšičeva.

Kaj je trenutno mogoče kupiti s slovenskim poreklom?

Za zdaj nam drugega, kot da zaupamo prodajalcem, očitno ne preostane. Obstajajo pa dobre alternative, kjer dvomov, od kod prihaja hrana, ni. Primer takih je Gajbica. "Imamo češnje iz Goriških brd, te letos zaradi dežja morda niso takšne, kot bi morale biti. Jagode imamo s kmetije Šketel, sodelujemo s kmetijo Oštinc, Dolinarjevo domačijo in različnimi sadjarji," je povedala Uška Čoko iz podjetja Gajbica.si.

Slovenski pridelovalci zelenjave, da bi se izognili zavajanju, ob tem opozarjajo, da je trenutno na našem trgu mogoče dobiti naslednjo zelenjavo slovenskega porekla: mladi krompir, paradižnik in jagode (vse iz rastlinjakov), solato, mlado čebulo z zelenjem, por, mladi česen, špinačo, redkvico in šparglje. Preostale vrste zelenjave pa le v zelo majhnih količinah.

Ne spreglejte